Foto: LETA

Starp dzimumnoziegumu veicējiem pret bērniem ir ļoti mazs procents pedofilu. Tos biežāk izdara cilvēki, kas dod priekšroku pilngadīgām personām, bet kādā brīdī ir tik pārņemti ar seksu, ka izmanto arī nepilngadīgos, intervijā avīzei "Kurzemes vārds" atzinis Valsts probācijas dienests (VPD) datu analīzes vadošais eksperts Anvars Zavackis.

"Kurzemes Vārds" raksta, ka Zavackis avīzei norādījis: nav nekādu ārēju pazīmju, kas atšķirtu dzimumnoziedzniekus no citiem cilvēkiem.

Izvarošana ir sevišķi smags noziegums, un jebkuru seksuālu noziedzīgu nodarījumu veicējus sabiedrībā uztver kā briesmoņus. Taču probācijas speciālisti zina, ka nav nekādu ārēju pazīmju, kas atšķirtu dzimumnoziedzniekus no citiem cilvēkiem. Tipisku profilu atrast un definēt nav iespējams, uzsvēris Zavackis.

Savukārt vecākā probācijas speciāliste Gita Priede norādījusi, ka starp noziedzniekiem ir gan gan jaunieši, kuri brieduma trūkuma dēļ vai savas neizpratnes dēļ kļūst par vainīgajiem, gan arī kungi ļoti cienījamā vecumā.

Savukārt daļu no šāda tipa noziegumiem mēdzot saukt par Romeo un Džuljetas noziegumiem, piemēram, ja 19 gadus vecs jaunietis stājas dzimumattiecībās ar 15 gadus vecu personu.

Ja to dara pilngadīga persona, tas ir dzimumnoziegums. Ar internetā veiktiem noziegumiem mēdz iekrist cilvēki, kuru nodarījumu var saukt par jaunības muļķību. Uziet bērnu pornogrāfiju un aizsūta saviem draugiem – paskatieties, ko es atradu internetā! Sanāk, ka viņš to ne tikai lejuplādējis un glabājis, bet arī izplatījis. Un, protams, ir apzinātas netiklas darbības ar bērniem, izvarošanas, intervijā klāstījis Zavackis.

Kad noziegums izdarīts pret bērnu, probācijā izvērtē pazīmi – emocionālu identificēšanos ar bērnu. Tas nozīmē, ka pieaudzis cilvēks labāk jūtas bērnu kompānijā un meklē tur draugus, nekā komunicē ar saviem vienaudžiem.

Uz laikraksta jautājumu "bet kā ar pedofiliem?" Zavackis atbild, sakot, ka "noturīgu seksuālo interesi pret bērniem izmainīt nevarēs".

"Var iemācīt cilvēkam nenodarīt pāri bērniem. Sekss nav vienīgais, kas padara dzīvi pilnvērtīgu, tāpēc varam palīdzēt šiem cilvēkiem veidot labu dzīvi," atzīmē Zavackis.

Starp personām, kas veikušas dzimumnoziegumu pret bērnu, šāda problēma ir konstatēta 16% gadījumu.

Daudz dzimumnoziegumu notiek reālajā dzīvē, bet beidzamajos gados arvien vairāk un vairāk – interneta vidē un sociālajos tīklos, tomēr jāņem vērā, ka tie ir atklātie noziedzīgie nodarījumi, par kuriem ticis ziņots, raksta "Kurzemes Vārds".

VPD pēcāk vērtē arī to cik ļoti varmāka ir emocionāli identificējies ar bērnu, proti, vai konkrētais noziedznieks labāk jūtas bērnu kompānijā, nekā vienaudžu lokā.

Starp personām, kas veikušas dzimumnoziegumu pret bērnu, VPD šādu identifikāciju konstatējusi 16% gadījumu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!