Pieci noslēpumi, kas palīdzēs pagatavot izcili gardu tradicionālo rasoļņiku
Foto: Shutterstock

Šodien atklāsim, kā pagatavot izcili gardu rasoļņiku, kas ir viena no senākajām krievu virtuves zupām. Tā bija pazīstama vēl pirms rakstiski dokumentēta karsto zupu ēras sākuma 17. gadsimtā un tika vārīta tīrā gurķu sālījumā, kam vārīšanas procesā tika pievienoti arī sasmalcināti sālītie gurķi. Arī pārējās sastāvdaļas (grūbas un burkāni) bija pieejamas pat nabadzīgākajiem ļaudīm, tāpēc zupa bija tik iecienīta tieši zemnieku sētās. Rasoļņiku, tāpat kā soļanku, kuru agrāk dēvēja par "paģiru zupu", izmantoja ne vien kā uzkodu pie šņabja glāzītes, bet tā lieliski atveldzēja sirdi un dvēseli arī pēc varenākas uzdzīves iepriekšējā vakarā vai naktī.

Rasoļņikam ir raksturīga uzmundrinoši skābena garša un patīkami netrekna konsistence, bet tai pat laikā zupiņa sniedz veldzējošu sāta sajūtu. Lasi tālāk un uzzini portālu "Tasty" un "Jedim doma" ieteikumus, kā tad pareizi gatavojams rasoļņiks, kādu gaļu izvēlēties zupas buljonam un kādus putraimus tam pievienot.

Pirmais noslēpums – buljons un putraimi

Pieci noslēpumi, kas palīdzēs pagatavot izcili gardu tradicionālo rasoļņiku
Foto: Shutterstock

Putraimu izvēle būs atkarīga no tā, kādu gaļu nolemsi izmantot zupas gatavošanai. Tradicionāli rasoļņiks tiek vārīts no liellopa vai putnu subproduktiem un grūbām, bet mūsdienās ir sastopamas arī dažādas citas rasoļņika variācijas, izmantojot šīs zupas gatavošanai pat dažādas zivis.

Ja iecerēts zupas gatavošanai izmantot pīles vai zoss subproduktus, tad ar tiem labi saderēs miežu putraimi, vistas vai tītara buljonam ieteicams pievienot smalkās pērļu grūbas, bet liellopa gaļai labāk piestāvēs parastās grūbas. Itin garšīga ir arī rasoļņika veģetārā versija – ar sēnēm.

Izsmeļošus padomus, kā izvārīt izcili gardu buljonu, sniedzām jau iepriekš – tos atradīsi te.

Gatavojot rasoļņiku, ļoti svarīgi ir rūpīgi noskalot grūbas vairākos ūdeņos, līdz skalojamais ūdens vairs nav duļķains, un vismaz pāris stundas grūbas mērcēt aukstā ūdenī, pēc tam ūdeni nolejot un vēlreiz noskalojot grūbas. Tas nepieciešams tādēļ, ka neskalotas grūbas piešķirs zupai nepatīkamu, zilganu nokrāsu.

Ir saimnieces, kuras iesaka grūbas novārīt atsevišķi un tikai tad pievienot zupai, bet mana pieredze rāda, ka pietiek vien ar cītīgu skalošanu.

Lasot tālāk, uzzināsi, kādi ir pārējie izcila rasoļņika gatavošanas noslēpumi.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Tasty iesaka