Foto: Shutterstock

Iekšējās drošības birojs (IDB) izmeklē vairākas krimināllietas, kur kā "naudas mūļi" savervēti iekšlietu resora darbinieki – ugunsdzēsēji un robežsargi, svētdienas, 19. maija, vakarā ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Kā ziņo "Nekā personīga", viņi par salīdzinoši nelielu samaksu nodevuši savus personu datus nepazīstamiem cilvēkiem un atvēruši viņu lietošanai bankas kontus. Vēlāk tie tikuši izmantoti naudas atmazgāšanai.

Izmeklētas pēdējā pusotra gada laikā jau sešas šādas lietas. Viens glābējs savu vainu atzinis un saņēmis sodu, atklājis raidījums.

IDB pirmstiesas izmeklēšanas nodaļas priekšnieka vietnieks Ivars Lubejs raidījumam stāsta, ka visos līdz šim birojā izmeklētajos gadījumos konti atvērti citu Eiropas Savienības valstu bankās. Solītā samaksa bijusi simboliska, vien daži desmiti eiro. IDB rīcībā nav informācijas, ka iekšlietu resora darbinieki būtu tikušies ar personām, kuras izsaka nelikumīgo piedāvājumu un ka viņi tās pazītu. Krimināllietās iesaistītās amatpersonas vēl nav sasniegušas 30 gadu vecumu.

Saskaņā ar Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) informāciju, "Nekā personīga" ziņo, ka amatpersonu skaits, pret kurām šobrīd uzsākti kriminālprocesi ir zem 1%, kas vērtējams kā apmierinošs rādītājs un neesot novērojama tendence, ka strauji pieaugtu kādu konkrētu pārkāpumu skaits.

Savukārt Valsts Robežsardzei ir ziņas par diviem IDB kriminālprocesiem par kontu atvēršanu svešiniekiem, tajos iesaistīti trīs robežsargi. Viņiem ļauts darbu turpināt. Valsts robežsardze veicot skaidrojošo darbu ar personālu, un lūgs IDB organizēt izglītojošu semināru, ziņo raidījums.

"Nekā personīga" uzrunātie Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti uzskata, ka "problēma ir satraucoša" un "bīstama tendence".

Finanšu izlūkošanas dienests izdevis 36 rīkojumus par līdzekļu iesaldēšanu "naudas mūļu" kontos Latvijas bankās. Lielākā summa, kas izkrāpta, bijusi 18 000 eiro apmērā. Jaunākā persona, kura izmantota kā "naudas mūlis", bijusi nepilngadīga, ziņo raidījums.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!