Ēst vai neēst 'ātrās' nūdeles? Uztura speciālistes skaidrojums
Foto: Shutterstock

Laikā, kad ātri vārāmās nūdeles tikko kā bija parādījušās Latvijas veikalu plauktos, tās piedzīvoja strauju popularitātes vilni. Cilvēki bija sajūsmā par šo produktu, kas bija ne vien neredzēti lēts, bet arī neticami ātri un vienkārši pagatavojams – pārlej ar verdošu ūdeni un jau pēc piecām minūtēm vari baudīt gardu maltīti. Un kas par piesātinātu garšu buķeti! Mmm... Mūsdienās esam iemācījušies tik viegli neuzķerties uz tādiem lielražotāju trikiem kā košs iepakojums un ērta lietošana, tādēļ ātri pagatavojamās nūdeles no kulta produkta ir kritušas nežēlastībā un veselīga dzīvesveida piekritēji veikalā šim plauktam iet apkārt ar lielu līkumu.

Ātri pagatavojamās nūdeles, tautā sauktas arī par roltoniem un studentu otro maizi, jau labi sen ir kļuvušas par sinonīmu vārdu salikumam "nepareizs uzturs". Tādēļ šoreiz kopā ar uztura speciālisti Evu Kataju skaidrosim, kas "lācītim vēderā" un cik patiess ir mīts par ātro nūdeļu kaitīgumu, iesākumā piedāvājot iepazīties ar portāla "Kitchenmag" speciālistu apkopotajiem faktiem.

Кā notiek ātri pagatavojamo nūdeļu ražošana

Ja parasto pastu izveltnē no mīklas un kaltē, tad ātrajiem makaroniem ir cita ražošanas tehnoloģija: sākumā tiek izrullēta mīkla, pēc tam mīklu sagriež un apstrādā ar tvaiku, tad nūdeles apvāra eļļā (lai tās spētu ūdenī ātri uzbriest) un fasē mums labi pazīstamajās paciņās, iegūstot pusfabrikātu – pārstrādātu produktu, kas jau satur taukvielas.

Ēst vai neēst 'ātrās' nūdeles? Uztura speciālistes skaidrojums
Foto: Shutterstock

Raksturīgais "ātro" nūdeļu izskats rodas, mīklai vienlaikus slīdot cauri diviem konveijeriem, katrs no tiem darbojas ar atšķirīgu ātrumu, tādējādi makaronu diedziņi rullējas, izlokoties vilnīšos.

Ātri pagatavojamo nūdeļu sastāvs

Šķiet, ka nūdeļu sastāvs ir pavisam vienkāršs un nekaitīgs. Pat vēl vairāk, to gribētos dēvēt par "nekādu", jo sastāvdaļas, ko izmanto šī produkta pagatavošanā ir pilnīgi nelietderīgas vai pat kaitīgas mūsu organismam.

Vairums ražotāju nūdeļu apvārīšanai lieto palmu eļļu, kas termiskās apstrādes laikā sašķeļas polipiesātinātās transtaukskābēs, kuras negatīvi ietekmē vielmaiņu, paaugstina sliktā holesterīna līmeni un veicina ātru svara pieaugumu.

Tu droši vien esi jau uzminējis, ka galvenais ātri pagatavojamo nūdeļu kaitīgums slēpjas nevis pašās nūdelēs, bet gan buljonveida piedevās. Visi ražotāji izmanto apmēram vienas un tās pašas ķīmiskās piedevas, un tās visas slikti ietekmē veselību. Mākslīgā buljona sastāvā lielā daudzumā ir nātrija glutamāts (garšas pastiprinātājs), skābuma regulatori, krāsvielas un guāras sveķi (biezinātājs). Lielos daudzumos šīm vielām ir vāji izteiktas kancerogēnas īpašības, un tās ir kaitīgas kuņģa veselībai.

Lai cik dīvaini tas neliktos, kaltētie dārzeņi un gaļa, kas domāti, lai piešķirtu nūdelēm pilnvērtīgas maltītes izskatu, ir faktiski tikpat "nekādi" kā pašas nūdeles.

Kaltēto dārzeņu gabaliņi tiešām ir īsti dehidrēti dārzeņi (protams, zaudējuši jebkādu uzturvērtību), bet "gaļa" nav nekas cits kā soja.

Lasi tālāk un uzzini citus faktus, kas, iespējams, tev liks pārskatīt savu viedokli attiecībā uz šo daudzu iecienīto produktu, un noskaidro, kāds ir uztura speciālistes Evas Katajas viedoklis par "ātrajām" nūdelēm ikdienas ēdienkartē.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka