Vairāki latvieši pērnā gada novembrī īstenoja spontānu ideju un devās aktīvās atpūtas braucienā uz saulaino Izraēlu un Palestīnu, kāpjot klintīs, dodoties alās un apskatot neparasto Tuvo Austrumu dabu. Lūk, neliels ieskats viņu piedzīvotajā ar fotogrāfa un piedzīvojumu organizācijas "Lūzumpunkts" aktīvista Jura Zīģeļa komentāriem un ieteikumiem.

Maršruts: Telaviva – Haifa – Zihron klintis – Haifa - Gita klintis - Golānas augstiene ar Zavitana nacionālo parku - Galileja jūra - 90. ceļš, kas ved gar Jordānijas robežu un Rietumkrastu - Nāves jūra - Jeruzaleme - Rāmalla (Palestīnā) - Ein Fara nacionālais parks un klinšu sektors - Arada - Telaviva.

"Izraēlā bijām novembra vidū uz 10 dienām. Šobrīd no Rīgas uz Telavivu ir ļoti labs tiešais lidojums ar "WizzAir" aviokompāniju, kas tur ielido un izlido saprotamos laikos. Pārvietošanās pa Izraēlu var būt ļoti dažāda – no stopošanas un sabiedriskajiem transportiem līdz auto nomai un privātiem takšiem. Mēs uz vietas nomājām automašīnas. Tās pārsvarā bija ar automātisko kārbu un jārēķinās, ka auto noma ir vidēji divas reizes dārgāka, nekā Eiropā. Arī citas cenas mēdz būt divas līdz trīs reizes augstākas, nekā esam raduši redzēt Latvijā. Tiesa, Latvijas produktus veikalu plauktos arī var sastapt, un tie laikam ir ekskluzīvi, jo, piemēram, "Kārums" biezpiena sieriņš maksāja teju divus eiro gabalā," par piedzīvojumiem Izraēlā stāsta Juris.

Jautāts par praktiskiem ieteikumiem nakšņošanai, viņš ieteica naktsmītņu meklēšanai izmantot ILH tīklu (www.hostels-israel.com). "Tajā ir daudzi labu piedāvājumu. Tiesa, tie var būt nedaudz dārgāki par citur atrodamiem lētākajiem, toties droši un ar labām atsauksmēm."

Lielāko iespaidu no ceļojuma laikā redzētā atstājusi Rāmalla (Ramallah) un Palestīna kopumā. "Aprunāties ar vietējiem un censties izprast situāciju starp Izraēlu un Palestīnu. Diezgan šokējoši, kad dzirdi stāstus un redzi realitāti uz ielām, ciemos un sabiedrībā kopumā. Lika daudz aizdomāties," stāsta Juris. Rāmalla ir pilsēta Palestīnas autonomijā, Rietumkrasta teritorijā. Tā atrodas aptuveni 10 kilometrus uz ziemeļiem no Jeruzalemes. Pašlaik tā ir faktiskā Palestīnas autonomijas galvaspilsēta.

Iespaidīgas bijušas arī Kolonela (Colonel) alas un nolaišanās ekspedīcija alā (vertikāli 70 – 80 metri). "Paveicām to paši, bet bez nopietnām zināšanām par virvēm, staciju veidošanu un laišanos alās labāk tur degunu nerādīt. Gids maksā ap 80 eiro no cilvēka par četru stundu aktivitāti."
Kā trešo iespaidīgāko vietu ceļojumā Juris min "Nachal Darja" un tajā piedzīvoto kanjoningu (kāpšanu kanjonā) ar kāpšanas elementiem, peldēšanu, brišanu pa ūdeņiem un laišanos ar virvēm.

Lūk, arī vizuāls ieskats latviešu ceļotāju piedzīvotajā. Vairāk par ceļojumu uz Izraēlu un citas Jura Zīģeļa fotogrāfijas meklējiet: www.zigelis.lv/izraela

Izraēla piedāvā lieliskas atpūtas iespējas Sarkanās jūras un Vidusjūras krastos. Te ir ļoti daudz veikalu, naktsklubu, bāru, diskotēku, kā arī ūdens atrakciju. Aktīvai atpūtai – vindsērfings vai kaitbords, niršana, zemūdens dzelmju pētīšana laivās ar stikla dibenu, stiklots lifts, kas nolaižas Sarkanās jūras dzīlēs, atklātais delfinārijs, pārgājieni, kalnos kāpšana un daudz kas cits.

Populārs ir izklaižu centrs Mini Izraēla, kur 6000 kvadrātmetru platībā var iepazīties ar Svēto zemi miniatūrā; ēkas ir aptuveni cilvēka augumā.

Eilatas piekrastē ir burvīga pils, kurā ierīkots tematisks parks "Kings City" ar akmens alām. Te iespējams brauciens laivās pa valdnieka Zālamana pils zālēm un interaktīvo tehnoloģiju atrakcijas.

Zinātāji iesaka būt uzmanīgiem ar naudas tēriņiem atpūtai un izklaidēm: vispirms jānoskaidro ēdienu patiesā cena un to, kādā valūtā tā norādīta, bet taksometra šoferim labāk palūgt ieslēgt skaitītāju un noskaidrot, cik maksā brauciens līdz galamērķim.

Vairāk par iemesliem, kāpēc braukt uz Izraēlu, lasiet šeit.

Latvijas pilsoņi Izraēlā bez vīzas var uzturēties līdz 90 dienām sešu mēnešu laikā. Pasei jābūt derīgai vēl vismaz sešus mēnešus pēc ceļojuma beigām. Nepilsoņiem nepieciešama vīza. Interesēties Izraēlas vēstniecībā Rīgā: http://riga.mfa.gov.il

Jāpiebilst, ka Latvijas Ārlietu ministrija stingri iesaka jebkurai personai, kas dodas uz ārvalstīm, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, reģistrēties Konsulārajā reģistrā, kā arī aicina viedtālrunī lejuplādēt Ārlietu ministrijas mobilo aplikāciju "Ceļo droši".

Ārlietu ministrija stingri iesaka ceļotājiem nedoties uz Gazas (Gaza) joslu, tai skaitā tās piekrastes jūras ūdeņos. Tāpat lūdzam izvērtēt nepieciešamību doties uz Hebronu (Hebron), Dženīnu (Jenin), Nāblusu (Nablus) un Rāmallu (Ramallah). Vienlaikus aicinām ceļotājus būt piesardzīgiem, apmeklējot Austrumjeruzalemi, un atturēties apmeklēt Jeruzalemes vecpilsētas publiskās vietas, kur notiek demonstrācijas un pastāv neprognozējamu nemieru risks.

Ārlietu ministrija iesaka ceļotājiem neapmeklēt Izraēlas pierobežas reģionus ar Sīriju un Libānu. Pēdējā laikā Sīrijas pusē ir palielinājušās pierobežas kaujinieku aktivitātes.

Vairāk informācijas šeit: www.mfa.gov.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!