Foto: Shutterstock
Šodien atklāsim, kā pagatavot izcili gardu rasoļņiku, kas ir viena no senākajām krievu virtuves zupām. Tā bija pazīstama vēl pirms rakstiski dokumentēta karsto zupu ēras sākuma 17. gadsimtā un tika vārīta tīrā gurķu sālījumā, kam vārīšanas procesā tika pievienoti arī sasmalcināti sālītie gurķi. Arī pārējās sastāvdaļas (grūbas un burkāni) bija pieejamas pat nabadzīgākajiem ļaudīm, tāpēc zupa bija tik iecienīta tieši zemnieku sētās. Rasoļņiku, tāpat kā soļanku, kuru agrāk dēvēja par "paģiru zupu", izmantoja ne vien kā uzkodu pie šņabja glāzītes, bet tā lieliski atveldzēja sirdi un dvēseli arī pēc varenākas uzdzīves iepriekšējā vakarā vai naktī.

Rasoļņikam ir raksturīga uzmundrinoši skābena garša un patīkami netrekna konsistence, bet tai pat laikā zupiņa sniedz veldzējošu sāta sajūtu. Lasi tālāk un uzzini portālu "Tasty" un "Jedim doma" ieteikumus, kā tad pareizi gatavojams rasoļņiks, kādu gaļu izvēlēties zupas buljonam un kādus putraimus tam pievienot.

Pirmais noslēpums – buljons un putraimi

Foto: Shutterstock

Putraimu izvēle būs atkarīga no tā, kādu gaļu nolemsi izmantot zupas gatavošanai. Tradicionāli rasoļņiks tiek vārīts no liellopa vai putnu subproduktiem un grūbām, bet mūsdienās ir sastopamas arī dažādas citas rasoļņika variācijas, izmantojot šīs zupas gatavošanai pat dažādas zivis.

Ja iecerēts zupas gatavošanai izmantot pīles vai zoss subproduktus, tad ar tiem labi saderēs miežu putraimi, vistas vai tītara buljonam ieteicams pievienot smalkās pērļu grūbas, bet liellopa gaļai labāk piestāvēs parastās grūbas. Itin garšīga ir arī rasoļņika veģetārā versija – ar sēnēm.

Izsmeļošus padomus, kā izvārīt izcili gardu buljonu, sniedzām jau iepriekš – tos atradīsi te.

Gatavojot rasoļņiku, ļoti svarīgi ir rūpīgi noskalot grūbas vairākos ūdeņos, līdz skalojamais ūdens vairs nav duļķains, un vismaz pāris stundas grūbas mērcēt aukstā ūdenī, pēc tam ūdeni nolejot un vēlreiz noskalojot grūbas. Tas nepieciešams tādēļ, ka neskalotas grūbas piešķirs zupai nepatīkamu, zilganu nokrāsu.

Ir saimnieces, kuras iesaka grūbas novārīt atsevišķi un tikai tad pievienot zupai, bet mana pieredze rāda, ka pietiek vien ar cītīgu skalošanu.

Lasot tālāk, uzzināsi, kādi ir pārējie izcila rasoļņika gatavošanas noslēpumi.

Gurķi un sālījums


Foto: Shutterstock

Rasoļņiku nav iespējams pagatavot bez sālītiem gurķiem vai gurķu sālījuma. Šo sastāvdaļu klātbūtni apliecina arī pats zupas nosaukums ("rassol" tulkojumā no krievu valodas nozīmē "sālījums"). Nereti zupai tiek pievienoti gan gurķi, gan sālījums. Tiek uzskatīts, ka sālījumam jāveido 1/4 daļa no rasoļņika šķidruma.

Pirms sālījuma pievienošanas, to ir jāizkāš, lai atdalītu biezumus. Kad sālījums pievienots zupai, ir jāpagaida, līdz tā sāk burbuļot un vārīties, pretējā gadījumā pietiekami neizkarsēts sālījums var veicināt rūgšanas procesus un zupa var ātri vien sabojāties.

Ideālā variantā gurķiem būtu jānogriež miziņa, jāatdala sēklotne un jāsagriež tie nelielos kubiņos, bet ir saimnieces, kuras iesaka gurķus rīvēt vai griezt salmiņos – tas nu, reiz, ir gaumes jautājums.

Lai gurķu kubiņi neizšķīstu un nezaudētu formu, pirms pievienošanas zupai tos ieteicams pārliet ar verdošu ūdeni. Reizēm sālītu gurķu vietā rasoļņikam pievieno arī sālītas sēnes.

