Foto: Shutterstock

Organismam mostoties pēc aizvadītās ziemas, pavasari vēlams izmantot lietderīgi, papildinot došanos pastaigās un pirmo saules staru baudīšanu ar organismam tik nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu, pie viena attīrot arī zarnu traktu un tā uzlabojot pašsajūtu.

Gadījumā, ja vēlies organismu ne tikai pamodināt, bet arī atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, visticamāk, esi nodrošinājusies ar vajadzīgajām zināšanām par figūrai un diētai draudzīgākajiem produktiem un našķiem.

Taču, kā zināms, ne vienmēr veselīgie produkti to uzturvērtības ziņā ir viduklim nekaitīgi, tāpēc cīņai ar izsalkumu un liekajiem apaļumiem piedāvājam pavasarim teicami piemērotus našķus – zaļumus un dārzeņus, kas lepojas ar zemāko kaloriju skaitu.

Lapu kāposti

Lapu kāposti ir viens no uzturvērtības ziņā vērtīgākajiem dārzeņiem, plašā klāstā saturot gan vitamīnus, gan minerālvielas. Tāpat šie dārzeņi ir teicams šķiedrvielu un antioksidantu avots, turklāt tase svaiga lapu kāposta satur vien 33 kaloriju, kā arī organisms patērē lielāku kaloriju daudzumu par uzņemto, ēdienu pārstrādājot gremošanas procesa laikā.

Foto: Shutterstock

Rukola

Rukola, kas nereti dēvēta arī par arugulu, ir vēl viens izcils vitamīnu un mikroelementu avots. Divas tases rukolas satur vien 10 kaloriju, tāpēc tā ir lieliska bāze salātiem, ko vari papildināt ar svaigiem augļiem, riekstiem, vistas fileju un diētisku mērci vai arī daiviņu ķiploka un ēdamkaroti citrona sulas, kas sajaukta ar olīveļļu.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lapu bietes

Lapu bietes, dēvētas arī par mangolda salātiem, lielā daudzumā satur kalciju, dzelzi, kāliju un vitamīnus A, C un K. Lapu biešu pagatavošana ir vienkārša – tās lieliski garšos gan blanšētas un sautētas, pasniegtas ar olīveļļu un balzamiko etiķi, gan ēstas svaigā veidā.

Foto: Shutterstock

Burkāni

Burkāni ir gan lieliska uzkoda un piedeva pamatēdienam, gan bāze salātiem. Kraukšķīgais dārzenis satur ne tikai vitamīnus A, C un B, bet arī kāliju, magniju un organismam tik nepieciešamo Beta karotīnu. Turklāt tas viss – ar minimālu kaloritāti. Tase sagriezta burkāna satur vidēji 50 kaloriju.

Foto: Shutterstock

Brokoļi

Krustziežu dzimtas dārzenis ir viens no uzturvērtības ziņā bagātākajiem dārzeņiem, kas turklāt satur arī antioksidantus. Brokoļu sastāvā ir vitamīni C un A, kā arī dzelzs, kalcijs, magnijs un kālijs, un ievērojams daudzums šķiedrvielu. Jāpiebilst, ka pētījumos fiksēta arī brokoļu labvēlīgā ietekme, novēršot vēža šūnu attīstīšanos, turklāt arī lielu daudzumu ūdens saturošais dārzenis satur vien 31 kaloriju uz tasi brokoļa.

Foto: Shutterstock

Puķkāposti

Foto: Shutterstock

Spināti

Par spinātu veselīgumu runāts daudz un bieži, taču, ja to vērtīgās īpašības tevi vēl nav pārliecinājušas iekļaut šo gardumu savā ēdienkartē, turklāt regulāri, ņem vērā, ka tase svaigu spinātu satur vien 41 kaloriju.

Par spinātu vērtīgajām īpašībām lasi, kā arī gardas receptes meklē šeit.

Foto: Shutterstock

Briseles kāposti

Lai gan Briseles kāposti to īpatnējās garšas dēļ iekļaujas ne visu veselīga uztura piekritēju ēdienkartē, viennozīmīgi ir vērts tos vismaz vienu reizi nogaršot. Īpaši vērtīgi tie ir augstā šķiedrvielu satura dēļ, kas Briseles kāpostus padara par ieteicamu produktu ikvienam, kurš cīnās ar lieko svaru. Tase Briseles kāpostu satur 56 kalorijas.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tomāti

Vitamīniem A, B un C bagātais dārzenis satur apmēram 35 kaloriju, savukārt pieci ķiršu tomāti – 20 kaloriju. Jāpiebilst, ka tomāti ir arī viens no ieteicamajiem produktiem, ko iekļaut uzturā, ja vēlies uzlabot ādas izskatu un veselību.

Selerijas

Ja esi iecienījusi servēt dārzeņu plates, papildini ierastos gurķus, burkānus, ziedkāpostus un papriku ar selerijas sakni. Selerijas satur ne tikai šķiedrvielas, kalciju, kāliju un vitamīnus, bet arī lielu ūdens daudzumu, kas nodrošinās tevi ar sāta sajūtu un neļaus organismam atūdeņoties. Tas selerijas satur 16 kaloriju, tāpēc ar šo sakni vari našķēties arī vakaros.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!