Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka tieši kāzu svinību izmaksas pārus nereti attur no savu attiecību oficiālas noformēšanas. Tomēr raizēm nav pamata! Plānojot svinības savlaicīgi, kā arī liekot lietā izdomu un zināšanas, kāzas iespējams nosvinēt krāšņi, arī ievērojami ietaupot. Šai sakarā piedāvājam 15 noderīgas idejas, kas apkopotas gan no ārvalstu medijos atrodamās informācijas, gan pašu pieredzes.

Neprecies sestdienā

Pāri savu kāzu svinības tradicionāli rīko sestdienās – attiecīgi tieši šajā dienā svinību norises vieta izmaksās visdārgāk. Lai no tā izvairītos, apsver iespēju laulāties piektdienā vai svētdienā, kad, piemēram, viesu namu noma, visticamāk, izmaksās lētāk.

Izvēlies prioritātes

Plānojot kāzu neoficiālo daļu, apsver, kas tieši tev ir svarīgāks – pasakaina vieta un ainava vai eksotiska un garda virtuve ar bagātīgu uzkodu klāstu. Cenšoties apvienot visu, izmaksas sanāks krietni lielākas nekā tad, ja koncentrēsies uz atsevišķām prioritātēm.

Netradicionāla vieta

Nav noslēpums, ka laulību ceremoniju iespējams sarīkot teju jebkur, ja vēlies, lai jūs ar partneri salaulā mācītājs. Tāpat arī neoficiālajai daļai noteikti nav jātiek svinētai kādā muižā – pieej plānošanai radoši, izvēloties kāzas svinēt, piemēram, skaista ezera krastā, jūrmalā vai parkā, neformālajai daļai sekojot uzreiz pēc oficiālās.

Rīko svinības dienas pirmajā pusē

Lai gan tas var būt izaicinājums līgavai, lai pagūtu saposties jau agri no rīta, kāzu svinēšana dienas pirmajā pusē, ceremonijai noritot no rīta, savukārt neformālajai daļai tiek atzīmētai svētku pusdienās, nevis ballītē visas nakts garumā, ļaus ievērojami ietaupīt.

Turklāt jaunlaulātajiem atliks vairāk laika, ko veltīt vienam otram. Tiesa, šis ieteikums noderēs vien tad, ja nevēlaties plašas un grandiozas svinības.

Nebaidies kaulēties

Jau dzirdot vārdu "kāzas", gan ēdienu piegādātāji, gan ziedu saloni un viesu namu īpašnieki par sevis sniegtajiem pakalpojumiem, visticamāk, nosauks krietni lielāku summu nekā būtu pamats prasīt. Lai no tā izvairītos, nebaidies kaulēties, darot zināmu, ka tev ir alternatīvas, kas ļaus ietaupīt, pat, ja konkrētais cilvēks, pie kā vērsies, ir tava pēdējā cerība.

Neprecies sezonā

Zināms, ka tieši vasara un agrs rudens ir kāzu sezona, kad svinību izmaksas būs visdārgākās. Ja gadalaiks tev nav tik svarīgs, izvēlies laulāties, piemēram, novembrī vai janvārī, kad cenas daudzviet būs lētākas, kā arī varēsi par krietni mazākām izmaksām doties medusmēnesī.

Sarīko divas kāzu svinības

Lai ietaupītu, pēc kāzu oficiālās daļas sarīko vien svētku pusdienas vai vakariņas ģimenes un tuvāko draugu lokā. Savukārt, kad būsiet atgriezušies no medusmēneša, noorganizējiet ballīti draugiem, kas izmaksās krietni lētāk nekā tad, ja tiktu rīkotas plašas svinības uzreiz pēc kāzām.

Nepārvērtē viesu skaitu

Ja esi ielūgusi ne vairāk par 100 viesiem, nelūkojies pēc svinību norises vietas, kas varēs uzņemt vismaz 300 cilvēku. Tā izmaksās dārgāk un netiks izmantota pilnībā, radot arī neomulīgu tukšuma sajūtu.

Atrodi ko jaunu

Nereti vislētākās cenas ir tieši nesen atvērtiem viesu namiem, nevis kāzu svinētāju lokā populārām un iecienītām vietām. Ja vēlies tieši šādu svinību veidu un vietu, meklē nesen atvērtās atpūtas mājas.

Parūpējies par dzērieniem

Lai nenāktos tērēt astronomiskas summas par alkoholiskajiem dzērieniem, uzņemies rūpes par to sagādāšanu pati – nodrošini, piemēram, punšu vai šampanieti un bezalkoholiskos dzērienus, bet viesu rokās atstāj izvēli par alkoholu, ko viņi paši vēlas baudīt.

Izmanto draugu un radinieku palīdzību

Nereti pēc izcilas šuvējas, fantastiska konditora vai talantīga florista nemaz nav jālūkojas tālu – iespējams, jūsu draugu un tuvinieku lokā ir cilvēki, kuri labprāt piedalīsies kāzu organizēšanā, palīdzēs ar līgavas kleitas sagatavošanu vai pildīs fotogrāfa pienākumus. Vienojieties par samaksu, kas būs krietni zemāka par speciālistu piedāvāto, un tavas kāzas būs ne mazāk izdevušās.

Lūkojies pēc dzimtas dārgumiem

Vecvecmāmiņas gredzens, kleita vai rotas, kas nodotas no paaudzes paaudzē – izmanto savas ģimenes relikvijas, ja tādas ir, lai ne tikai samazinātu kāzu izmaksas, bet arī padarītu tās intīmākas un tev nozīmīgākas.

Ko iesākt ar ielūgumiem?

Nesūti uz dārga papīra drukātus ielūgumus vēl dārgākās aploksnēs! To vietā vari izvēlēties pavisam vienkāršu alternatīvu – uzaicināt kāzu viesus personiski, izmantojot sociālos tīklus un ar mīļoto sagatavojot asprātīgu video, vai arī liec lietā izdomu un izveido pievilcīgus ielūgumus pati, netērējot milzu summas par to noformēšanu! Iedvesmu vari smelties internetā un tik populārajos "Pinterest" iedvesmas avotos.

Lai top mūzika!

Izvairies no profesionālu un lielu honorāru prasošu mūziķu algošanas! Tā vietā lūkojies pēc talantīgiem studentiem – viņu sniegums būs ne par matu sliktāks, savukārt vēlamā alga – krietni zemāka!

Savukārt, ja vēlies stilistiski dažādu mūziku, dīdžeja algošanas vietā izveido pati savu mūzikas izlasi, kas skanēs visu svinību laiku!

Kāzu kleita – neiespējamā misija?

Lai atrastu kāzu kleitu, nebūt nav jātērē astronomiskas summas! Ja tev ir pazīstama laba šuvēja, kas tavas ieceres realizēs par saprātīgu summu, vērsies pie viņas! Ja ne, pārlūko dažādus vintage tipa un arī interneta veikalus, kur nereti atrodamas īstas pērles vai vismaz kleitas par krietni zemākām summām nekā kāzu salonos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!