Foto: Shutterstock
Pēc gandrīz divarpus gadu ilgas izmeklēšanas Finanšu policija šonedēļ nodevusi kriminālvajāšanai prokuratūrai krimināllietu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizāciju jeb naudas "atmazgāšanu" vairāk kā divu miljonu latu apmērā.

Kriminālprocess uzsākts 2008.gada 3.decembrī. Izmeklēšanas sākumā aizdomas krita uz piecām, iespējams, iesaistītām personām, taču Finanšu policijai galu galā izdevies savākt pierādījumus pret kopumā deviņām personām, informē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Komunikācijas nodaļa.

Kriminālprocess pirms gandrīz divarpus gadiem uzsākts par iespējamu naudas "atmazgāšanu" un izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Likumsargiem bija aizdomas, ka ir izveidota gan reāli strādājošu, gan fiktīvu uzņēmumu ķēde, ar kuras palīdzību tiek vairākkārtīgi mainīta naudas līdzekļu piederība un noformēti patiesībā nenotikuši darījumi, lai "atmazgātu" naudu un izvairītos no nodokļu nomaksas.

Procesa ietvaros VID darbinieki tā paša gada 8.decembrī veica kratīšanas iesaistīto personu dzīves vietās un birojos Rīgā un Bauskas rajonā. To laikā izmeklētāji izņēma būtiskus lietiskos pierādījumus - iesaistīto firmu reģistrācijas un grāmatvedības dokumentus, līgumus, uzņēmumu zīmogus un datorus.

2008.gadā likumsargiem bija izdevies identificēt piecas noziedzīgajos nodarījumos iesaistītās personas, taču, pateicoties sniegto liecību un apskatu rezultātā iegūtajai informācijai, ir izdevies savākt pierādījumus par deviņu personu izdarītajiem noziegumiem.

Savu vainu jau ir atzinis viens no shēmas organizatoriem un vairāki atbalstītāji, bet viena no iesaistīto uzņēmumu amatpersonām izteikusi vēlēšanos noslēgt ar VID izlīgumu un nomaksāt nodokļos nesamaksāto summu. Starp personām, pret kurām lūgts uzsākt kriminālvajāšanu, ir arī negodprātīgie uzņēmēji, kuri izmantoja grupējuma pakalpojumus.

Aprēķini liecina, ka kopumā noziedzīgais grupējums, deklarējot darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, lai izvairītos no nodokļu nomaksas, un legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus, ir radījis valstij zaudējumus 2,14 miljonu latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!