Tuncis savā sulā
Šis produkts būs universāla izvēle, kas derēs gan salātiem, gan picas pildījumam. Ja vēlies izvairīties no liekām sastāvdaļām, tad tuncis savā sulā būs piemērotāks pirkums, jo visbiežāk tā sastāvā nav daudz lieku piedevu, turpretim mērcēs un eļļās nopērkamie būs pievienotām vielām bagātāki, turklāt eļļa piešķir tuncim papildu garšu. Ja vēlies izjust izteiktu tunča garša, noteikti izvēlies to konservētu savā sulā, turklāt visbiežāk savā sulā konservētie ir lielākos gabalos, un ēdieniem, kur tas nepieciešams, izvēlies šo.
Ja raugās no kaloriju skaita, tad konservēts tuncis savā sulā noteikti būs glaimojošāka izvēle figūrai, raksta ''Food World News''.
Izvēlies tunci savā sulā, ja paredzēts to pievienot salātiem, picai, sautējumiem, suši, pīrāgu un tortilju pildīšanai. Tuncis savā sulā ir pateicīgs, lai no tā pagatavotu kādu smēriņu, piemēram, sajaucot ar krēmsieru vai ar vārīto olu un jogurtu/majonēzi/krējumu un pildot sendvičos, uz brušetām un pat rauga pankūkām. Tāpat tieši tuncis savā sulā būs piemērots, pievienošanai zupām, tikai galvenais to nepievienot par ātru, lai gabaliņi par daudz neizšķīst.
Pirms izmanto konservētā tunča gabaliņus, nosmel lieko šķidrumu – to nav nepieciešamība pievienot. Ja gabaliņi šķiet par sausu, sajauc tos ar citronu sulu, sāli, un tie kļūs sulīgāki, it kā iemarinēti – tas noder, ja gatavo lapu salātus vai pildi to maizītēs.
Tuncis eļļā
Tunci eļļā ieteicams izvēlēties receptēm, kur pievienotā eļļa netraucēs. Piemēram, salātiem, kuriem mērce ir uz eļļas bāzes, šis tuncis derēs lieliski, turklāt mērcei var izmantot tieši eļļu no bundžiņas – ēdienam būs izteiktāka tunča garša. Piemēram, pastai arī itin labi derēs tieši tuncis eļļā, jo tas neļaus visam saķept, turklāt eļļa piedos papildu garšu un nevajadzēs tik daudz mērces. Ja paredzēts gatavot plācenīšus, kroketes vai ko citu, kur tuncis kopā ar citām sastāvdaļām tiks panēts, izvēlies eļļā konservēto, tas palīdzēs masai saturēties kopā.
Jebkurā gadījumā tunci, kas konservēts eļļā, ieteicams pirms izmantošanas nosusināt un nosmelt no eļļas, jo tā noteikti būs par daudz un citādi garšā dominēs tā, nevis zivs. Tunci, kas konservēts jau kādā mērcē, piemēram, tomātu, izvēlies tad, ja paredzēts gatavot kādu sautējumu, to likt uz picas vai sajaukt mērcē ar līdzīgām sastāvdaļām.
Ne mazāk būtiska ir pievienotā eļļa. Piemēram, rapšu eļļai būs izteiktāka garša nekā olīveļļai, tāpēc izvērtē arī to, kādas garšas eļļa labāk piestāvēs ēdienam, ko paredzēts gatavot. Ja par to vēl neesi tik drošs, izvēlies saulespuķu eļļā konservēto, jo mēdz būt tā, ka olīveļļai ir rūgta piegarša, kas nomāc tunci. Ņem vērā arī to, ka eļļā konservētais tuncis būs stingrākos gabaliņos, savukārt savā sulā nopērkamais pēc konsistences būs irdenāks.
Pievērs uzmanību tunča konsistencei
Vienalga, izvēlēts būtu tuncis eļļā vai savā sulā, liela vilšanās var būt, ja nebūs pievērsta uzmanība tam, kāds tuncis iekonservēts. Mēdz būt gan lielāki gabaliņi, gan sasmalcināta zivs fileja, tamdēļ, pirms lem par labu kādam no variantiem, izvērtē, kas receptei būs piemērotāks. Piemēram, pastai labāk derēs tuncis lielākos gabaliņos, bet ēdieniem, kur tuncis tiek rūpīgi sajaukts ar citām sastāvdaļām, piemēram, omletē, sāļajā pīrāgā, derēs sasmalcinātais tuncis. Ja nepieciešams tuncis lielos gabalos, iegādājies konservēto tunci, kas nav smalcināts un nav arī sadalīts mazākos gabalos, jo tad vēlamā izmēra gabaliņus varēsi sadalīt pats.
