Foto: Shutterstock
Viens no vēstnešiem, ka pavasaris Latvijā patiešām sācies, ir bērzu sulu tecināšana. Atspirdzinošais dzēriens ir lieliska iespēja uzmundrināt organismu un atjaunot ziemas laikā izsīkušos vitamīnu krājumus. Tās ne vien veldzēs slāpes, bet arī uzlabos veselību un palīdzēs atgaiņāt pavasara nogurumu.

Lai arī bērzu sulas visveselīgākās ir pavisam svaigas, tās iespējams izmantot atspirdzinošu dzērienu, ko var uzglabāt ilgāku laiku, pagatavošanai. Piemēram, šajā rakstā ir iespējams atrast septiņu atspirdzinošu dzērienu receptes no "Tasty" krājumiem.

Ja tomēr nolem saldenās sulas dzert svaigā veidā, atceries, ka tās ne vien veldzēs slāpes, bet arī apgādās tavu organismu ar vitamīniem, spēcinās veselību un vairos skaistumu. Tās ir noderīgs līdzeklis nieru un aknu veselības uzlabošanai, kā arī cīņā ar celulītu.

Iemesli, kāpēc bērzu sulas ir ieteicamas

Foto: Shutterstock
"Pavasara sākumā ieteicams dzert bērzu sulas. Tās veicina organisma attīrīšanu, jo tām piemīt urīndzenošas īpašības, veicinot organisma vielmaiņas gala produktu izvadi. Sulas normalizē organisma fizioloģiskos procesus, uzlabo vielmaiņu, kā arī stiprina imūnās spējas. Dažkārt bērzu sulu sauc par dabīgu enerģijas dzērienu, jo tā satur vienkāršos cukurus (galvenokārt glikozi un fruktozi), antioksidantus, vitamīnus un minerālvielas," stāstīja uztura speciāliste Līga Balode.

Viņa uzsver, ka bērzu sulās ir ļoti daudz vērtīgu vielu, un tādēļ tās būtu ieteicams lietot uzturā. Saldenajā dzērienā ir ne tikai cukurs, bet arī tādi mikroelementi kā magnijs, kalcijs, cinks, varš, nātrijs un dzelzs. Ņemot vērā, ka cilvēka labsajūtu ietekmē kālija un nātrija attiecība organismā, bērzu sulas ir īpaši ieteicamas sāļu ēdienu cienītājiem.

Tāpat nedrīkst aizmirst, ka svaigās bērzu sulās ir C vitamīns, kam piemīt antioksidatīva iedarbība. Tās satur arī dažādas bioloģiski aktīvas vielas, fermentus, fitoncīdus un aminoskābes.

Pieci veidi, kā bērza sulas ietekmē veselību

Foto: Shutterstock
Iemeslu, kāpēc uzturā lietot bērzu sulas, ir ļoti daudz, piemēram, "Medical Daily" norāda, ka to lietošana uzlabo mutes veselību, pateicoties tā sastāvā esošajam ksilītam – bezkrāsainai, saldai, kristāliski vielai. Baktērijas, kas izraisa zobu bojāšanos, no dabīgā saldinātāja nevar baroties, tāpēc bērzu sulas var lieliski aizvietot citus saldenus dzērienus, nekaitējot zobiem.

Tā kā bērzu sulai piemīt diurētiskas un organismu attīrošas īpašības, tās ir piemērots līdzeklis cīņai ar celulītu. Pavasara dzēriens palīdz atbrīvot organismu no toksīniem un mazina ūdens aizturi organismā. Tāpat saldās sulas var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni asinīs – tas iespējams, pateicoties bērzu sulās esošajiem organiskajiem savienojumiem, ko sauc par saponīniem.

Bērzu sulas var palīdzēt uzlabot arī aknu veselību, jo tām piemīt spēja neitralizēt toksīnus, ko ikdienā pārstrādā aknas, piemēram, alkoholu, pesticīdus un piesātinātās taukskābes. Šis dzēriens lieliski noderēs arī nieru veselības uzlabošanai, kā arī palīdzēs aizkavēt ādas novecošanos, dāvājot tai mirdzumu un enerģiju. Lai uzlabotu sejas ādas stāvokli, bērza sulu izmanto tās noskalošanai. Tā ne vien atjaunos ādu, bet arī aizsargās tās šūnas.

Cik daudz sulu dzert

Foto: Shutterstock
Lai arī bērzu sulas patiešām ir veselīgas un lielākajā daļā gadījumu neko ļaunu organismam nenodarīs, daļai cilvēku ar to lietošanu uzturā ir jābūt uzmanīgiem. Pavasarī tās var izmantot ūdens vietā un lietot arī dažādu ēdienu un dzērienu gatavošanā, bet uztura speciāliste Līga Balode ir norādījusi, ka cilvēkiem ar gremošanas traucējumiem nevajadzētu dzert ļoti saraudzētas sulas, jo tajās ir ļoti daudz organisko skābju.

