Foto: AFP/Scanpix

Jautājums: Pēc 8 gadu kopdzīves, nonācu pie apjausmas, ka mana draudzene spēlē azartspēles. Saplusojot kopā notikumu virtenes mūsu dzīvē un lasot izglītojošos rakstus par atkarību no azartspēlēm, secinājums uzprasās pats no sevis. Pastāvīgi naudas mistiski iztērēšanas gadījumi, bez noteiktu lietu iegādes, nemitīga melošana par maksājumiem. Lombardā ieķīlātas mantas.. Rēķinu nemaksāšana, aizraušanās ar alkoholu. Neiecietība, nervozitāte. Aizkavēšanās darbā vai pēkšņu, neatliekamu darījumu kārtošana.

Tai paša laikā redzu arī pozitīvas lietas viņas dzīvē, kas iespējams liecina par pretējo. Vēlme izskatīties labi, sekošana savam svaram, gaumīgi ģērbties, atrasties sabiedrībā, iegūt materiālu neatkarību, meklējot papildus darba iespējas, vēlēšanās dzīvot labiekārtotāk.

Esmu mēģinājis aplinkus izjautāt viņu par vēlēšanos izkratīt sirdi, bet viņa izliekas nesaprotam manus mājienus, esmu runājis par savstarpēju uzticēšanos un godīgumu, bet bez atbildes. Tiešu jautājumu baidos uzdot, saprotot, ka, ja viņa visu noliegs, pieķert būs grūti. Izspiegot tuvu cilvēku arī būtu pazemojoši. Kā rīkoties šādā situācijā, kā jautāt, kā uzzināt? Paldies.

Atbild psihoterapeite Benita Griškeviča (konsultācijas Brīvības ielā 37, pieteikšanās pa telefonu 29204920 vai e-pastu benita@psihodinamika.lv):

Atbilde: Esat uzskaitījis pietiekami daudz pazīmju, un nekāda papildus pieķeršana nebūtu nepieciešama, ja vien Jūs būtu nolēmis runāt atklāti. Labprāt Jums jautātu, vai domājat, ka būtu pazemojoši darīt jebko, kas glābtu tuvu cilvēku no vēža vai cukura diabēta izraisītas nāves? Jā, atkarība atšķiras ar to, ka šo hronisko slimību cilvēks izvēlas pats, te klāt nāk morāles aspekts, un tieši tas padara šo ceļu uz slimības atzīšanu tik sarežģītu un ilgu. Ja Jūs runātu, visdrīzāk viņa visu noliegtu, turklāt vētraini un dedzīgi, liekot Jums justies vainīgam par tik briesmīgām un absurdām aizdomām.

Tieši meli un līdz ar to slimības noliegums ir viena no spilgtākajām atkarības pazīmēm. Kā iesnas saaukstēšanās gadījumā, tā meli atkarīgam cilvēkam ir absolūti dabiska parādība, ja tā var teikt. Atkarība attīstās melu aizsegā un, pateicoties tiem, tāpēc tikai ar atteikšanos no meliem var sākties atveseļošanās. Piedāvājums runāt atklāti liecina, ka šis cilvēks Jums rūp, un ir svarīgas attiecības ar viņu. Tomēr savā ziņā Jūs palīdzat viņai slimot, kamēr esat delikāts, runājat ar mājieniem un baidāties nostādīt sevi neērtā situācijā, vairoties  piedzīvot viņas dusmas vai jaunus melus. Ja ļauts izteikties metaforiski, patlaban Jūs esat kopā ar atkarību pret savu sievieti. Protams, viņai ir bail skaļi runāt par savu atkarību, viņa izvairās un noliedz nevis tādēļ, ka necienītu Jūs vai tīšuprāt gribētu bendēt attiecības, bet gan tādēļ, ka šādi izpaužas slimība un  iespējams, ka viņai bail Jūs zaudēt.

Saprotu Jūsu vēlēšanos nākt klajā tikai ar neapgāžamiem pierādījumiem. Domāju, ka jūtaties bezspēcīgs un dusmīgs.Tomēr ne jau šķietamais pierādījumu trūkums Jūs kavē, bet gan nojauta, ka pēc savu aizdomu izteikšanas attiecības mainīsies, nekas vairs nebūs kā agrāk, jo neviens no Jums vairs nevarēs izlikties, ka problēma nepastāv, turklāt ik brīdi būs jāsaskaras ar to, ka galvenā problēma viņas dzīvē ir tieši atkarība un tā jāārstē. Ko Jums pašam nozīmē fakts, ka tuvs cilvēks ir šādā nelaimē? Redzēt mīļa cilvēka jaukās īpašības un piedzīvot, kā slimība maina personību, - tas ir smagi, jo tas nozīmē saskarties ar zaudējuma jūtām. Atkarīgu cilvēku tuvinieki vislabprātāk ticētu meliem, jo patiesība tiešām ir skaudra un sāpīga.

Varu piedāvāt Jums mainīt fokusu šai iedomātajai atklātajai sarunai ar savu draudzeni. Patiesības atklāšana viņai var neizdoties ar pirmajiem mēģinājumiem, bet svarīgi to sākt. Pirmais solis tiktu sperts,  ja Jūs atteiktos pie sevis glabāt  noslēpumu, savas aizdomas un izpratni, kas ar viņu notiek. Jūs nevarat ietekmēt viņas spēlēšanu, bet varat ietekmēt attiecības tādā veidā, ka beidzat viņai slēpt to patiesību, ko redzat un saprotat.

Neatkarīgi no tā, kāda būtu reakcija, būtiski, ka viņa dzirdētu par Jūsu pārliecību un par rūpēm. Viņu var iedrošināt tas, ka Jūs esat atklāts. Un, tiesa - tas var izjaukt attiecības vai vismaz pamatīgi tās sarežģīt. Viņa var izlemt atteikties no Jums, lai paturētu iespēju turpināt spēlēt. Bet tas nebūtu stāsts par Jums vai jūsu attiecībām, bet gan par to, cik baisa ir atkarības slimība. Atkarīgam cilvēkam līdzās ir nepieciešams kāds, kas tic labām pārmaiņām, zina, kā tās panākt un atsakās pieņemt melus.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!