Foto: F64
"Manam vīram ir lielas problēmas ar azartspēlēm. Viņš ir atkarīgs un to saprot, ka vairs tā nevar turpināties. Tāpēc esam runājuši, ka kaut kas jādara, jo viņa atkarības dēļ cieš arī pārējie. Teicu, lai iet pie ārstiem, meklē palīdzību, bet viņam nav tādas naudas. Kaut ko jau viņš nopelna, bet knapi izdzīvošanai, ja nenospēlē, protams, jo tad vispār ir traki. Varbūt varat ko ieteikt, ko mums iesākt, kā rīkoties?" portālam "Delfi" jautā lasītāja.

Atbild psihoterapeite M.psych Benita Griškeviča

"Labdien! Spēlmanis beidzot ir atzinis savu atkarību, un tas ir sākums ārstēšanās procesam. Nākamā pakāpe būtu pašam aktīvi meklēt palīdzību. Tā kā vēstules autore esat Jūs, iespējams, viņam vēl ir jānonāk līdz šim lēmumam, lai ārstēšanās patiešām būtu viņa motivācija, nevis Jūsējā. Sākums būtu narkologa apmeklējums. Ārsts jāatrod pašam atkarīgajam un arī jāapmaksā pašam.

Azartspēļu atkarības, tāpat kā citu atkarību gadījumā, palīdz grupu psihoterapija, kas tiek realizēta 28 dienu laikā 12 soļu Minesotas programmā (nodaļas ir Rīgā un Jelgavā), informācija un telefonu numuri atrodami internetā, piemēram, http://www.akrona12.lv/lv/par-mums/pakalpojumi.

Par iespēju trūcīgām ģimenēm saņemt valsts palīdzību ārstēšanās apmaksai jāinteresējas savā sociālās palīdzības dienestā. Atkarīgajam jāmeklē tuvākā anonīmo spēlmaņu grupa, lai saņemtu atbalstu tieksmes pārvarēšanā. Anonīmo Spēlmaņu kontakttālrunis Latvijā: 29738121.

Spēlēšana, tāpat kā dzeršana, ir veids, kā cilvēks risina psiholoģiskās problēmas, tāpēc ieteicams savienot atturības uzturēšanas pasākumus ar individuālo psihoterapiju vai ģimenes psihoterapiju.

Atkarīgā tuviniekiem nepieciešama palīdzība sakarā ar viņu līdzatkarību jeb izmaiņām emocionālajā sfērā, veselībā un uzvedībā, ko rada tuvā cilvēka atkarība. Šajā ziņā ir noderīgas līdzatkarīgo atbalsta grupas (arī par grupām informācija ir internetā) un individuālā psihoterapija. Pirmā pašpalīdzība būtu ieklausīties sevī un saprast, cik bieži Jūs domās vai skaļi lietojat vārdu "mēs" tā vietā, lai nodalītu sevi no slimā vīra. Jo vairāk Jūs atdosiet vīram to atbildību, kas viņam pienākas, jo veiksmīgāk ritēs viņa ārstēšanās un Jums būs izredzes pasargāt savu dzīvi no nemitīgas cīņas ar atkarīgā cilvēka problēmām."

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!