Foto: Shutterstock
Latviešu spēka dzēriens – bērzu sulas – ne vien remdēs slāpes, bet arī apgādās organismu ar vitamīniem, stiprinās imunitāti un vairos skaistumu. Bet (ja vien tas nav tavs ikgadējais pavasara rituāls), vai zini, kā bērzu sulas pareizi ieurbt? Ņemot vērā speciālistu padomus, atklāsim divus urbšanas paņēmienus, un atklāsim vairākus knifus, kas jāņem vērā, lai tu veiksmīgi tiktu pie kārotā rezultāta.

"Pavasara sākumā ieteicams dzert bērzu sulas. Tās veicina organisma attīrīšanu, jo tām piemīt urīndzenošas īpašības, veicinot organisma vielmaiņas gala produktu izvadi. Sulas normalizē organisma fizioloģiskos procesus, uzlabo vielmaiņu, kā arī stiprina imūnās spējas. Dažkārt bērzu sulu sauc par dabīgu enerģijas dzērienu, jo tā satur vienkāršos cukurus (galvenokārt glikozi un fruktozi), antioksidantus, vitamīnus un minerālvielas," stāstīja uztura speciāliste Līga Balode.

Klasisks bērzu sulu urbšanas paņēmiens

Dabas pazinējs Ziedonis Kārkliņš video atklāj klasisku sulu urbšanas paņēmienu.

Rādot senatnē izmantotu rokas urbi, kas pēc skata līdzinās lielam korķu viļķim, un no koka izgrebtu renīti sulu tecināšanai, Kārkliņš skaidro, ka mūsdienās ir dažādi sulu urbšanas paņēmieni. "Pieturos pie tā, ka taisu resnāku urbumu vienā vai divos bērzos. Un pēc tam es to bērzu četrus vai piecus gadus nekustinu," teic pieredzējušais vīrs. Viņš izmanto elektrisko urbi un attiecīga izmēra plastmasas caurulīti, kas nopērkama santehnikas vai būvniecības preču veikalos.

"Ja gribam ātrāk sulas, urbjam dienvidu pusē, ja gribam, lai ilgāk tek, urbjam ziemeļu pusē. Vislabāk agri pavasarī ir ieurbt kaut kur atsevišķi stāvošos kokos, un, tad kad tur beidz tecēt, tad iet meža biezoknī un ieurbt citā kokā, un tad būs (sulas) vēl labu laiciņu", skaidro dabas pazinējs.

Urbumu bērzā veic aptuveni rādītājpirksta dziļumā – Kārkliņš brīdina, ka nevajadzētu aizrauties, aizurbjoties līdz koka centram. Kad caurums ir izurbts, to iztīra no skaidām, izmantojot bērza zariņu. Tad caurumā iedzen caurulīti un brīdi nogaida, pārbaudot, vai sula sāk tecēt.

Bērzam saudzīgāks sulu urbšanas veids

Sulu meistars Lindards Liberts savā video iesaka kokam draudzīgāku sulu ieurbšanas veidu.

Šim nolūkam nepieciešams 7 mm diametra urbis un bērzu sulu urbšanas komplekts, kas sastāv no plastikāta tapas, plastmasas maisa sulu savākšanai un metāla turētāja.

Bērzā virzienā uz leju izveido nedaudz ieslīpu (lai veicinātu sulu noteci), aptuveni 5-7 cm dziļu urbumu, ar koka āmuriņu iesit caurumā plastmasas tapu un uzkarina uz tapas metāla turētāju, kurā iestiprināts maiss.

Kā bērzu sulas izmantot

Lai arī bērzu sulas visveselīgākās ir pavisam svaigas, tās iespējams izmantot atspirdzinošu dzērienu, ko var uzglabāt ilgāku laiku, pagatavošanai. Piemēram, šajā rakstā ir iespējams atrast septiņu atspirdzinošu dzērienu receptes no "Tasty" krājumiem.

Ja tev padomā ir kāds pārbaudīts un ērts bērzu sulu ieurbšanas paņēmiens, neturi sveci zem pūra! Padalies ar savu pieredzi komentāros vai sūti ieteikumus uz e-pastu receptes@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!