Dārzeņi un pārējās zupas sastāvdaļas

Foto: Shutterstock

Ko tad vēl būtu ieteicams pievienot rasoļņikam? Obligātas sastāvdaļas ir kartupeļi, burkāni, sīpoli, dilles, selerijas sakne un pētersīļi, bet ir receptes, kuras paredz pievienot arī kāļus vai rāceņus – šie sakņu dārzeņi mazina zupas skābumu un piešķir tai maigāku garšu. Garšas uzlabošanai zupai var pievienot arī sasmalcinātas zaļās olīvas, kaperus un puravus.

Sīpolus, burkānus un selerijas sakni pirms pievienošanas buljonam sagriež salmiņos un apcep sviestā vai eļļā.

Zupai ieteicams bagātīgi pievienot arī kapātus zaļumus un garšaugus. Rasoļņikam parasti pievieno estragonu, lauru lapas, smaržīgos piparus un timiānu. Ja vēlies, lai zupa iegūst īpaši kreptīgu garšu un aromātu, pievieno buljonam iepriekš apceptus pētersīļa saknes salmiņus.

Sālījuma pievienošana

Foto: Shutterstock

Pieredzējušas saimnieces iesaka rasoļņikam nepievienot sāli, bet regulēt zupas garšu ar sālījumu un sālītiem gurķiem, jo šajās sastāvdaļās ir pietiekams sāls daudzums, tādēļ jāuzmanās ar šīs sastāvdaļas papildināšanu.

Ja kādam šķiet, ka sāls ir par maz, labāk to pievienot savā šķīvī, jo pārsālot visu katlu, zupa kļūs sīva un nebaudāma.

Zupas briedināšana

Foto: Shutterstock

Kad rasoļņiks gatavs, nesteidzies to celt galdā, bet kādu laiku atstāj siltumā uz plīts, nenoņemot katlam vāku. Rasoļņikam, līdzīgi kā borščam, harčo un kāpostu zupai, pēc vārīšanās nepieciešams "atpūsties". Nogaidi stundu vai vismaz 30 minūtes, lai zupa nedaudz atdziest, putraimi piebriest un rasoļņika garšas buķete kļūst bagātīgāka un piesātinātāka.

Tradicionāli rasoļņiks tiek pasniegts ar krietnu karoti skābā krējuma un svaigi ceptu rudzu maizes šķēli.

Tradicionālā rasoļņika recepte

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu tradicionālo rasoļņiku, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • litrs ūdens;
  • 400 g liellopa gaļas;
  • 4–5 smaržīgie pipari;
  • 2 lauru lapas;
  • 100 g grūbu;
  • 3 kartupeļi;
  • burkāns;
  • sīpols;
  • pētersīļa sakne;
  • 4 sālīti gurķi;
  • 300 ml gurķu sālījuma;
  • sviests cepšanai;
  • krējums pasniegšanai;
  • kapātas dilles;
  • malti melnie pipari pēc garšas;
  • sāls pēc garšas.

Grūbas skalo vairākos ūdeņos, līdz skalojamais ūdens vairs nav duļķains. Pārlej grūbas ar ūdeni.

Katliņā liek gaļu, pārlej to ar ūdeni. Liek vārīties, noputo, pievieno smaržīgos piparus, lauru lapas un vāra uz mazas liesmas aptuveni 1.5 stundas. Aptuveni 30 minūtes pirms vārīšanas beigām pievieno nokāstās grūbas.

Tad gaļu izņem un sasmalcinaj, liek atpakaļ katlā.

Sīpolus un burkānu un pētersīļa sakni nomizo, sagriež salmiņos un apcep pannā uzkarsētā sviestā, pievieno katla saturam.

Kartupeļus nomizo, sagriež salmiņos, pievieno buljonam. Gurķus nomizo, sagriež salmiņos, pārlej ar verdošu ūdeni, nolej ūdeni, pievieno buljonam 5 minūtes pēc tam, kad pievienoti kartupeļi.

Pievieno zupai gurķu sālījumu. Kad zupa sāk burbuļot, pagaršo to, ja nepieciešams, pievieno sāli un piparus. Nogriež uguni, pievieno kapātas dilles, uzliek katliņam vāku un ļauj rasoļņikam "atpūsties" vismaz 30 minūtes. Pasniedz ar skābu krējumu.

Lūk, te atradīsi recepti ātrajam rasoļņikam ar kūpinātu vistu,

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!