Foto: Shutterstock
Tuvojas visvairāk gaidītie jūnija svētki, un ikviena saimniece jau sāk plānot, kādus gardumus cels galdā, ciemiņus sagaidot. Tradīcijas, protams, ir lieliskas — sulīgs šašliks, speķa pīrāgi, siers un alus piešķir svētku noskaņu un iepriecina ikvienu vēderu. Taču var atļauties arī paeksperimentēt un piešķirt Jāņu nakts galdam dažas veselīgas un neparastas nianses.

Radošas idejas Jāņu mielastam iesaka pārtikas tehnoloģe un uztura eksperte Dzintra Kokta.

Jāņu zupa. Kāpēc gan ne?

Foto: Shutterstock

Ne vienmēr laikapstākļi Jāņu naktī lutina, un jāatzīst, ka sēdēt ārā aukstumā ar alus kausu un atdzisušu šašliku nav pati patīkamākā nodarbe. Lai sasildītu ikvienu līgotāju, katlā uz ugunskura var izvārīt Jāņu zupu vai sautējumu! "Lai virums ir ne tikai sātīgs, bet arī veselīgs, buljonam jāpievieno dažādi dārzeņi — burkāni, cukīni, ziedkāposti, seleriju kāti, lēcas vai jaunie kartupeļi, kā arī sīpoli un garšvielas. Ļoti gardi būs, ja pirms pasniegšanas pievienosi dažādus zaļumus, piemēram, dilles un pētersīļus," stāsta Kokta.

  • Receptes uz ugunskura vārāmām zupām un sautējumiem atradīsi, lūk, te

Alus alternatīvas

Foto: Shutterstock

Jaunākās tendences, ko uzskatāmi apstiprina arī, piemēram, "Elvi" pārdošanas dati, liecina, ka pircēji arvien vairāk un vairāk izvēlas bezalkoholisko alu. Lai dažādotu atspirdzinošo dzērienu izvēli, uztura eksperte aicina pagatavot kvasu no rudzu maizes. Vispirms rudzu maizi sakaltē un apbrūnina krāsnī, lai kvasam būtu skaista dzintara krāsa. Tradicionāli kvasam pievieno cukuru, taču to var aizstāt ar medu: uz 150 gramiem rudzu maizes jāņem vidēji 80 gramu medus, 1 litrs verdoša ūdens un 5 grami rauga. Gatavojot kvasu, medu vai cukuru var aizvietot ar stēviju, tā iegūstot mazkaloriju dzērienu ar nedaudz rūgtenu piegaršu. Kvasa garšu var bagātināt ar apelsīnu miziņām, piparmētrām, jauniem upeņu dzinumiem vai apiņu novārījumu.

  • Ja vēlies iemēģināt roku pašbrūvētu atspirdzinājumu gatavošanā, šeit stāstījām kā mājās pagatavot kvasu, medalu un miestiņu, bet te meklē recepti rabarberu-apelsīnu morsam

Viegls ēdiens – viegli danči

"Lai apēstās gaļas daudzums neliegtu būt aktīviem visu nakti, aicinu grilēt dārzeņu un sēņu iesmiņus vai kabaču un paprikas šķēlītes," iesaka uztura eksperte. Uz grila iesmiem var uzdurt arī kartupeļus, sīpolus un baklažānus, taču bez sēnēm iztikt nevajadzētu — tās dod sāta sajūtu, bet nerada smagumu gremošanas traktā, kāds ir novērojams, apēdot gaļu. Var likt grilēt arī avokado pusītes, kas apkaisītas ar jūras sāli, pipariem un garšvielām, savukārt avokado viducī var ielikt sagrieztu tomātiņu un mocarellas bumbiņu.

Skaidrs, ka šādi ēdieni būs veselīgāki par treknu cūkgaļu. Lai iegūtu papildu garšas nianses, grilētus dārzeņus kārto uz šķīvja, pārlej ar olīveļļu un pārkaisa ar sadrupinātu fetu, ciedru riekstiem, jūras sāli, pipariem un garšaugiem. Ja gribas, lai garša ir pikantāka, dārzeņus var iemarinēt, piemēram, sarīvēta ingvera, čili, sojas mērces un olīveļļas marinādē.

  • Šajā rakstā sniedzām noderīgus padomus, kas jāņem vērā, grilējot dārzeņus, lai tie nepiedegtu un izdotos sulīgi

Prātīgi ar uzkodām!

Foto: Shutterstock

Speķa pīrāgi, bez šaubām, ir neatņemama uzkodu galda sastāvdaļa, taču arī tos var dažādot, izmantojot nevis speķa, bet siera, dārzeņu, sēņu, spinātu un biezpiena pildījumu. Savukārt tie, kas jūtas gatavi senču tradīcijas apvienot ar citu tautu virtuvi, var celt galdā tako uzkodiņas, kuru pildījumam izmanto rīvētu ķimeņu sieru, sagrieztu tomātu un avokado, pievienojot garšvielas un garšaugus pēc izvēles. Tako tiek gatavots no kukurūzas miltiem un ir alternatīva tiem, kam nav draudzīgu attiecību ar glutēnu.

  • Lieliska un neparasta uzkoda Jāņos būs grilēti lavaša rullīši. Idejas pildījumiem atradīsi te

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!