Foto: Shutterstock
Kad jūti, ka dvēsele sāk ilgoties pēc jūras produktiem, rīkojies pēc vecās labās sistēmas - atver saldētavu un atkausē garneles. Tās garšo teju visiem, jo izceļas ar maigu, delikātu garšu un, pareizi pagatavotas, ir sulīgas un aromātiskas. Baltvīns, laims, čili, ķiploki un ingvers ir daži no produktiem, kas garšas ziņā lieliski sader ar garnelēm un paver iespējas nebeidzamām garšas variācijām. Un, kaut garneles nav gluži ikdienišķs produkts, tomēr ir reizes, kad var un vajag sevi palutināt. Kāpēc lai tas nenotiktu šodien?

Tā kā garneles ātri bojājas, tās tūlīt pēc nozvejošanas tiek sasaldētas. Veikalos nopērkamas gan svaigas negatavas, gan vārītas ar čaulu, gan jau izlobītas – visas saldētas. Pērkot jau gatavas lobītās garneles, jāraugās, lai to astītes būtu saliektas, pretējā gadījumā tās uzturā nevajadzētu lietot.Saldētās garneles vislabāk atkausēt pakāpeniski ledusskapja apakšējā nodalījumā.

Jā pērc garneles, ielāgo, ka uz garneļu ķermeņa nevajadzētu būt dzelteniem vai melniem plankumiem. Labas kvalitātes garnelēm gandrīz nav smaržas, ja nu vienīgi jūras svaiguma aromāts. Garneļu čaulai jābūt veselai un nebojātai.

Gan lielās, gan mazās garneles tīra vienādi, ja nu vienīgi lielajām čaula ir tik stingra, ka jāņem palīgā nazis vai šķēres.

Garneles nevajag skalot, tās ar visu čaulu vāra saldūdenī ne ilgāk par 5 minūtēm. Pārvārītas tās kļūst sīkstas. Garneles var arī cept, tvaicēt, grillēt. Tīģergarneles grilēšanai ir īpaši piemērotas. Noņemtās garneļu čaulas neizmet, tās vari izmantot zupu un mērču pagatavošanai.

Garneles labi sader ar sieriem, olīvām, avokado, tomātiem, gurķiem, sēnēm, zaļumiem. Gatavojot nevajadzētu lietot asas, specifiskas garšvielas, kas nomāc to maigo garšu.

Ceptas tīģergarneles

Asa un pikanta uzkoda - tīģergarneles haldi un čili marinādē.

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar garnelēm

Foto: Shutterstock
Sātīga tomātu zupa ar garnelēm un grauzdētu mandeļu garšu.

Lasīt vairāk

Garneļu - rīsu un persiku salāti

Foto: Shutterstock
Garneļu - rīsu un persiku salāti:  gardēžu atzīti un iecienīti.

Lasīt vairāk

Divu sieru un garneļu sacepums

Ja gribas palutināt savu mīļos ar īpašu maltīti un ja viņiem garšo jūras veltes - šī būs īstā recepte!

Lasīt vairāk

Siltie garneļu un mango salāti ar medus un saldā krējuma mērcīti

Vienkārši pagatavojami garneļu salāti ar gardu mērci.

Lasīt vairāk

Pasta ar garnelēm krēmīgā tomātu un siera mērcē

Foto: Shutterstock
Ne vienmēr, lai pagatavotu sātīgas un gardas vakariņas, stundām ilgi jāstāv pie plīts. Neatceros, kur šo recepti pirms vairākiem gadiem atradu, bet nu jau vairākus gadus krēmīgā tomātu un siera mērce ar garnelēm ir manā biežāk gatavoto recepšu sarakstā. Ātri un vienkārši, turklāt ļoti garšīgi! Šo ēdienu ēd un slavē pat tie, kuri apgalvo, ka jūras veltes viņiem negaršo.

Lasīt vairāk

Garneles kraukšķīgā krekeru un cietā siera garoziņā

Interesanta uzkoda draudzīgām sarunām pie vīna vai alus glāzes - garneles kraukšķīgā krekeru un cietā siera garoziņā.

Lasīt vairāk

Garneles ar dārzeņiem vokpannā

Foto: Shutterstock
Garneles ar dārzeņiem garšos kā lielajiem, tā mazajiem ēdājiem.

Lasīt vairāk

Avokado - biezpiena maizes ar garnelēm

Foto: Shutterstock
Ātri pagatavojamas, sātīgas un gardas avokado - biezpiena maizes ar garnelēm.

Lasīt vairāk

Garnelītes ķiplokos

Foto: Shutterstock
Garnelītes ķiplokos - kad īpaši gribas kādu palutināt.

Lasīt vairāk

Avokado - gurķu un garneļu salāti

Foto: Shutterstock
Ātri pagatavojami avokado - gurķu un garneļu salāti ar majonēzi.

Lasīt vairāk

Cepti rīsi ar garnelēm

Foto: Shutterstock
Vokpannā cepti rīsi ar garnelēm, zirnīšiem un sojas dīgstiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!