Foto: Shutterstock
Speciālisti uzsver, ka nav vienotas gulēšanas pozas, kas būtu vispareizākā un veselībai ieteicamākā. Tomēr, ja cīnies ar konkrētām veselības problēmām, noteiktas gulēšanas pozas tās var vai nu mazināt, vai, tieši pretēji, stāvokli padarīt vēl sliktāku.

Šai sakarā "The Wall Street Journal", konsultējoties ar nozares ekspertiem un izveidojot infografiku, apkopojis miega pozas, kas ieteicamas dažādu saslimšanu un hronisku sāpju mazināšanai.

Visizplatītākā gulēšanas poza ir pagriešanās uz sāniem – šādā pozīcijā guļ teju 60 procenti "The Wall Street Journal" aptaujāto respondentu, kam seko gulēšana uz muguras (17 procentu) un gulēšana uz vēdera (11 procentu), pārējiem respondentiem nenorādot konkrētu miega pozu.

Tāpat pētījumi liecina, ka nakts laikā cilvēki grozās, mainot miega pozu, vidēji 3 līdz 36 reizes.

Vērtējot gulēšanas pozīciju ietekmi uz veselību, eksperti apgalvo, ka gulēšana uz vēdera var radīt kakla un muguras sāpes, savukārt iemigšana, guļot uz muguras – elpošanas traucējumus un krākšanu.

Tāpat nav ieteicams gulēt tikai uz vieniem sāniem – nevienmērīgā slodze mugurkaulam radīs sāpes un muskuļu deformēšanos.

Turpinājumā piedāvājam ieteicamākās gulēšanas pozas, kas piemērotas konkrētām veselības problēmām un to mazināšanai.

Obstruktīvā miega apnoja

Ja sirgsti ar šo slimību, ļoti ieteicams izvairīties no gulēšanas uz muguras, kas var palielināt smakšanas risku. Tā vietā iekārtojies, guļot uz sāniem, galvai esot 30 grādu leņķī. Atsevišķi mediķi pat iesaka zem krekla ielikt tenisa bumbiņu, kas, cilvēkam pagriežoties uz muguras, radīs diskomfortu un liks mainīt pozu,

Gremošanas traucējumi

Ja ciet no gremošanas traucējumiem un paaugstināta kuņģa skābes daudzuma, guli, galvai esot augstāk par pārējo ķermeni. Tāpat vari gulēt uz sāniem, tā novēršot skābes nokļūšanu barības vadā.

Muguras sāpes

Ja ciet no muguras sāpēm, izvēlies vidēji cietu matraci un guli pēc iespējas vienkāršākā pozā, nesaliecot kājas. Jo atslābinātāks būs tavs ķermenis, jo mazāku slodzi saņems mugurkauls.

Sāpes plecos

Lai tās mazinātu, neguli uz sāpošā pleca puses, guļot uz sāniem, kā arī apskauj spilvenu. Savukārt, ja guli uz muguras, paliec zem sāpošā pleca atbalsta spilvenu.

Galvai un kaklam esot pareizā pozīcijā, mazināsies spiediens uz nerviem, kā rezultātā tiks novērstas arī sāpes, roku tirpšana un citas nepatīkamas nepareizas gulēšanas pozīcijas sekas.

Sāpes kaklā

Izvairies no gulēšanas uz vēdera, jo kakla pagriešana rada slodzi locītavām. Tāpat ieteicams izmantot atbalsta spilvenu starp kaklu un plecu, kā arī novērst kakla sasprindzināšanu, balstot galvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!