Foto: Shutterstock

Gan pašmāju, gan ārvalstu sociālajos tīklos uzvirmojušas sūdzības par populārā lūpu balzama EOS izraisītajām sekām – lūpu pietūkšanu, plaisāšanu, sausumu, dedzināšanas sajūtu, kā arī izsitumu un pat čūlu veidošanos, vēstī Buzfeed.com. Kamēr balzama izplatītāji uzsver, ka tā sastāvs ir teju pilnībā dabīgs, lietotāju alerģiskā reakcija rosinājusi aizdomas par līdzekļa patiesajiām sastāvdaļām.

Kā norādīts līdzekļa izplatītāja Latvijā Altamisi.com mājas lapā, balzama sastāvs* ir veselībai un videi draudzīgs, nesatur parabēnus un glutēnu, kā arī līdzeklis nav testēts uz dzīvniekiem. Tomēr arvien pieaugošās sūdzības par līdzekļa radītajām alerģiskajām reakcijām daļai EOS agrāko cienītāju likušas no produkta atteikties.

Lai noskaidrotu, kādi kopumā ir alerģiju ierosinošie faktori, kas var radīt negatīvas sekas pēc dažādu skaistumkopšanas produktu lietošanas, Viņa.lv vērsās pie dermatoloģes – veneroloģes Annas Bērziņas, kā arī Latvijas Astmas un alerģijas biedrības vadītājas Ritas Paeglītes.

Ja arī tev nācies sastapties ar iepriekš minētā un citu skaistumkopšanas līdzekļu izraisītām alerģiskām reakcijām, iespējams, vainojams kāds no ārstes minētajiem iemesliem vai vielām, kas nereti atrodamas skaistumkopšanas produktu sastāvā.

Ne vienmēr tas, kas ir dabisks, ir draudzīgs ādai.
Dermatoloģe - veneroloģe Anna Bērziņa

"Par jutīgu savu ādu dēvē vismaz 50 procenti sieviešu. Nereti šai populācijas daļai grūti atrast sev piemērotu līdzekli ādas, matu, zobu, nagu kopšanai, tajā skaitā arī dekoratīvo kosmētiku. Arī antiperspiranti un veļas mīkstinātāji var radīt ādas kairinājumu.

Alerģiska reakcija uz ādas var izpausties ļoti dažādi – sārtu, niezošu, zvīņojošu plankumu vai izsitumu veidā. Čūlošana, mitrošana, dedzinoša sajūta – arī tās ir alerģiska ādas iekaisuma pazīmes. Ja, pārtraucot lietot konkrētu produktu, izsitumi neizzūd pāris dienu laikā, jāvēršas pie ārsta dermatologa, lai izslēgtu tādas saslimšanas kā psoriāze, rosacea, ekzēma, folikulīts," iesaka dermatoloģe.

Kā norāda Bērziņa, ādas alerģiskas izpausmes var novērot gan pirmo reizi, uzsākot lietot kādu jaunu produktu, gan pēc ilgstošas lietošanas.

"Jutīgas ādas īpašniekiem ieteicams izvēlēties produktus, kas nesatur smaržvielas, krāsvielas, parabēnus, kā arī jāizvairās lietot abrazīvus pīlingus jeb skrubjus (arī abrazīvus cimdiņus ķermeņa ādas kopšanā), spirtu un mentolu saturošus līdzekļus, sārmainas ziepes.

Vēlama silta ūdens ietekme uz ādu – ne karsta, ne auksta (tas attiecas arī uz ledus gabaliņu lietošanu ādas kopšanā – ledus nav piemērots jutīgas ādas kopšanā)," uzsver speciāliste.

Izvērtējot skaistumkopšanas produktu iegādi, dermatoloģe atgādina, ka priekšroka dodama līdzekļiem, kuru ingredientu saraksts ir maksimāli īss.

Tāpat, uzsākot lietot jaunu ādas kopšanas produktu, to ieteicams notestēt uz plaukstas locītavas iekšējās virsmas (novērojot ādas reakciju 48 - 72 stundas). Arī smaržas ārste rekomendē pūst uz apģērba, nevis, piemēram, kakla ādas, jo tā mēdz būt īpaši jutīga.

