Kā no bērzu sulas mājas apstākļos pagatavot 'šampanieti': septiņas dzirkstošas receptes
Foto: Shutterstock

Aprīlis jau izsenis tiek dēvēts par sulu mēnesi: kaut kļavu sulu sezona jau beigusies, bērzu sulu tecināšana nupat rit pilnā sparā. Divas bērzu sulas glāzes dienā attīra organismu, paātrina vielmaiņu, stiprina imunitāti, uzlabo izskatu un noskaņojumu, žēl tikai, ka svaigu bērzu sulu ir grūti uzglabāt ilgāk par vienu dienu – tajā var attīstīties baktērijas, kuras noārda cukurus, brīvās aminoskābes, fermentus un citas bioloģiski aktīvas vielas. Tāpēc sulu, kuru nevarēsi izdzert svaigā veidā, vari pietaupīt ilgākai glabāšanai, pagatavojot no tās gardum gardu dzirkstošo dzērienu.

Svaigās bērzu sulās organismam vērtīgo vielu ir vairāk nekā raudzētās, tāpēc bērzu sulas, kamēr vien tas iespējams, vajadzētu izvēlēties lietot svaigā veidā. Visveselīgākā bērzu sula ir tieši pirmās četras stundas pēc tecināšanas.

Ja vēlies bērzu sulu sagatavot ilgstošai glabāšanai, tai jābūt iespējami dzidrai un ar mazu olbaltumvielu saturu. Jo dzidrāka būs sula, jo tā labāk uzglabāsies.

Dzirkstošie bērzu sulas dzērieni ir ļoti gardi un atspirdzinoši. Ogļskābā gāze turklāt pasargā sulu no etiķskābes baktēriju veidošanās, kas sulā mēdz radīt nevēlamas duļķes un gļotas. Lai tās neveidotos, bērzu sulai jāsatur 5 g ogļskābās gāzes (CO2) 1 litrā sulas.

Vienā litrā dabīgās bērzu sulas ir apmēram 5 g cukura. Lai saražotu tajā vajadzīgo daudzumu ogļskābās gāzes, sulā jāizšķīdina vēl aptuveni 5 g cukura uz 1 litru sulas. Ja kopējais cukura daudzums sulā ir 1% uz litru, tad tā ir pilnīgi pietiekami, lai saražotu uzglabāšanai vajadzīgo daudzumu ogļskābās gāzes, skaidro portāls "Mammadaba".

Sulas rūgšanu var ierosināt arī ar tādām vielām un materiāliem, kuri satur rauga sēnīti, piemēram, ar rozīnēm, jaunajiem upeņu dzinumiem, rupjmaizi un rudzu miltiem. Labu sulas rūgšanu nodrošina arī vīna rauga tīrkultūras pievienošana sulai.

Sulas garšas uzlabošanai mēdz izmantot citronu, citronskābi, krustnagliņas un citas garšvielas. Taču pārmērīga garšvielu klātbūtne sulā nomāc tās dabisko garšu. Novērojumi rāda, ka šāda sula arī sliktāk uzglabājas.

Ievēro! Raudzēšanai sagatavoto bērzu sulu uzglabāšanas temperatūrai ir liela nozīme. Ja bērzu sulas uzglabāsiet +16 grādos un augstākā temperatūrā, tad sula ātri pārskābs un tai būs asa garša.

Piedāvājam septiņas dzirkstošu bērzu sulu receptes no "Mammadaba" un "Cālis.lv" virtuves foruma krājumiem.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka