Foto: Shutterstock

Šā gada pirmajā pusgadā ir saņemti 13 097 ziņojumi par internetā izvietotiem bērnu seksuālu izmantošanu saturošiem materiāliem.

Kopumā šogad ziņojumu līnijā "www.drossinternets.lv" saņemti 13 097 ziņojumi par bērnu seksuālu izmantošanu saturoši materiāli internetā. Pērn šādu ziņojumu bija krietni mazāk – vien 986, bet 2022.gadā – 8977.

Pusi no šī satura ir radījis pats bērns, jo viņš ir filmējis sevi, atkailinājies kameras priekšā, un tas nonācis interneta vidē.

Bērnu pavedināšana notiek veidojot intīmas virtuālās attiecības, kā arī noticot stāstītājam, nepārbaudot informācijas patiesumu. Tāpat bērns atļauj nezināmiem kontiem sekot savam kontam, dalās ar privātu informāciju ar pilnīgi svešu personu.

Bērni tiek uzrunāti sociālajos tīklos, pārvilināti uz nekontrolētām platformām, visbiežāk bērns nozieguma brīdī atrodas savās mājās, un visbiežāk cieš meitenes vecuma grupā no astoņiem līdz 12 gadiem.

Starptautiskās ziņojumu līnijas "Inhope" asociācijas 2023. gada statistika liecina, ka pasaulē pērn saņemti 785 322 ziņojumi par seksuālās izmantošanas un seksuālās vardarbības pret bērnu atainojumiem. 539 836 ziņojumos pēc izvērtēšanas konstatēts nelegāls saturs

Latvijā ir izstrādāts drošības tests "sos.drossinternets.lv", kurā bērns var pārbaudīt savu draudzību internetā. Divu gadu laikā šo testu ir aizpildījuši 9104 bērni.

Valsts policijā informē, ka pērn policija par cietušajiem no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību atzinusi 293 bērnus. No tiem 59% cietuši no dažādām seksuāla rakstura darbībām reālā vidē, bet 41% no darbībām internetā. 88% no cietušajiem bija meitenes, bet 12% zēni.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!