Foto: Shutterstock
Gatavojot dārzeņus, gaļu vai zivis cepeškrāsnī, protams, to var darīt kādā cepamtraukā. Tomēr nelielais palīglīdzeklis – alumīnija folija – maltīti padara pavisam īpašu. Tajā ievīstītie ceptie kartupeļi ir mīkstāki, vista sulīgāka, bet lasis – perfekts. Kā pareizi gatavot ar foliju? Lūk, daži principi, kas jāievēro.

Tiem, kas prātojuši, kura puse alumīnija folijai piemērota locīšanai uz iekšu, var neprātot. Zināms, ka folijai viena puse ir spīdīga, bet otra matēta. Izrādās, tam, kurā no abām pusēm tiek ievīstīti produkti, nav absolūti nekādas nozīmes. Speciālisti no "America's Test Kitchen" izpētījuši, ka zivis, gaļa un dārzeņi izcepsies vienādā laikā un ar vienādu iekšējo temperatūru, neatkarīgi no tā, kura no folijas pusēm tiek izmantota.

Folija palīdz maltītei neiztvaikot, tāpēc tā neapbrūnēs, bet saglabās skaistu, košu krāsu un neapdegs. Tāpēc jārēķinās ar to, ka folijas sainīšiem jābūt cieši aizvīstītiem. Tāpat, drošības labad, lai nekas neiztecētu, pirms ievīsti folijā, piemēram, dārzeņus, vari salocīt to divās kārtās. Ja tomēr nepieciešams, lai maltīte iegūtu zeltainu garoziņu, atvīsti folijas sainīti un pacep ēdienu krāsnī vēl 3-4 minūtes.

Ko var gatavot folijas sainīšos? Visklasiskākais produkts, ko gatavo folijā, protams, ir kartupeļi. Bet folijas kabatiņās drīkst ievīstīt arī citus dārzeņus, it īpaši tos, ko vēlies saglabāt pēc gatavošanas pietiekami sulīgus, ar skaistu krāsu, piemēram, kabaču ripiņas, tomātus, papriku, burkānus. Tāpat folijā lieliski pagatavosies gan zivs gabaliņi, gan vistas gaļa. Cepeša gatavošanu gan labāk veic lielā cepeštraukā, foliju izmantojot vien trauka pārsegšanai. Kas attiecas uz gatavošanas laiku, tad stingri vadies pēc receptē noteiktā.

Folija atvieglo vairāku produktu pagatavošanu – uz vienas sloksnes vari likt gan sviesta pupiņas, gan garšaugus, gan laša filejas gabaliņu, pārsmērējot to ar pesto. Pēc tam aizvīsti foliju ciet, lai veidotos kabatiņa, un liec krāsnī. Maltīte būs gatava vienā piegājienā un nevajadzēs smērēt pannas un kastroļus, vien ieslēgt un izslēgt cepeškrāsni.

Tāpat folija domāta ne tikai izmantošanai cepeškrāsnī. Tajā ievīstītus kartupeļus vari cept tieši oglēs grilā, savīstītus dārzeņus un zivis – uz grila restītēm. Ja gribas interesantu desertu, ievīsti folijā svaigu, nenomizotu banānu, kam iegriezts sāns un tajā salikti šokolādes gabaliņi. Dažās minūtēs iegūsi brīnumgardu saldo ēdienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!