Foto: Shutterstock
Tas, ka attiecības balstītas uz kompromisu veidošanu un zināmu piekāpšanos dažādās situācijās, ir skaidrs ikvienam. Tomēr ir reizes, kad piekāpties otram noteikti nevajadzētu.

Kad tiek pieprasīts tavus sapņus un mērķus nolikt otrajā plānā

Jo īpaši tad, kad esi apjautusi, ka visa dzīve vēl ir priekšā un ir vēlēšanās sevi pilnveidot, sev liegt to nevajadzētu. Arī tad, ja esi attiecībās, bet pēkšņi uzrodas kāda laba izdevība ar konkrētiem nosacījumiem, piemēram, mācības vai darbs citā pilsētā, ir jāsaprot, cik dedzīga ir šī vēlēšanās, raksta "Yourtango" attiecību eksperti.

Var gadīties, ka, palaižot garām kādu labu izdevību sava mīļotā dēļ, neapzināti sāksi viņu vainot itin visā. Ja tavs partneris ir garā nobriedis, ciena tevi un godā jūsu mīlestību, viņš neatturēs tevi no taviem sapņiem. Turklāt, ja jūsu mīlestība ir patiesa, tā spēs pārvarēt dažādas grūtības.

Šo situāciju reiz skaidroja arī psihoterapeite Kristīne Ašmane: "Arī tad, ja kāds ir ko izlēmis savā dzīvē uzsākt, partneris būtu par to jāpainformē, bet, ja otram rodas vēlēšanās to aizliegt, tad jautājums varētu būt – kā tas nākas, ka pats jūtas tik nedrošs un bailīgs laist partneri augt un attīstīties. Ko viņš baidās zaudēt?"

Kad ir atšķirīgi uzskati par nopietnu dzīves vīziju

Foto: Shutterstock

Pieņemsim, ka allaž esi vēlējusies trīs bērnus un dzīvi laukos. Bet te tu satiec, šķiet, savu lielo dzīves mīlestību. Viss it kā ir jauki, izņemot to, ka pilnīgi pretēji tev, šis vīrietis vēlas dzīvi aizvadīt divvientulībā un pilsētas drūzmā.
Godīgi sakot, šī nav no tām vieglākajām situācijām. Un ir skaidrs, ka šajā gadījumā piepildīt abu sapņus nav iespējams – kādam no jums būs jāaizmirst par savām dzīves iecerēm, kuras šajā gadījumā nebūt nav mazas. Tā kā šīs viedokļu nesaskaņas nav niecīgas, kāds pēc piekāpšanās var justies nelaimīgs.

Lai arī mesties šādus tematus apspriest pirmajā randiņā droši vien nevajadzētu, šāda tipa nozīmīgās tēmas vajadzētu izrunāt pirms nopietnāku attiecību veidošanas, jo tās nereti kalpo par iemeslu, lai katrs aizietu pats savu ceļu.

Kad tiek noteikts ar kādiem cilvēkiem turpmāk satikties

Foto: Shutterstock

Esi uzmanīga, ja partneris vēlas, lai tu nesatiecies ar kādu no saviem draugiem vai izvairies no ģimenes. Iespējams, sākuma posmā, kad ir vēlēšanās visu pasaules laiku pavadīt divvientulībā, tas var šķist mīļi un likt justies īpašai, jo partneris it kā tevi ar nevienu citu negrib "dalīt". Tomēr vēlāk attiecībās tas kalpo kā sarkanais karogs, ka kaut kas īsti nav kārtībā.
Atteikties no draugiem vai neuzturēt kontaktu ar ģimeni, jo tavam sirdsāķītim šie cilvēkiem neiet pie sirds, ir apšaubāmi, un veselīgās attiecībās tā noteikti nevajadzētu notikt.

Kad nesakrīt jūsu domas par attiecību modeli

Foto: Shutterstock

Kad uzsākat attiecības, jums jābūt skaidram redzējumam par to nākotni. Vai abi vēlaties nopietnu ģimenes dzīvi? Vai arī tas ir tikai viegls romāniņš? Šim jautājumam jābūt ir atbildētam, pretējā gadījumā kāds no jums tiks sāpināts.
Tiesa, dažkārt skatījums uz attiecību nākotni mēdz mainīties laika gaitā, tomēr jau pašos pirmsākumos ir jāsaprot, cik nopietnām saistībām esat gatavi, turklāt, vai abi esat vienisprātis par attiecību modeli. Piemēram, ja tīko pēc stabilas partnerības ar cilvēku, kurš vēlas brīvas attiecības, tev noteikti nebūs pa ceļam. Tev nevajadzētu piekāpties tādam attiecību modelim, kas neatbilst tavai vīzijai, jo tas tavu dzīvi var pārvērst par īstu elli. Labāk katram iet savu ceļu, nekā spuroties pretī un laimi neatrast abiem.

Kad tiek izrādīta klaja necieņa

Foto: Shutterstock

Viens no laimīgu attiecību pamatnoteikumiem ir arī abpusēja cieņa. Un tās klātesamību attiecībās, protams, vislabāk var pārbaudīt tieši strīdos. Ja partnerim šī prasme pieklibo, pat nesaskaņu krustugunīs nevajadzētu izturēties pielaidīgi pret nicinājumu, naidu un pazemojumu. Šādas attiecības noteikti nav vērtējamas kā veselīgas, turklāt ietekmē ne vien jūsu saskaņu, bet tavu emocionālo stāvokli kopumā.
Šādās situācijās vajadzētu izrunāties ar partneri, nospraužot zināmas robežas pat viskarstākajiem strīdiem, lai neviens, ne otrs nejustos sagrauts, bet abi censtos iejusties otra ādā, cenšoties pēc iespējas labāk saprasties, raksta "Psychology Today". Tomēr nepieciešams izvērtēt arī situāciju kopumā, atceroties, ka arī emocionāla vardarbība ir vardarbība. Rakstus par situāciju Latvijā un ekspertu skaidrojumus par šo problēmu meklē šeit.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!