Foto: Publicitātes attēli
No 12. maija Cēsu Vēstures un mākslas muzejā būs apskatāma pasaulē slavenā modes vēsturnieka un kolekcionāra Aleksandra Vasiļjeva tērpu kolekcijas izstāde "19. gadsimta mode".

Vasiļjeva izstāde ir liels notikums un pagodinājums jebkurai pilsētai, bet Cēsu izstādi vēl īpašāku padarīs tas, ka pasaules pirmizrādi piedzīvos, līdz šim neeksponēti ampīra stila tērpi (19. gadsimta sākums), kuru eksponēšana prasa īpašus apstākļus. Tādējādi muzeja apmeklētājiem tiks dota iespēja aplūkot unikālus, līdz šim vēl neeksponētus eksemplārus.

Foto: Publicitātes attēli

Kolekcijas izstāde būs retrospektīva, parādot dažādus 19. gadsimta stilus – no ampīra, klasicisma un viktoriānisma līdz jūgendstilam. Kopumā izstādē būs iespējams aplūkot 60 autentiski vēsturiskus tērpus – vīriešu un sieviešu kostīmus, kleitas, kā arī 280 modes aksesuāru kolekciju. Izstāde būs papildināta ar vēsturisko informāciju trīs valodās. Izstāde Cēsu Jaunajā pilī būs apskatāma līdz 31. oktobrim.

19.gadsimts ir laiks, kad modē bija koraļļu rotaslietas, pērlīšu izšuvumi, izstrādājumi no perlamutra un bruņurupuču kaula; laiks, kad apģērbu modē tiek ieviestas tendences, kas ir saglabājušās līdz mūsdienām – baltais līgavas tērps, modes žurnāli u.c.

Foto: Publicitātes attēli

Izstādes autors Aleksandrs Vasiljevs ir 1958. gadā dzimis krievu un franču modes vēsturnieks, mākslinieks un kolekcionārs. Viņš ir vairāku grāmatu autors un apbalvojumu ieguvējs par neatsveramu devumu pasaules modes vēsturē.

Aplūko arī viņa iepriekšējās tērpu kolekcijas: "Pieradinātā daba","Ielūgums uz gadsimta balli" un "30. gadu elegance".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!