Foto: Shutterstock
Lēcas ir unikāli vērtīgs un arī gards, tomēr konservatīvo ziemeļnieku virtuvēs joprojām reti pielietots graudaugs. Pēc garšas tās ir maigākas kā zirņi un pupas, bet izceļas ar augstu uzturvērtību un ir lielisks olbaltumvielu avots, tādēļ īpaši ieteicamas tiem, kas vēlas ierobežot gaļas lietošanu. Turklāt, atšķirībā no pupām un zirņiem, lēcas pirms pagatavošanas nav stundām ilgi jāmērcē. Izmēģini kādu no mūsu piedāvātajām receptēm, lai pārliecinātos, ka lēcu ēdieni ir ne vien veselīgi, bet arī ļoti garšīgi.

Lēcas satur ne vien ievērojamu daudzumu olbaltumvielu, bet arī daudz šķiedrvielu, kā arī ir izcils vitamīna B9 (folijskābes) un ievērojams minerālvielu - dzelzs, fosfora, cinka - avots.

Lēcas ir tikušas plaši lietotas uzturā jau kopš vēlā akmens laikmeta, un ir viena no pirmajām labībām, kas kultivēta Tuvajos Austrumos.

Lēcu krāsa var variēt no olīvzaļas, pelēk-brūnas, sarkan-oranžas līdz pat dzeltenai. Tās atšķiras arī pēc izmēra, jo lēcas mēdz pārdot gan veselas, gan šķeltas - ar vai bez miziņas. Dāls ir no ārējās miziņas izlobīti un sašķelti pākšaugi, pie kuriem pieder konkrēti lēcu, pupu un zirņu tipi, tādēļ arī pupas un zirņi dažkārt maldīgi tiek nodēvēti par lēcām. Piemēram, melnās beluga lēcas (pagatavotas tās ir spīdīgi melnas kā belugas kaviārs, šī iemesla dēļ arī cēlies nosaukums) īstenībā ir "urad" pupas, ko mēdz saukt arī par uraddālu.

Lēcu pagatavošanas laiks variē no 10- 45 minūtēm, atkarībā no lēcu izmēra un apstrādes veida. Piemēram, šķeltu un lobītu sarkano lēcu pagatavošanas laiks ir tikai 10 minūtes.

Lēcas var tikt arī diedzētas, mērcējot ūdenī aptuveni dienu, tad noturot tās mitrumā vēl pāris dienas, lēcas sāks asnot, turklāt tādējādi paaugstināsies to uzturvērtība, jo dīgšanas procesā rodas neaizvietojamās aminoskābes - metionīns un cisteīns -, kuru nav nedziedētu lēcu sastāvā.

Āzijas virtuvē bieži lēcas tiek kombinētas ar rīsiem, bet citviet pasaulē tās ir populāras kā zupu sastāvdaļa un kā piedeva  sautējumiem, gaļas ēdieniem un salātiem, kur parasti tiek izmantotas lēcas ar miziņu, kas izceļas ar stingrāku struktūru.

Siltie lēcu salāti ar kazas sieru

Foto: Shutterstock
Izsmalcinātai maltītei - siltie lēcu salāti ar kazas sieru un pīnijām.

Lasīt vairāk

Sātīga lēcu zupa franču gaumē

Foto: Shutterstock
Šī sātīgā lēcu zupiņa bez gaļas piedevas ir īsti piemērota pirmdienai, kad gribas atvilkt elpu pēc brīvdienu gastronomiskajām izvirtībām.

Lasīt vairāk

Lēcu un paprikas salāti

To, ka beluga lēcas ir perfektas salātos, atklāju pagājušajā vasarā. Kopš tā laika, man tās vienmēr ir mājās, un jāsaka - ieņēmušas pirmo vietu lēcu topā. Izvārās ātri, neizšķīst un fantastiski garšo.

Lasīt vairāk

Melno lēcu zupa ar truša gaļu

Zupas recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Uzkodu grauzdiņi ar lēcu biezeni

No lēcām parasti gatavojam zupu vai biezeni, šoreiz gribēju kaut tādu, ko varētu ēst kā humosu ar grauzdiņiem, un kas lieliski derētu kā gaumīga uzkoda, kad jāsagaida viesi. Kas, izrādās, daudzi pirmo reizi dzird vārdu "lēcas". Tiešām? Es vēl saprotu - kvinoja... To vēl "Rimi", šķiet, nevar atrast, bet lēcas taču ir katrā veikalā! Ja ēdat pupiņas un zirņus, tad jums garšos arī lēcas.

Lasīt vairāk

Tomātu biezzupa ar lēcām

Garda tomātu zupa, kas noderēs gavēņa ēdienkartes dažādošanai.

Lasīt vairāk

Pusdienu omlete ar lēcām un brokoļiem

Gadās, ka lēcas izvārās pārāk daudz - apēd siltas, pēc tam uztaisi salātus - un vēl paliek pāri! Tā nu tapa šādas pusdienas - omlete ar lēcām un brokoļiem, kas šoreiz, starpcitu, arī bija palikuši pāri. It kā recepte tapa, apvienojot bļodiņas ar produktiem ledusskapī, bet rezultāts manuprāt ir atsevišķas receptes vērts, ne tikai no sērijas "ko iesākt ar pārpalikumiem".

Lasīt vairāk

Lēcu biezzupa ar selerijas sakni un kūpinātu gaļu

Foto: Shutterstock
Ļoti sātīga un sildoša zupa zemnieku gaumē - ar lēcām, selerijām, burkāniem un kūpinātu gaļu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!