Sātīgie tunča salāti brokastīm
Šie salāti absolūti lieliski garšo arī paši par sevi, taču vēl gardāk tie sevi pierādīs, uzsmērēti uz kādas maizītes, iepildīti groziņos vai sendvičā.
Spageti Vidusjūras gaumē ar tunci, tomātiem un paipalu olām
Vienkārša recepte, lai gada aukstajā laikā nedaudz ienestu svaigo Vidusjūras garšu. Svarīgi izvēlēties labas kvalitātes tunci. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore, un "Dobeles dzirnavnieks".
Ātrā tunča un turku zirņu zupa
Ar šo nedaudz austrumniecisko tunča - turku zirņu zupu pārtikas pētniece Laura Grēviņa piedalās BioLoģiskās zupas izaicinājumā. Visas zupas sastāvdaļas, izņemot laima lapas un konservēto tunci, ir bioloģiskas. Savukārt tuncis nāk no ilgtspējīgas zivjsaimniecības, nozvejots ar tradicionālām metodēm, nekaitējot citiem jūras iemītniekiem.
Tunča salāti ar makaroniem un dārzeņiem
"Kā visiem labi zināms, slinkums ir vislabākais progresa virzītājs. Jautāsiet, kāds tunča salātiem sakars ar progresu? Mans vīrs neēda tunci (līdz šo salātu pagaršošanai!), bet pēc šīs receptes gatavoto ēdienu apēda divas papildporcijas un pieprasīja to pašu arī nākamajā dienā. Un tad arī nākamajās brīvdienās. Un tagad piesakos konkursam!" raksta Liene, kura piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.
Ar tunci un ikriem pildītas olas
Ar tunci pildītas olas būs īsts baudījums pat tiem, kuriem ne pārāk garšo vārītas olas.
Zaļie salāti ar sarkanajām pupiņām, tunci un sezama sēklām
Padariet krāsainu savu pusdienu šķīvi! Nav svarīgi, vai gatavojaties pusdienot mājās, vai steigšus uzkost darbā, krāsu bagātība šķīvī garantēs plašu noderīgo uzturvielu spektru, ko var uzņemt ar pārtiku. Receptē viskošāko krāsu pārstāvošās sarkanās pupiņas ne tikai apgādās jūs ar olbaltumvielām, bet tās ir arī antioksidantu un minerālvielu avots.
Makaronu salāti ar tunci un olīvām
Maltīte, kas būs lieliska kā pusdienās, tā vasarīgās vakariņās. Sprigano makaronu salāti ar olīveļļas un citronu sulas mērci, ko papildina melnās olīvas, ķirštomāti un svarīgākais – gardā tunča gabaliņi.
Tunča crostini
Tunča krostini – īpaši garda uzkoda.
Salāti ar tunci un dārzeņiem Vidusjūras gaumē
Sātīgais tuncis, kraukšķīga paprika, veselīgie lapu salāti un mazliet sīpola sīvumam – ideālo svaigo tunča salātu formula. Ar sastāvdaļu daudzumu varēsi no sirds variēt – ja negaršo paprika, aizstāj to ar svaigiem gurķiem, bet olīvu vietā vari pamēģināt izteiksmīgos kaperus.
Tunča salāti ar pupiņām
Ja ledusskapī ir konservēts tuncis un pupiņas, vakariņas gatavas piecās minūtēs!
Pasta ar tunci, citronu un dillēm
Maltīte diviem cilvēkiem gatava 20 minūtēs!
Tunča frikadelītes
Tunča frikadelītes labi garšos ar makaroniem vai grauzdētu maizi un svaigiem salātiem.
Brusketa ar tunci, papriku un pētersīļiem
Brusketas ir tradicionāla itāļu uzkoda. No parastas sviestmaizes brusketu atšķir tas, ka maizes šķēles vispirms tiek apgrauzdētas - pannā bez taukvielām, uz grila vai restēm. Visbiežāk brusketu gatavošanai izmanto čabatu jeb ciabatta maizi, bet tikpat labi to var gatavot no bagetes.
Tunča groziņi ar sieru un āboliem
Ja parastās karstmaizes apnikušas, izmēģini tunča groziņus ar āboliem un cieto sieru! Labi garšos gan karsti, gan atdzisuši.