Rīgas apgabaltiesā pirmdien sāka izskatīt tā dēvēto "Ventspils amatpersonu" lietu, kurā apsūdzības uzrādītas Ventspils mēram Aivaram Lembergam, viņa dēlam Anrijam Lembergam, kā arī uzņēmējam Ansim Sormulim. Pirmajā tiesas sēdē Lemberga pieteikto noraidījumu prokuroriem Jurim Jurisam, Ilgai Paeglei un Jānim Ilsteram tiesa nolēma nepieņemt.

imageFoto galerija

Tiesa uzskatīja, ka starp Lembergu un prokuroriem nepastāv interešu konflikts. Tiesa arī uzskatīja, ka apsūdzētā sniegtā motivācija neatbilst Kriminālprocesa likumam. Apsūdzētais ar pārsūdzību var vērsties pie augstāk stāvoša prokurora.

Lembergs, piesakot noraidījumu prokuroriem, norādīja, ka atrodas civiltiesiskā strīdā. Tāpēc, viņaprāt, prokurori nevar būt objektīvi. Piektdien apsūdzētais Ventspils mērs pret Jurisu, Paegli un Ilsteru iesniedzis civilprasību par viņam nodarīto morālo kaitējumu.

Lemberga iesniegtajā civilprasībā par kaitējuma kompensācijas piedziņu norādīts, ka izpaužot privātās dzīves noslēpumu, viņam ir nodarīts būtisks kaitējums, tāpēc viņš lūdz piedzīt solidāri no Gulbja, Jurisa, Paegles un Ilstera 331 241 latus. Tāpat viņš lūdz piedzīt solidāri no Jurisa, Paegles un Ilstera 40 000 latu par sensitīvu datu - ziņu par slimību un veselības stāvokļa diagnožu un medicīnisko izmeklējumu - rezultātu izpaušanu.

Turpinoties tiesas sēdei, uzklausīti arī pārējo apsūdzēto, viņu advokātu un cietušo lūgumi.

Pirmdien uz tiesu bija ieradies arī kupls Lemberga atbalstītāju pulciņš. Tiesas zālē Ventspils pilsētas galvu atbalstīt bija ieradušie vairāki desmiti lielākoties pensijas vecuma cilvēku. Lembergs no saviem atbalstītājiem saņēma ziedu klēpjus un smaidīgs uzklausīja laba vēlējumus.

Kā novēroja portāls "Delfi", pirmajā tiesas sēdē Lembergs bija optimistiski noskaņots. Sarunā ar žurnālistiem Ventspils mērs pauda pārliecību, ka tiesas process pret viņu ir politiskā izrēķināšanas. Viņš izteica prognozes, ka šī lieta beigsies gluži tāpat kā tā dēvētā Grinbergu lieta, kurā Lembergu attaisnoja visas tiesu instances.

Arī Ventspils mēra dēls Anrijs Lembergs sarunā ar žurnālistiem pārliecinoši apgalvoja, ka viņa tēvs ir nevainīgs. "Nekad neesmu redzējis, ka viņš kādam dotu vai no kāda pieņemtu kukuļus," sacīja Lembergs jaunākais. Runājot par viņam izvirzītajām apsūdzībām, Anrijs Lembergs atzina, ka "joprojām nesaprotu, kāpēc šeit atrodos." Ventspils galvas dēls pieļāva, ka viņš šai procesā ir vajadzīgs, lai "būtu iespējams arestēt pēc iespējas vairāk aktīvu."

Prokurors Juriss pirmajā tiesas sēdē žurnālistiem nevēlējās komentēt nedz Lemberga pieteikto noraidījumu viņam un kolēģiem, nedz citus ar lietu saistītos jautājumus. "Tiesas procesam jānotiek tiesa zālē," komentāros skops bija prokurors. Viņš arī nekomentēja iespējamo pirmās instances tiesas procesa ilgumu.

Kopumā tiesā, bez trim apsūdzētajiem, ir četri cietuši - uzņēmēji Valentīns Kokalis un Vladimirs Krastiņš, kā arī uzņēmējs Ainārs Gulbis un uzņēmuma "Man-Tess" vadītājs Jūlijs Krūmiņš. Procesā piedalās 11 advokāti un četri valsts apsūdzības uzturētāji. Tiesas priekšsēdētājs Lemberga lietā ir tiesnesis Boriss Geimans.

Zināms, ka lietā ir vairāki desmiti sējumu.

Jau ziņots, ka Ventspils mēru apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli ir aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Šajā tiesvedībā saskaņā ar tiesneša Borisa Geimana lēmumu apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva pagājušā gada otrajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!