Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Pēdējo dienu laikā vairāki cilvēki dažādās ziņu apmaiņas platformās saņēmuši ziņas, kuras krievu valodā aicināts "piedalīties dažādu teroraktu īstenošanā", portāls "Delfi" sazinājās gan ar Valsts drošības dienestu (VDD), gan ar Valsts policiju (VP), kur skaidroja, ka šāda veida ziņas atbilst Krievijas interesēm – vairot spriedzi un bailes Latvijas sabiedrībā.

Kā VDD ir brīdinājis jau vairākkārt, Krievija un tās atbalstītāji ir pastiprinājuši šāda veida aktivitātes, lai vairotu psiholoģisko spiedienu uz Latvijas sabiedrību un amatpersonām nolūkā panākt agresorvalsts interesēm atbilstošu lēmumu pieņemšanu, tajā skaitā kavēt atbalsta sniegšanu Ukrainai.

VDD aicina iedzīvotājus nepakļauties šāda veida provokācijām un atturēties no paziņojuma tālākas izplatīšanas.

Tāpat VDD atgādina, ka par terorismu, kā arī personu vervēšanu terorismam Latvijā ir paredzēta kriminālatbildība.

Arī VP ir informēta par šāda veida ziņām. Jebkuri saņemtie draudi tiek uzskatīti par draudiem, tāpēc policija šīs ziņas pārbauda, rūpīgi izvērtējot to riska līmeni un reālo bīstamību, šajā situācijā šīs ziņas vērtējot kā zema riska līmeņa un fiziskās drošības situāciju neapdraudošu.

"Šādu paziņojumu mērķis ir apzināti satraukt un vairot baiļu sajūtu sabiedrībā, radot mākslīgu spriedzi. Lai kopīgi cīnītos pret to, ir svarīgi neļauties noziedznieka raidītajam vēstījumam un satraukuma raisītajām emocijām, jo sabiedrības satraukums ir tieši tas, ko šie noziedznieki vēlas panākt," uzsvēra VP.

VP aicina uzticēties dienestu un iestāžu oficiālajai informācijai un atturieties no šādu paziņojumu tālākas izplatīšanas.

Jau ziņots, ka VDD 2023. gada pārskatā norādīts, ka būtisks Krievijas izlūkdienestu mērķis pērn bija Latvijas nacionālās noturības pārbaude.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!