Foto: LETA
Es spēlēju azartspēles jau piecus gadus un nezinu, kā pielikt tam punktu. Sajūta ir tāda, it kā manī dzīvo vēl kāds, kas pastāvīgi man liek darīt muļķības. Viss it kā ir normāli, tad pēkšņi noraujos un, nedomājot ne par ko, eju un spēlēju, neatkarīgi - vai tā ir mana nauda, vai mammas vai meitenes. Nesaprotu,  kas ar mani notiek. Ko jūs man varētu ieteikt?
Tā vairs dzīvot negribu, man tas viss ir apnicis. Gribu sameklēt izeju no tā visa un dzīvot normālu, pilnvērtīgu dzīvi ar savu ģimeni, lai viņi pastāvīgi nesatrauktos un nedomātu, kur es esmu un vai atkal kaut kur nesēžu un nespēlēju. Lūdzu palīdzību, kur man doties?

Atbild psihoterapeite Benita Griškeviča (konsultācijas Brīvības ielā 37, pieteikšanās pa telefonu  29204920  vai e-pastu benita@psihodinamika.lv. Konsultēšana skaipā: benita.griskevica):

Pirmais solis ir sev un citiem izteikta atzīšanās, ka esat atkarīgs no azartspēlēm. Tas nozīmē, ka Jūs
nekontrolējat savu dzīvi, bet to dara tieksme spēlēt un problēmas, ko rada spēlēšana. Ar šo atziņu pietiek, un tas ir arī nepieciešamais nosacījums, lai saņemtu palīdzību anonīmo spēlmaņu pašpalīdzības grupā. (Visu par palīdzību ieraudzīsiet tīmeklī.)

Valstī ir vairākas Minesotas programmas, kur četru nedēļu laikā, esot prom no ierastās vides, ir iespēja saprast, kas ir atkarība un kā ar to dzīvot. Tā ir jaudīga psihoterapeitiska programma, kas maina skatījumu pašam uz sevi un iedod instrumentus tālākai dzīvei.

Visloģiskākā soļu secība ir šāda: 1) Minesotas programma, 2) anonīmo spēlmaņu grupa.

Jāapzinās, ka, neko nemainot, Jūs turpināsiet darīt to pašu, no kā ciešat jau 5 gadus. Lai saņemtu palīdzību, tā neatlaidīgi pašam ir "jāņem" jeb jāpraktizē ikdienā. Spēļu zāles vietā - azartspēlmaņu sapulces, impulsīvas rīcības vietā - sevis iepazīšana un savu motīvu un jūtu apzināšanās, melu vietā - atklātība. Tas ir dzīves veids, kas prasa spēku, bet pretī sniedz baudu un milzīgu gandarījumu, nodrošinot lielāko iespējamo vinnestu - paša dzīvi un personības izaugsmi.

Kā redzat, vainas izjūta pret tuviniekiem un vēlēšanās pārtraukt Jūs neattur turpināt. Skaidrs, ka jāatrod cits dzinulis, jāiegūst zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas skaidrības uzturēšanai. Jūs esat vienīgais cilvēks, kas spēj mainīt Jūsu dzīvi, bet to Jūs nespēsiet paveikt viens pats. Meklējiet cilvēkus!

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!