Foto: Shutterstock
Nereti, partnerattiecībām ilgstot vairākus gadus, to intīmajā dzīvē iestājas atslābums, zūdot ne tikai tuvības biežumam, bet arī tās kvalitātei. Kamēr atsevišķi pāri uzskata, ka tā ir tikai gluži ierasta ilgstošu un nopietnu attiecību blakusparādība, seksopatologs un grāmatas "Mastering Multiple-Position Sex" autors Ēriks Garisons apgalvo, ka intīmās dzīves kvalitāte ir cieši saistīta arī ar mūsu seksuālo veselību, un gadu gaitā tai nebūt nevajadzētu pasliktināties.Turpinājumā piedāvājam autora grāmatā apkopotos un izplatītākos faktorus, kas ietekmē intīmās dzīves un partnerattiecību kvalitāti kopumā.

Cik stundu diennaktī velti miegam?

Pētījumi liecina, ka arvien vairāk pasaules iedzīvotāju cieš no miega traucējumiem un nepietiekama naktsmiera, kas izraisa ne tikai nogurumu, veselības stāvokļa pasliktināšanos un pat var ierosināt hronisku slimību attīstīšanos, bet arī ievērojami samazina seksuālās dzīves kvalitāti.

Mediķi apgalvo, ka pieaugušam cilvēkam ir nepieciešamas septiņas līdz deviņas stundas miega, kas paredz piecus līdz septiņus pilnus REM miega ciklus (miegs ar ātrajām acu kustībām).

Jāpiezīmē, ka vieglākai iemigšanai ieteicams lietot ķiršu sulu – pētījumi liecina, ka cilvēki, kuri to baudījuši pirms miega, naktī guļ par 90 minūtēm ilgāk, salīdzinot ar cilvēkiem, kuriem pētījuma laikā dots dzēriens ar līdzīgu aromātu un garšu, nodrošinot vien placebo efektu. Tā iemesls ir ķiršos esošais melatonīns un aminoskābe triptofāns, gardajām ogām nodrošinot krietni lielāku efektivitāti kvalitatīva naktsmiera veicināšanā nekā, piemēram, ierastajai piparmētru tējai vai pat miega zālēm uz augu bāzes.

Cik daudz fizisko aktivitāšu ir tavā ikdienā?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pētnieki, analizējot fizisko aktivitāšu ietekmi uz mūsu organismu, aicina ar sportu nodarboties pirms intīmas tuvības. Paātrinātā sirdsdarbība un asinsrite nodrošinās pastiprinātu to pieplūdumu dzimumorgāniem, kā arī stimulēs tās smadzeņu daļas, kas atbild par fiziska apmierinājuma gūšanu.

Kā sola eksperti, pat 30 minūšu pastaiga vai joga dienas pirmajā pusē ievērojami pastiprinās baudu, kas gūta vakarā, nodarbojoties ar seksu.

Runājot par fiziskām aktivitātēm, iespējams, noderēs šie treniņu veidi, kas uzlabos spēkus arī guļamistabā.

Iespējams, tavam organismam trūkst uzturvielu

Foto: Shutterstock

Ēdot veselīgu un sabalansētu uzturu, savu organismu nodrošināsi ar vielām, kas nepieciešamas ne tikai normālai tā funkcionēšanai, bet arī seksuālās dzīves kvalitātes nodrošināšanai, uzver speciālisti.

Ņem vērā, ka viens no vērtīgākajiem elementiem šai sakarā ir cinks, kā arī B grupas vitamīni, kas nodrošina vajadzīgo enerģijas līmeni un uzlabo asinsriti. Iekļauj savā ēdienkartē lasi, tītara gaļu, tunci, kā arī, ja iespējams, austeres.

Šeit aplūko citus produktus, kuri uzlabo libido.

Kāda ir tava gremošanas trakta darbība?

Foto: Shutterstock

Lietojot uzturā produktus, kas veicina gāzu uzkrāšanos, noslogosi savu gremošanas traktu, un mazināsies arī tava vēlme pēc fiziskas tuvības.

Ja plāno romantisku vakaru, atsakies no pākšaugiem, brokoļiem, kāpostiem, žāvētiem augļiem un dārzeņiem, cukuru un sāli lielā daudzumā saturošiem, kā arī trekniem un šķiedrvielām bagātiem produktiem un gāzētiem dzērieniem!

Noteikti vērts iepazīties arī ar produktiem, kas iznīcina libido.

Vai tu smēķē?

Foto: Shutterstock

Mediķi apgalvo, ka smēķēšana ir cieši saistīta ar erektīlo disfunkciju vīriešiem un nespēju sasniegt orgasmu sievietēm. Tā iemesls ir smēķēšanas izraisītie asinsrites traucējumiem, pienācīgi netiekot apasiņotiem dzimumorgāniem un mazinoties arī ādas jutīgumam pret pieskārieniem.

Erektīlās disfunkcijas sastopamība pieaug līdz ar vecumu, jo asinsvadu novecošana ir nenovēršams process. Taču, runājot par vīriešiem, kuri piekopj neveselīgu dzīvesveidu, problēmas ar erekciju parasti rodas krietni ātrāk, nekā tiem, kuri dzīvo veselīgi.

Vairāk informācijas par to, kas notiek ar cilvēka organismu, atmetot smēķēšanu, meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!