Foto: F64
Ģenerālprokuratūrā ir sākts kriminālprocess par iespējamajiem pārkāpumiem, ko izdarījušas amatpersonas, gatavojot lēmumu par valsts atbalsta sniegšanu "Parex" bankai un tās pārņemšanu, portālu "Delfi" informēja prokuratūrā.

Process ir uzsākts pēc virknes fizisku un juridisku personu iesniegumos minētu ziņu resoriskās pārbaudes, kā arī ņemot vērā Valsts kontroles atzinumu.

Ņemot vērā lietas apjomu, prokuratūrā ir izveidota prokuroru grupa, kura izmeklēs notikušo.

Process uzsākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā.

Iesniegumu Ģenerālprokuratūrā ar prasību izvērtēt "Parex" pārņemšanu vērsās finanšu ministrs Einars Repše (JL). Ministrs norādīja, ka ir jābūt skaidrībai, vai pārņemšana notika valsts interesēs un vai nebija pieļautas kādas ļaunprātības.

Repše lūdza izvērtēt gadījumus, kad bankas darbiniekiem bija noteikts iespējami nesamērīgi liels atalgojums, kā arī, vai ir bijis darīts viss iespējamais, lai novērstu faktu, ka "Parex" dibinātāji Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis turpina saņemt ievērojamus ikmēneša maksājumus.

Valsts "Parex" ir ieguldījusi, pēc Valsts kontroles atzinuma, vairāk nekā 670 miljonus latu. Savā atzinumā Kontrole akcentēja, ka nav pārliecības, vai valsts gūs atpakaļ savus ieguldītos līdzekļus. Šis solis pēcāk ļoti saasināja Latviju jau sasniegušo finanšu krīzi un pēcāk lika aizņemties līdzekļus no starptautiskajiem aizdevējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!