Uzņemot lielu daudzumu bērzu sulas, tiek veicinātas gan urīnu dzenošās funkcijas, gan svīšana. Tas palīdzēs mazināt sāļu izgulsnējumus organismā, īpaši, urīna izvadsistēmā. Speciāliste norāda, ka tad, ja cilvēks iziet sulu kūri – izdzer vismaz vienu litru sulas 10 dienas pēc kārtas, arī mugurkauls iegūs vingrumu.

Dienā droši var izdzert līdz pat diviem litriem sulas. Visvērtīgākā tā ir svaiga, jo tikko tecinātās sulās ir augstāka bioloģiski aktīvo vielu koncentrācija. Tā sāk samazināties jau pēc trim vai četrām stundām. Sulas ieteicams uzglabāt aukstumā, jo tas aizkavēs rūgšanas procesu. "Ja nav iespējams dzert svaigas sulas, tad var dzert arī saraudzētas. Tām saglabāsies organismu attīrošās īpašības un minerālvielas, bet sarūgušās sulās nebūs bioloģiski aktīvo vielu. Rūgšanas procesā sulās veidojas organiskas skābes, piemēram, pienskābe, vīnskābe, dzintarskābe," piebilst Balode.

Ieteikumi bērzu sulu iegūšanai un izmantošanai

Foto: Shutterstock
Pavasara brīnumdzērienu droši var izmantot arī virtuvē, lai pagatavotu atspirdzinošus dzērienus vēlākam laikam un sulas doto spēku varētu izbaudīt arī vēlāk. Tāpat sulas var droši izmantot augļu kokteiļu pagatavošanai. Lai pie sulām varētu tikt un tās izmantotu bez kreņķiem, piedāvājam iepazīties ar vērtīgiem padomiem par to iegūšanu un dzirkstošu dzērienu pagatavošanu.

Pavasara bērzu sulas smūtijs ar spinātiem, kivi un saldētām jāņogām

Foto: DELFI

Gardu smūtiju var pagatavot arī no bērzu sulām – to pateiks ikviens smūtiju gatavošanas amatieris. Šoreiz spēcinošajā kokteilī paslēpušies arī spināti, kivi un saldētās jāņogas.

Lasīt vairāk

Bērzu sulas ar cukuru, citrona miziņu un rozīnēm

Vitamīnu "bumba" veselībai un imunitātei - bērzu sulas ar garšīgām piedevām!

Lasīt vairāk

Kā no bērzu sulas mājas apstākļos pagatavot 'šampanieti': septiņas dzirkstošas receptes

Foto: Shutterstock

Aprīlis jau izsenis tiek dēvēts par sulu mēnesi: kaut kļavu sulu sezona jau beigusies, bērzu sulu tecināšana nupat rit pilnā sparā. Divas bērzu sulas glāzes dienā attīra organismu, paātrina vielmaiņu, stiprina imunitāti, uzlabo izskatu un noskaņojumu, žēl tikai, ka svaigu bērzu sulu ir grūti uzglabāt ilgāk par vienu dienu – tajā var attīstīties baktērijas, kuras noārda cukurus, brīvās aminoskābes, fermentus un citas bioloģiski aktīvas vielas. Tāpēc sulu, kuru nevarēsi izdzert svaigā veidā, vari pietaupīt ilgākai glabāšanai, pagatavojot no tās gardum gardu dzirkstošo dzērienu.

Lasīt vairāk

Vai drīkst urbt bērzus un tecināt sulu valsts mežā?

Foto: DELFI Reporter

Aprīlis izsenis tiek dēvēts par Sulu mēnesi - labi tiem, kam ir pieejama savu bērzu birzīte! Nereti gan novērots, ka sulu tecinātāji "nesmādē" arī valsts mežus un tur augošos bērzus un kļavas, tādēļ vēlējāmies noskaidrot, vai tā maz drīkst darīt?

Lasīt vairāk

Sulīgs kokteilis, nevis augļu putra – kādu šķidrumu pievienot smūtijam

Foto: Shutterstock

Smūtiju cienītāji gan jau pieraduši pie dažādu sastāvdaļu izmantošanas, bet tie, kas joprojām nav apjautuši šī dzēriena fenomenu, iespējams, baudījuši ne to labāko smūtija versiju, kas vairāk līdzinājusies augļu vai ogu putriņai. Iespējams, kādam labāk garšo tieši tā, bet, ja meklē iedvesmu, ko vēl bez piena var pieliet, smelies iedvesmu no Tasty.lv ieteikumiem.

Lasīt vairāk

Atradumi vieglākai bērzu un kļavu sulu tecināšanai

Foto: DELFI

Lai arī kļavu sulu tecēšana pamazām tuvojas izskaņai, tas nebūt nenozīmē, ka dabas limonādes ieguves laiks ir beidzies. Vietām jau tek pirmās bērzu sulas piles, tāpēc cilvēki meklē iespējas, kā to ērtāk tecināt un tad pēc iespējas ilgāk uzglabāt. Arī portāls ''Māja&Dārzs'' saņēma jautājumus par to, kur iegādāties sulu tecināšanas piederumus, tāpēc uzskatām par nepieciešamību dalīties ar informāciju, kas varētu būt noderīga katram sulu tecināšanas entuziastam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!