Foto: Shutterstock
Kamēr skumstam pēc vasaras ražas pārbagātības, sākusies kādu citu velšu sezona – dīgstu. Pavasarī dīgsti ir jo īpaši aktuāli, jo sniedz kaut nelielu vitamīnu devu pēc nogurdinošās ziemas. Ja sanācis tikt pie kādas izdiedzēto sēkliņu kastītes, no kuras spraucas gardie dīgstu dzinumi, vērts tos ēst uz nebēdu. Kādām maltītēm tos pievienot?

Zirņu, redīsu, saulespuķu, sinepju un citu sēklu dīgsti pašlaik ir pārpludinājuši ēst gatavotāju domubiedru grupas. Bet sociālajos tīklos ne viens vien gardēdis izliek apskatei bildītes, kur dīgsti redzami visdažādākajos pielietojumos – salātos, mērcītēs un pat kokteiļos. Par lielo dīgstu piekritēju pulku netīši (vai pat tīši) parūpējusies saimniecība "Absolūts ēd", par kuru pirms kāda laika rakstīja portāls "Tavs Dārzs". Saimniecības zaļo īkšķu īpašniece Ilze Lipska regulāri arī dalās ar padomiem, kā dīgstus audzēt pašiem.

Ar ko tad sākt? Visvienkāršāk iegādātos vai izaudzētos dīgstus ir pievienot kādiem pavasarīgiem salātiem. Tie derēs kā dārzeņu salātiem ar kraukšķīgajiem redīsiem, burkāniem un gurķiem, tā siltajiem salātiem. Piemēram, ar bulguru, kvinoju, griķiem un citiem graudaugu produktiem. Bez tā, dīgsti ļoti piestāvēs arī vieglām uzkodām uz kāda grauzdiņa, tāpēc nevairies maizītes garnēt ar zirņu vai redīsu dīgstiem.

Dīgsti piestāvēs arī kādai nopietnākai maltītei, piemēram, vistas vai cūkgaļas ēdieniem. Ar tiem var droši garnēt šķīvi, uz kura atrodas kāda sulīga gaļas ruletīte ar tvaicētiem dārzeņiem. Ja cieņā ir jūras veltes un zivis, tad noteikti izmanto izdevību ar dīgstiem papildināt ceptas jūras ķemmītes. Bet zupas Āzijas gaumē nebūtu iedomājamas bez bļodiņā paslēptiem dīgstiem, kas mijas ar karsto buljonu, nūdelēm un gaļas gabaliņiem.

Taču pavasarīgai vitamīnu devai piestāvēs smūtiji, kuros starp augļiem un dārzeņiem paslēpta arī kāda šķipsna dīgstu. Dīgstus vari sablendēt ne vien ar kivi, spinātiem un banāniem spēcinošā kokteilī, bet pēc tam arī izdekorēt glāzīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!