Foto: Shutterstock

Svara samazināšana ir vienmēr aktuāls jautājums, kurš apvīts ar dažādiem mītiem. Un, nav nekāds brīnums, jo tūkstošiem dažādu diētu un neskaitāms daudzums "brīnumlīdzekļu" sola tevi no pelnrušķītes ātri vien pārvērst par daiļu princesi. Diemžēl noticot daudzsološajām reklāmām, bieži vien nākas smagi vilties, jo rezultāts ne tuvu nelīdzinās solītajam. Vari uzskatīt, ka tev ir paveicies, tiekot cauri tikai ar vilšanos, jo ir gadījies dzirdēt īstus šausmu stāstus par līdzekļiem, kuri ir pat bīstami veselībai.

Labāk ātrāk atvadies no ilūzijām, ka skaistu augumu ir iespējams iegūt, apēdot īsto tabletīti. Tev ir jāsaprot, ka visa pamata ir tavs darbs un gribasspēks. Ja zināsi, kuri fakti par svara zaudēšanu ir patiesība, un kurus vari neņemt vēra, tas noteikti palīdzēs tev sasniegt uzstādīto mērķi. Mēs pāršķirstījām ārzemju izdevumus, savus pierakstus un izkonspektējām pāris patiesības, kuras varētu tev noderēt.


Vai no burkāniem var uzbaroties?

Patērējot pārmērīgos apjomos, uzbaroties var no visa. Pat no tik veselīgiem un diētiskiem produktiem kā burkāni vai gurķi. Tev jāsaprot ābeces patiesība - jebkurš produkts satur kalorijas, tātad, ja tu to ēdīsi pārmērīgi lielos daudzumos, tas papildinās tava ķermeņa rezerves tauku uzkrājuma formā. 

Ņem vērā, ka tavai ēdienkartei ir jābūt sabalansētai un nav ieteicams no tās izslēgt kādu produktu grupu, jo organismam ir nepieciešams pilnvērtīgs uzturs. Nesaņemot kādu produktu grupu, tas var sadumpoties un ieslēgt enerģijas krāšanas režīmu, liedzot pieeju nebaltām dienām iekrātajām tauku rezervēm. 

Vai taisnība, ka nedrīkst ēst pēc sešiem vakarā?

Šis mīts, neizprotamu iemeslu pēc, ir dziļi iesakņojies tautas apziņā. Domājot loģiski, vai tiešām kādam liekas, ka pa dienu apēsto Cielaviņu ir iespējams kāda mistiskā veidā kompensēt, pēc sešiem dzerot tikai ūdeni? 

Jau atkal jārunā par pieļaujamo dienā uzņemto kaloriju daudzumu. Atceries, ka tavs organisms nepārtraukti patērē kalorijas, vienīgais rādītājs, kas dienas un naktsmiera režīmā mainās, ir kaloriju patērēšanas intensitāte.  

Vai obligāti ir jānodarbojas ar sportu?

Ja regulāri veiksi fiziskos vingrinājumus un sekosi līdzi savai ēdienkartei, tu noteikti nepieņemsies svara. Bet ņem vērā, ka uzņemot vairāk kaloriju nekā tu vari patērēt, liekie kilogrami drīz vien būs klāt. 

Fiziskas aktivitātes ļauj patērēt vairāk kaloriju. Ja nevēlies iegūt lieko svaru un arī doma par regulārām sporta nodarbībām tev nav pa prātam, vienkārši neuzņem vairāk kaloriju kā tev dienā nepieciešams. 

Ja ļoti kārojas apēst šokolādēs eklēru, padomā, vai vēlēsies skriet vairākus kilometrus, lai samaksātu par mirkļa iegribu. 

Vai taisnība, ka vielmaiņa pēc 30 gadu vecuma palēninās?

Šis fakts ir uzskatāms par mītu. Neskaitāmu pētījumu rezultāti pierāda, ka vielmaiņas palēnināšanās notiek, ja cilvēks zaudē muskuļu masu. Savukārt, muskuļu masas zaudēšanai nav nekāda sakara ar vecumu, jo tās iemesls ir nepietiekama fiziskā slodze. Ir taču tā, ka liela daļa no mums ar gadiem kļūst kūtrāki un bieži vien pults spaidīšana un vakara distance līdz ledusskapim ir teju vienīgās fiziskās aktivitātes 

Vai nodarbības trenažieru zālē nepadarīs mani līdzīgu Švarcenegeram? 

Tas ir mīts, kurš satrauc daudzas sievietes, jo visas dāmas taču vēlas būt slaidas, trauslas un sievišķīgas, nevis līdzināties bojeviku galvenajiem varoņiem. 

Uztraukumam nav pamata, jo muskuļu uzbūve ir atkarīga no katra individuālās hormonu ražotspējas un ģenētikas. Lielākajai daļai sieviešu vienkārši nav dabas dota potenciāla, lai uzaudzētu lielu muskuļu masu, tādēļ, ja pāris reizes nedēļā dosies uz fitnesa klubu, iegūsi vien tvirtu augumu.

Ņem vērā, ka muskuļi dedzina taukus pat, ja atrodies miera stāvoklī. Tātad, jo lielāks ir tavs muskuļu procents, jo vairāk kaloriju patērēs tavs organisms, tādēļ tieši fiziskie vingrinājumi ir vieglākais veids, kā tu vari no liekajiem kilogramiem uz visiem laikiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!