Foto: LETA
Augstākā tiesa (AT) trešdien atkārtoti apelācijas kārtībā skatīs krimināllietu, kurā saistībā ar naudas piesavināšanos no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) apsūdzēta bijusī biroja darbiniece Indra Veipa, liecina tiesas informācija.

Senāts, pērn septembrī izskatot lietu kasācijas kārtībā, atcēla apelācijas instances tiesas spriedumu daļā par Veipas atzīšanu par vainīgu un sodīšanu, un nodeva lietu jaunai izskatīšanai. Attiecībā uz otru lietā apsūdzēto Jāni Imšu spriedums stājies spēkā.

Skandāls par KNAB pazudušo naudu aizsākās 2008.gada pavasarī. Izmeklēšanā atklājās, ka KNAB pazuduši aptuveni 135 000 latu. Lietā tika apsūdzēti bijušais KNAB Slepenības nodrošināšanas nodaļas galvenais speciālists Imša, kurš vainu atzina, un Veipa, kura sevi par vainīgu noziegumā neatzīst.

Rīgas apgabaltiesa, izskatot krimināllietu, 2009. gada 2. februārī Imšam piesprieda septiņu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un naudassodu desmit minimālo mēnešalgu apmērā. Veipai tiesa piesprieda piecu gadu cietumsodu par valsts amatpersonas bezdarbību. Daļā par naudas piesavināšanos pirmās instances tiesa Veipu attaisnoja.

Lietu pārsūdzēja un Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departaments nolēma, ka apelācijas instances tiesai lieta būs jāskata no jauna daļā par Veipas atzīšanu par vainīgu un sodīšanu par piesavināšanos, daļā par Veipas atzīšanu par vainīgu un sodīšanu par valsts amatpersonas bezdarbību, daļā par galīgā soda noteikšanu un kaitējuma kompensācijas piedzīšanu no viņas par labu KNAB.

Šis skandāls savulaik maksāja amatu KNAB vadītājam, tagad Saeimas deputātam Aleksejam Loskutovam. Toreizējais premjers Aigars Kalvītis (TP) nolēma Loskutovu atstādināt no amata, savukārt Loskutovs par šo lēmumu uzsāka tiesvedību, kura nav beigusies vēl joprojām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!