Foto: Shutterstock
Kad līdz svētkiem palikušas vien pāris dienas - apdarīti beidzamie darbi un iegādātas pēdējās dāvanas, nereti, ieskatoties maciņā, nākas secināt, ka svetku mielastam nav atlicis tik daudz līdzekļu, cik iepriekš plānots. Ko nu? Aizņemties svētku vakarā nav laba zīme un tas nav nepieciešams, jo, pielietojot izdomu, vari atrast vienkāršākas, bet ne mazāk gardas alternatīvas tradiconālajiem svetku mielasta ēdieniem.

Tradicionālais zoss cepetis mūsdienīgā izpildījumā

Foto: Shutterstock

"Mūsdienās svētku galdus bieži vien klāj ne tikai tradicionāli ēdieni, bet arī no citām kultūrām aizgūti gardumi, kā arī eksotiski augļi. Manuprāt, biežāk vajadzētu gatavot tradicionālos svētku ēdienus, turklāt senās receptes iespējams uzlabot, pamēģinot dažādus līdz šim nerealizētus garšu salikumus. Piemēram, lai piešķirtu Mārtiņzosij mūsdienīgu garšu, to var pirms cepšanas iemarinēt vieglā ananāsu marinādē," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot tradicionālu latviešu svētku recepti mūsdienīgā izpildījumā.

Lasīt vairāk

Cāļa cepetis ar citroniem

Foto: Shutterstock

Īpaši gardais cāļa cepetis ar citroniem.

Lasīt vairāk

Ar tunci un ikriem pildītas olas

Foto: mosfood

Ar tunci pildītas olas būs īsts baudījums pat tiem, kuriem ne pārāk garšo vārītas olas.

Lasīt vairāk

Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas

Foto: Shutterstock

Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas klasiskajā variantā.

Lasīt vairāk

Ditas Lases veģetārās bio piparkūkas

Foto: Foto: Laura Krampe

Trīs sievietes – kampaņas BioLoģiski! vēstnese, pārtikas pētniece un mamma Laura Grēviņa, kampaņas BioLoģiski! vēstnese, rakstniece Dace Rukšāne un veģetārā uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase pieņēma izaicinājumu – pagatavot piparkūku mīklu, izmantojot tikai bioloģiski sertificētas sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Ātrie ingvera cepumi

Foto: Vida Press

Cepumi ar Ziemassvētku garšu. Tie nedaudz atgādina piparkūkas, tomēr nav tik pikanti. Vienkāršos un ātri pagatavojamos ingvera cepumus vari uzlabot ar marmelādes, krēma vai putukrējuma kārtiņu, bet arī bez tā visa tie garšo lieliski.

Lasīt vairāk

Augļiem bagātais Ziemassvētku pudiņš

Foto: Vida Press

Īpaši sulīgs un bagātīgs Ziemassvētku pudiņš ar šerija un brendija piedevu.

Lasīt vairāk

Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un garšvielām

Lasīt vairāk

Uzticamie gaļas pīrāgi, kas izdodas vienmēr

Foto: DELFI

Šī ir uzticama rauga mīklas recepte, kura nekad nav pievīlusi, jo, pat sviestu aizstājot ar eļļu vai margarīnu, pīrāgi izdodas tikpat "pufīgi" un gardi. Nebūs brīnums, ja neilgu laiku pēc tam, kad cepiens tiks ielikts krāsnī, mājinieki, neatvairāmās smaržas pievilināti, sāks '"spietot" ap virtuves durvīm, jo, iekožoties aromātiskajā un sulīgajā gaļas pildījumā, būs skaidrs – šie ir pīrāgi ar pievienoto vērtību!

Lasīt vairāk

Vienkāršie pīrādziņi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Noderīga viekāršo un ātro pirādziņu recepte.

Lasīt vairāk

Rasols - rosols

Foto: Shutterstock

Diezgan klasiska Olivjē salātu jeb rasola recepte - ar vārītiem kartupeļiem un burkāniem, labu desu, zaļajiem zirnīšiem un pārējām, labi zināmajām, sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Ātrie salāti ar kartupeļiem

Foto: Shutterstock

Ātrie salāti ar kartupeļiem - variācija par tradicionālajiem kartupeļu salātiem.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar āboliem un siļķi

Foto: Shutterstock

Svētku galada iecienītais vinegrets ar āboliem un siļķi.

Lasīt vairāk

Vinegrets

Foto: Shutterstock

Tradicionālais un garšīgais vinegrets.

Lasīt vairāk

Krāsainās kotletes

Foto: MosFoodNews

Kotlete ir klasika, ēdiens ar bērnības garšu – it kā vienkāršs, bet, iedomājoties par sulīgo gaļas kumosiņu, mute neviļus saskrien pilna ar siekalām. Kaut šķiet, ka kotlete jau tāpat ir gana laba, tomāts, mocarella, anšovs un bazilika lapiņa padarīs to tiešām īpašu.

Lasīt vairāk

Zirņu - sīpolu kotletes

Foto: Shutterstock

Zirņu, auzu pārslu un sīpolu kotletes - sātīgām un lētām vakariņām.

Lasīt vairāk

Štovēti kāposti ar medu un kūpinātu gaļu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Štovēti kāposti ar medu un kūpinātu gaļu gardi gan karstā, gan aukstā veidā.

Lasīt vairāk

Apelsīnu sulā štovēti kāposti

Apelsīnu sulā štovēti kāposti - gan svētku galdam, gan ikdienas maltītei. Šis ēdiens piemērots arī cukura diabēta slimniekiem.

Lasīt vairāk

Siera - kartupeļu kroketes

Foto: Shutterstock

Siera - kartupeļu kroketes sātīgai maltītei.

Lasīt vairāk

Izcila ceptu kartupeļu recepte

Foto: Shutterstock

Izcilais virtuves meistars, britu šefpavārs Džeimijs Olivers savā raidījumu sērijā "Džeimija Olivera Ziemassvētki" rāda, kā mierīgi un bez steigas pagatavot dažādus izcili gardus svētku cienastus. Viens no Džeimija noslēpumiem ir - ja proti perfekti pagatavot ceptus kartupeļus, tu jau esi puceļā līdz izcilam Ziemassvētku cienastam. Izmantojot pāris knifiņus, tos var uzcept izcili un bez steigas. Pavārs uzsver: "Esmu atklājis tādu virtuves piederumu kā kartupeļu stampa, kura ir burvju nūjiņa, lai perfekti izceptu kartupeļus. Savā dzīvē bieži esmu cepis tupeņus un vienmēr esmu domājis, ka labāk vairāk, nekā pārāk maz, jo pārpalikumus var izmantot savādāk. Piedāvāšu jums vairākas garšas, no kurām varēsiet izvēlēties sev tīkamāko."

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!