Ēd kotletes un tievē! 11 veselīgu gaļas bumbiņu versijas, kas nekaitēs figūrai
Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Valda uzskats, ka, cīnoties ar "mīlas rokturīšiem", "peļu vēderiņiem" un liekajiem kilogramiem, par kotletēm jāaizmirst uz visiem laikiem, neuzdrošinoties pat sapņot par ko tik ķecerīgu. Laiks mainīt šo kļūdaino priekšstatu, jo, liekot lietā izdomu un zināšanas par produktu uzturvērtību, kotletes ne vien drīkst, bet pat būtu ieteicams iekļaut tievētāju un sporta draugu ēdienkartē. Protams, tikai saprātīgos daudzumos, turklāt – pagatavojot tās pareizā veidā un no pareiziem produktiem.

Ja līdz šim kotletes gatavoji no treknas cūkgaļas, pievienojot tām saldajā krējumā izmērcētu baltmaizi un, pilnai laimei, apcepot gaļas bumbiņas eļļā vai kausētā sviestā, tad šos neveselīgos ieradumus gan labāk aizmirst vai vismaz atstāt retām svētku reizēm, ikdienas ēdienkarti papildinot ar daudz veselīgākām, bet ne mazāk gardām kotlešu receptēm.

Kotlešu pamatmasai būtu ieteicams izmantot maltu vistas fileju, liesu tītara, teļa, liellopa vai medījuma gaļu. Lai vēl vairāk sarucinātu kaloriju skaitu, baltmaizes vai rīvmaizes vietā, ko ierasts pievienot kotlešu masai, labāk pierīvē dažādus dārzeņus, jo arī šis paņēmiens piešķirs kotletītēm papildus sulīgumu. Masas papildināšanai vari izmantot arī liesu biezpienu un kādu daiviņu ķiploka – kārdinošam aromātam. Baltmaizi vai rīvmaizi vari aizstāt arī ar pāris ēdamkarotēm kliju vai maltām auzu pārslām. Šos produktus vari izmantot arī kotlešu panēšanai pirms "šauj" tās uzkrsētā cepeškrāsnī, izliktas uz cepamā papīra vai liec uz grila.

Ja vēlies, vari apceptās kotletes likt pannā un pārliet ar mērci, kas pagatavota no blendētiem vai sakapātiem tomātiem – gan svaigiem, gan konservētiem. Šādi tās kļūs īpaši sulīgas un kopā ar aromātisko mērcīti lieliski garšos ar brūnajiem rīsiem, pilngraudu makaroniem vai griķiem. Ja vēlies ietaupīt laiku, cepešanas fāzi vari izlaist, saformētās gaļas bumbiņas uzreiz ieslidinot pannā uzkarsētā tomātu mērcē, kas papildināta ar dažādām garšvielām un kapātiem garšaugiem. Vēl viens lielisks un veselīgs veids, kā termiski apstrādāt kotletes, ir to tvaicēšana.

Turklāt kotletes var pagatavot ne tikai no gaļas, bet arī no sēnēm, konservēta tunča un mencas. Bet kāpostu tīteņu cienītāji noteikti novērtēs "slinko" tīteņu versiju, kas piemērota arī tievētājiem.

Tītara kotletes ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci

Tītara gaļas kotletes ar kuskusu un grieķu mērci
Foto: Shutterstock

Svaiga garšu pārbagātība, turklāt figūrai draudzīga. Un, kas labākais – gatavojot šo ēdienu, virtuvē būs jāpavada vien aptuveni 30 minūtes.

Lai pagatavotu kuskusu, ieber putraimus traukā un pārlej ar verdošu ūdeni – tas uzbriedīs piecās minūtēs, tad atliks vien iemaisīt kuskusā kapātus zaļumus un atsvaidzinošam skābumiņam pievienot citronu.

Pa to laiku liesu tītara malto gaļu sajauc ar rīvētu ābolu, garšaugiem, veido kotletītes un cep cepeškrāsnī grila režīmā, līdz tās ir ieguvušas zeltainu "iedegumu".

Tītara kotletēm un kuskusam pirms pasniegšanas pievieno vieglu mērcīti uz bezpiedevu jogurta bāzes, un karaliskas vakariņas būs gatavas!

Recepti tītara kotletēm ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci atradīsi šeit.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka