Foto: Shutterstock
Izvēloties kosmētiku, līdzīgi uzturam, vērts pievērst uzmanību arī tās sastāvam. Šoreiz izrunāsim galvenās lietas, kam jāpievērš uzmanība, iegādājoties kosmētiku. Šis špikeris noderēs arī, veicot lielo tīrīšanu savos plauktos.

"Nē!" sintētiskajām smaržvielām

Lai produktu smarža būtu noturīgāka, tajos tiek izmantoti ftalāti. Šīs ķimikālijas pievieno šampūniem, matu želejām, krēmiem, losjoniem, dezodorantiem, nagu lakām u.c. precēm.

Higiēnas produktos ftalāti nodrošina to elastību, rada eļļaini mitrinošo kārtiņu, kā arī palīdz šķīdināt un sasaistīt citas kosmētikas sastāvdaļas.

Koncentrētā formā ftalātus pieskaita pie bīstamiem atkritumiem. Tie var izraisīt defektus embriju reproduktīvajos orgānos, bojāt DNS spermā, aknas, nieres un plaušas, izraisīt iedzimtus defektus, anēmiju, neauglību un vēzi.

Uz iepakojuma ftalātus kā sastāvdaļu nereti nemaz nepiemin, tāpēc vēlams izvairīties no produktiem, kuri satur sintētiskās smaržvielas.

Ardievas parfīmiem un odekoloniem

Ftalātus dāsni pievieno smaržām, lai tās būtu noturīgākas. Ja augstāk minētie iemesli tevi nepārliecina no smaržām atteikties vispār, vismaz pamēģini tās nelietot katru dienu, kā arī samazini vienā reizē uzpūsto smaržu daudzumu.

26 alerģiskāko smaržvielu sarakstu atradīsi šeit.

Izvairies no parabēniem

Šie sintētiskie konservanti (angliski – methyl-, ethyl-, propyl-, butylparaben) tiek izmantoti, lai kosmētikas un higiēnas preces ilgāk un labāk uzglabātos, jo parabēni nogalina plaša spektra mikroorganismus.

Parabēnus pievieno zobu pastām, šampūniem, skūšanās putām, ziepēm, matu želejām, ķermeņa losjoniem, krēmiem, sejas maskām, dezodorantiem, kā arī dekoratīvajai kosmētikai. Parabēni atdarina hormona estrogēna darbību, tādējādi bojājot hormonālo sistēmu, kā arī pastiprina ādas jutību un var izraisīt alerģiskas reakcijas.

Vairāk par parabēniem un to kaitīgumu lasi šeit!

Nātrija lauret/laurilsulfāts (sodium laureth un lauryl sulfate)

Tā ir mazgājošā viela, kas atrodama ļoti daudzos šampūnos, dušas želejās, kā arī ķermeņa krēmos un zobu pastās. Laurilsulfāts ir mazgājoša, virsmas aktīva viela, kas veido putas, atdala no matiem taukus, liek šampūnā esošajām vielām iekļūt ādā.

Tāpat šī viela ir spēcīgs kairinātājs un attaukotājs, kas sausina ādu, sekmē matu bojāšanos un izkrišanu, jo nelabvēlīgi ietekmē ādas aizsargslāni.

Ja rodas šaubas, vai ir vērts atteikties no iemīļotā šampūna, kas tik efektīvi attīra matus, ņem vērā, ka šī viela atrodama arī rūpnieciskajos tīrītājos. Šaubos, vai tos tu lietu savos matos… Caur asinsvadiem nātrija sulfāti nokļūst un koncentrējas sirdī, aknās, smadzenēs un acīs, un paliek audos ilgu laiku, ilgtermiņā nodarot ievērojamu skādi.

Naftas pārstrādes produkti

Jeb minerāleļļa, parafīns un sintētiskās krāsvielas, kas angliski uz iepakojuma būs atrodami ar segvārdiem paraffin un mineral oil, veido krēmu bāzi un mīkstina ādu. Diemžēl šīs sastāvdaļas ādu pārklāj ar plēvīti, kas neļauj tai elpot un sekmē melno poru veidošanos. Tāpat šīs vielas var saturēt kancerogēnus un mutagēnus piemaisījumus. Tā vietā izvēlies kosmētiku uz augu eļļu bāzes.

Brīvs no poliglikoliem

Kosmētikas izejvielu ražotāji mēdz uzsvērt, ka viņu produkti ir PEG-free. Uz iepakojuma saīsinājumam PEG parasti seko skaitļi un burti, kas apzīmē dažādus atvasinājumus. Šīs vielas visbiežāk tiek izmantotas kā emulgators, kas satur kopā ūdeni un eļļu. PEG atvasinājumi var būt toksiski un kairinoši, kā arī saturēt kancerogēnus piemaisījumus, tāpēc izvēlies no poliglikoliem brīvu kosmētiku.

Sintētiskie UV filtri

Apzīmēti kā benzophenone-3, 4-methylbenzylidene camphor, octyl methoxycinnamate.

Tie tiek pievienoti pretiedeguma līdzekļiem un lielos daudzumos atrodami arī dienas krēmos, kas sola ādu pasargāt no kaitīgajiem saules stariem. Diemžēl šīs vielas arī negatīvi ietekmē hormonālo sistēmu.

Pievērs uzmanību iepakojumam

Lai izvairītos no konservantu pievienošanas, eko kosmētikas ražotāji lielu uzmanību pievērš produkta iepakojumam. Dabiskiem krēmiem vajadzētu būt pildītiem alumīnija vai cita necaurspīdīga materiāla tūbiņās, lai produkts nesaskartos ne ar gaismu, ne gaisu, ne pirkstiem un tādējādi izvairītos no oksidācijas riska un tam nepiekļūtu baktērijas. Daudzi eko produkti šo pašu iemelsu dēļ ir pildīti vakuuma iepakojumos.

"Nē!" antibakteriālajiem produktiem

Tie izjauc ādas dabisko līdzsvaru un patiesībā padara baktērijas noturīgākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!