Dermatoloģes teikto papildina arī Paeglīte, uzsverot, ka jutīgas ādas īpašnieki ar dažādām alerģiskām rekacijām var sastapties, to pat negaidot.

"Tas, ka produkta sastāvā ietilpst tikai dabiskas sastāvdaļas, nedod nekādu garantiju, ka tas neizraisīs alerģiju. Lūpu balzama sastāvdaļā ietilpstošās eļļas, kas iegūtas, piemēram, no citrusaugiem, Āfrikas riekstiem, dažādu sēklu ekstraktiem, no bērziem, var izraisīt tādas pašas reakcijas kā no šiem augiem.

Pie tam, visticamāk, ka arī šie augi ir apstrādāti ar kādām ķimikālijām, lai tie nebojātos, nepelētu, lai izvairītos no kaitēkļiem, palielinātu ražu utt. Arī bišu vasks daļai cilvēku izraisa nopietnas alerģiskas reakcijas.

Es iesaku pirms produkta iegādāšanās palūgt paraudziņus, lai pārliecinātos, vai tas neizraisīs alerģisku reakciju. Iespējams, mēs nezinām, no kādām vielām mums var parādīties alerģija, pirms mēs ar tiem neesam saskārušies. Pat tik maigs augs kā kumelītes var radīt smagas reakcijas. Mēs esam ļoti atšķirīgi. Tāpēc, it īpaši tiem, kas jau zina, ka ir jutīgi pret dažādiem kairinājumiem, ieteiktu pašiem būt uzmanīgiem un lieli neeksperimentēt ar jauniem produktiem," teic Paeglīte.

Turpinājumā iepazīsties ar vielām, kas nereti ir skaistumkopšanas produktu sastāvā un var izraisīt ādas alerģiskas reakcijas/kairinājumu:

  • ftalāti: plastificējoša viela, piemēram, nagu lakās;
  • sulfāti: detergenti. Nereti šampūnu un ķermeņa mazgāšanas līdzekļu sastāvā;
  • Šī un kakao sviests: ja ir alerģija no riekstiem, paaugstināta jutība var būt arī pret šī sviestu;
  • triklozāns (antibakteriāls līdzeklis): jutīgas roku ādas gadījumā nelietot antibakteriālas ziepes vai šķīdumus, kas satur triklozānu;
  • ēteriskās eļļas – ne vienmēr tas, kas ir dabisks, ir draudzīgs ādai;
  • Peru balzāms: ļoti biežs alerģiskas dermatīta iemesls. Tas ir fototoksisks, līdz ar to UV stari var radīt pigmentācijas izmaiņas uz ādas;
  • formaldehīdi: pat ja sastāvā tas nav sastopams, imidazolidinyl urea ir formaldehīdu atbrīvojoša viela, kas var radīt līdzvērtīgu ādas kairinājumu. Plakstiņu kairinājumu var radīt arī nagu lakā esošs formaldehīds;
  • parabēni – konservanti, kas nereti rada alerģiskas ādas reakcijas;
  • kanēļskābe (cinnamic acid) – nereti zobu pastu sastāvā. Var radīt kairinājumu ap muti;
  • PPD: (paraphenylenediamine) matu krāsu sastāvā. Var radīt izsitumus uz pieres, kakla, aiz ausīm;
  • retinoīdi: lai gan darbojas kā pretnovecošanās un pretpiņņu līdzeklis, tas var kairināt ādu. Var jutīgu ādu padarīt fotosensitīvu vasarā un sausāku ziemas laikā.

*Sastāvs: Olea Europaea (Olīvu) eļļa*, Bišu vasks*, Cocos Nucifera (Kokosriekstu) eļļa*, Simmondsia Chinensis (Jojoba) sēklu eļļa*, Dabiskie aromatizētāji (Aroma), Butyrospermum Parkii (Šī sviests)*, Stevia Rebaudiana (Stēvijas) lapu un stumbra ekstrakts*, Helianthus Annuus (Saulespuķu) sēklu eļļa*, Tokoferols, Cucumis Melo (Meloņu) sēklu ekstrakts*, Lonicera Japonica (Sausserža) ziedu ekstrakts*, Linalols**, Linomēns**.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!