Vārītas olas jau sen vairs nav tikai brokastu ēdiens – tās varam pievienot dažādiem pusdienu salātiem, sacepumiem, bet skābeņu vai aukstā zupa nebūtu iedomājama bez cieti novārītām olām. Lai arī cik regulāri to nāktos darīt, nereti gadās pa tādai reizei, kad olas nu nekādi nepadodas lobīšanai, un līdz ar čaumalu rokās paliek krietns gabaliņš baltuma. Ko darīt, lai novārīto olu čaumala viegli lobītos nost bez aizķeršanās?
Izrādās, ir liela nozīme tam, vai olas katliņā ieliktas aukstā ūdenī vai jau verdošā. Ja mērķis ir cieti vārītas olas, kuras viegli nolobīt, tās vislabāk likt jau verdošā ūdenī. Pirms tam gan olas labāk noturēt istabas temperatūrā. Bet pēc olu izvārīšanas ir ļoti svarīgi tās ielikt aukstā ūdenī, un atstāt tur vismaz desmit minūtes. Ideālam rezultātam – aukstajam ūdenim pievieno arī ledus gabaliņus.
Taču bez ūdens temperatūras metodes ir vēl viens mazs triks – verdošajam ūdenim pievieno aptuveni tējkaroti dzeramās sodas. Kad ūdens viegli burbuļo un ir jau vārīšanās stadijā, tam pieber sodu, kārtīgi apmaisa, un tad liek iekšā olas. Tas palīdzēs čaumalai vieglāk nonākt nost. Vārītās olas pirms lobīšanas, tāpat kā citkārt, liek aukstā ūdenī.
Cik ilgi vārīt olas? Ja ir vēlme pēc cietām līdz ļoti cietām olām, tad tās vāra 10-15 minūtes. Vidēji mīkstas olas vāra aptuveni septiņas minūtes, bet pavisam mīkstas olas vāra trīs līdz piecas minūtes.
Novāri kādu olu, un pagatavo kādu no šīm Tasty.lv receptēm pusdienās!
Puravu un olu salāti ar sinepju mērci
Kaut kas pavisam vienkāršs, bet tajā pašā laikā īpašs – gardi puravu salāti ar estragona lapām. Tam visam pa virsu garšīga mērce, kas pagatavota no Dižonas sinepēm, sarkanvīna etiķa un olīveļļas. Būs tieši laikā vieglām pusdienām vai vakariņu pirmajam ēdienam.
Tortiljā ietītie avokado un olu salāti
Pavisam ātri pagatavojama maltīte, kas neprasīs ne laika, ne produktu resursus. Ņem vien divus avokado, dažas cieti novārītas olas, un garšīgas brokastis, launags vai pusdienas steidzīgajiem gatavas!
Kartupeļu un olu salāti
Šī nedaudz vecmodīgā salātu recepte ir ļoti vienkārša un universāla, noderēs gan kā sātīga piedeva piknikam vai kuplākām mājas viesībām, gan kā pamatēdiens ātrām vakariņām.
Olu, kartupeļu un šampinjonu salāti
Ja pa rokai ir vārītas olas un kartupeļi, bet ledusskapī aizķērusies marinētu šampinjonu un kukurūzas bundža, šos salātus var pagatavot ļoti ātri!
Jauno kartupelīšu, sparģeļu un zaļo pupiņu salāti ar olām un gardu pētersīļu mērci
Burvīgi dārzeņu salāti ar asumiņu! Novārītie jaunie kartupeļi, kopā ar zaļo pupiņu pākstīm, sparģeļiem un olām apslacīti ar graudaino Dižonas sinepju mērci.
Sātīgā aukstā zupa ar biešu novārījumu
Nedaudz sarežģītāka aukstās biešu zupas versija, tomēr pūles ir tā vērtas - zupa ir ļoti sātīga un interesanta!
Aukstā skābeņu zupa ar zirnīšiem un marinētām bietēm
Tuvojoties svētkiem, jaunu garšu meklējumos mūsu ceļš aizveda līdz restorānam "Bibliotēka Nr.1" un šīs vietas šefpavāram Mārim Jansonam, kurš nu "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā atspirdzinošu auksto zupu ar svaigām skābenēm un kefīru. Aukstās zupas pamatu sagatavo atsevišķi no piedevām, abas daļas sajaucot pirms pasniegšanas. Ja marinētas bietes būs jau gatavas, zupu varēs pagatavot ļoti ātri.