Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Valsts policija (VP) pabeigusi izmeklēšanu kriminālprocesā par naida kurināšanu sociālo tīklu vietnē "X", kur kāda persona izvietojusi nepatiesu un apmelojošu informāciju, kas rosinājusi citiem cilvēki paust naidīgu attieksmi (naidu vai nesaticību) pret citu personu grupu atkarībā no nacionālās, etniskās, rases vai reliģiskās piederības. Šī gada 4. aprīlī kriminālprocess nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret vienu personu – 1992. gadā dzimušu vīrieti. Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka izmeklēšana pabeigta par bijušo parlamentārieti Reini Znotiņu.

Pagājušā gada 30. jūlijā Znotiņš pēc konflikta ar kaimiņiem, kuri ir krievu tautības cilvēki, sociālo tīklu vietnē "X" ( iepriekš Twitter) savā profilā izvietoja apmelojošu un patiesībai neatbilstošu ierakstu, paužot, ka viņu kaimiņi esot žņauguši pēc tā, kad viņš esot uzstājis, ka Latvijā jārunā latviski. Vienlaikus ierakstā bija pausts sašutums, ka Valsts policijas darbinieki, kas ieradās notikuma vietā, esot teikuši, ka vīrietis pats esot izprovocējis situāciju.

Šis ieraksts strauji guva popularitāti un tā rezultātā daudzi cilvēki pauda naidīgu attieksmi (naidu vai nesaticību) pret citu personu grupu atkarībā no nacionālās, etniskās, rases vai reliģiskās piederības, apzinoties, ka sociālo tīklu vietnē "X" ievietotais nacionālo nesaticību un naidu provocējošais komentārs ir brīvi pieejams neierobežotam interneta lietotāju lokam.

Par notikušo policija sāka kriminālprocesu, kas kvalificēts pēc Krimināllikuma 78. panta otrās daļas – par darbību, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu, ja tā izdarīta, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu.

Par šādu noziegumu Krimināllikumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskais darbs, vai naudas sods.

Iegūstot pietiekamu pierādījumu kopumu, kriminālprocess šī gada 4. aprīlī nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret vienu personu.

Znotiņš portālam "Delfi" norādīja, ka viņam pašam plašāk jāiepazīstas ar to visu [policijas izmeklēšanā konstatēto], taču minēja, ka izdarītais nav pielīdzināms tādam formulējam, par kādu to dēvē [naida kurināšana]. Plašāk bijušais deputāts nevarēja komentēt, minot, ka viņu šobrīd gaidot darba zvans.

VP piemin, ka saistībā ar šo pašu gadījumu policija pagājušajā gadā pieņēma lēmumu administratīvā pārkāpuma procesā, kas tika uzsākts par kaimiņu savstarpēju konfliktu 30. jūlijā Rīgā kādā daudzīvokļu mājas kāpņutelpā, kura laikā pārkāptas vispārpieņemtās uzvedības normas un traucēta sabiedriskā kārtība. Personai tika piemērots naudas sods – 100 eiro. Tāpat pagājušā gada 21. novembrī policija pabeidza izmeklēšanu kriminālprocesā par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu no minētas personas puses.

VP atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Znotiņš sociālajos tīklos rakstīja, ka 30. jūlijā viņš uzstājis, ka Latvijā jārunā latviski, bet krievu izcelsmes kaimiņi sākuši viņu žņaugt kāpņutelpā. Bijušais deputāts pauda sašutumu, ka atbraukušie policisti apgalvojuši, ka vainīgs ir viņš, jo izprovocējis krievus.

Aģentūrai LETA Znotiņš toreiz plašāku komentāru par savu ierakstu nesniedza, vien norādīja, ka minēto risināšot tiesas ceļā. Savukārt trešdienas vakarā pēc video parādīšanās Znotiņš uz aģentūras LETA zvaniem neatbildēja.

Nedaudz vēlāk Znotiņš tviterī ierakstīja, ka vēlas atvainoties tiem, kurus aizskāra viņa uzvedība, "arī tiem, kuri tiek pieminēti, kam ar konfliktu nav saistības". Bijušais deputāts norāda, ka rīkojies pārsteidzīgi, tomēr piebilst, ka "pilna notikumu gaita nav atspoguļota, veidojot vienpusēju un tendenciozu notikušā vēstījumu".

Valsts policija iepriekš, pirms video parādīšanās publiskajā telpā, sociālajos tīklos norādīja, ka notikuma faktiskie apstākļi bijuši ne gluži tādi, kā publiski izskanējis.

Saskaņā ar policijas sniegto informāciju, 30. jūlijā ap pulksten 22 tika saņemts izsaukums par kaimiņu savstarpēju konfliktu, kura laikā pārkāptas vispārpieņemtās uzvedības normas un traucēta sabiedriskā kārtība.

Bijušais Saeimas deputāts, toreiz partijas "Konservatīvie" biedrs Znotiņš konfliktā ar kaimiņiem bijis agresīvs un rupji lamājies, kā arī lielījies ar savu bijušo amatu, liecina video, kas parādījies interneta sociālajos tīklos pēc tam, kad Znotiņš publiski vainoja kaimiņus nepareizā sarunvalodas izvēlē.

Minētajā video, kurā gan atsevišķi fragmenti varētu būt izgriezti, redzams un dzirdams, ka Znotiņš liek kaimiņam viņā klausīties, jo viņš esot ilgu laiku vadījis šo valsti. Bijušais deputāts arī pārmet kaimiņam nepietiekamu ieguldījumu, lai palīdzētu Latvijas tautai.

Video redzams un dzirdams, ka kaimiņš ar Znotiņu sarunājas latviski un aicina viņu doties mājās, norādot, ka ir gatavs parunāties tad, kad Znotiņš būs izgulējis dzērumu. Znotiņš savukārt informē kaimiņu par iespēju "dabūt pi**i", bet vēlāk nosauc viņu par pidarastu, pēc kā arī izceļas fizisks konflikts starp abiem vīriešiem.

Kā redzams video, kamēr Znotiņš ar kaimiņu kāpņutelpā guļ zemē un konfliktē, kāda sieviete saka, ka izsauks policiju. Ierodas vēl viens vīrietis, kurš palīdz bijušo deputātu pieturēt, bet tikmēr viņš draud, ka "šitie vatņiki tiks izmesti no šitās valsts".

Konflikta vietā kāpņulaikā ierodas arī Znotiņa sieva, kura mudina viņu doties augšā, bet viena no kaimiņienēm saka, ka viņš nekur neies, kamēr nesagaidīs policiju. Znotiņš savukārt aicina sievu piezvanīt kādai personai, kā arī sola ar policiju visu nokārtot, bet vienam no kaimiņiem draud, ka viņa seja tiks izsmērēta pret bruģi.

Vēlāk video redzams, ka atbrauc policija, kura aicina Znotiņu doties izgulēt reibumu, bet viņš policistiem draud piezvanīt iekšlietu ministram Mārim Kučinskim (AS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!