Foto: Publicitātes foto
Jelgavas slimnīcas vadītājs, partijas "Jaunais laiks" biedrs Andris Ķipurs pieķerts ar skaidru naudu, kas "iejukusi" starp kādas firmas pārstāvja atnestajiem prezentācijas bukletiem, svētdien informē TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Ķipura kolēģi raidījumam stāstījuši, ka direktora kabinetā aizturēšanas dienā ap vienpadsmitiem no rīta ieradies kadas firmas pārstāvis, kurš nācis prezentēt jaunas preces. Pēc tam priekšnieks aizbraucis uz pilsētu. Kad atgriezies – ieradies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un uz direktora galda atrasta nauda, pēc raidījuma vēstītā – summa nav bijusi liela.

Kas ir bijuši noslēpumainie viesi, Ķipurs nestāstot, taču raidījumam atklāj, ka uz KNAB aizvests sniegt liecības par firmu, kas vairākkārt uzvarējusi slimnīcas rīkotajos iepirkumos. Pēc slimnīcas direktora teiktā, tā bijusi firma "Digiteks", kuras amatpersonas arīdzan esot bijušas aizturētas. Viņš kategoriski noliedz, ka būtu saņēmis kukuli, norādot, ka naudai neeost pat pieskāries un neesot zinājis, ka t;ada starp bukletiem atrodas.

Raidījums ziņo, ka par iespējamu kukuļdošanu aizturēti divi uzņēmēji, no kuriem slimnīca pirkusi medicīnas aparatūru. Nelegālie maksājumi neesot bijuši lieli, bet regulāri – gandrīz septiņu mēnešu laikā – 3,5 tūkstoši latu.

Raidījums ziņo, ka SIA "Digiteks" pieder diviem uzņēmejiem - Andim Gulbim un Jānim Kramenam, kuriem ir ilga pieredze medicīnas preču biznesā. Vienā ēkā Juglā reģistrēta gan šī, gan arī viņu otra firma "Amerilat MD".

Laikaposmā no novembra, kad pēc KNAB domam Jelgavā aizdomīgie darījumi notikuši, abas Gulbim un Kramenam piederošās firmas slimnīcai notirgojušas termoskapjus, ultrasonogrāfu zondes, sonoskopu, funkcionālās gultas un transporta ratiņkrēslus. "Amerilat MD" apkalpojot arī rentgena nodaļas aparatūru. Pēc Iepirkumu uzraudzības biroja datiem, Jelgavas slimnīcā firmas gada laikā uzvarējušas konkursos par vairāk nekā 166 tūkstošiem latu, vēsta raidījums.

Vairākkārtīgi apmeklējot firmas adresi, darbinieki žurnālistiem apgalvojuši, ka priekšniecība nav sastopama – Gulbis komandējumā, bet Kramens izgājis. Piektdienas rītā "Nekā Personīga" izdevies sastapt Krameni, kurš par notikušo bijis nerunīgs. Viņš atklājis, ka "KNAB bijušas intervijas", bet pēc to, vai maksājuši naudu slimnīcas vadītājam, aicina "jautāt institūcijām".

KNAB raidījumam atturējies publiski atklāt, vai izmeklēšana saistīta ar šiem diviem uzņēmumiem.

KNAB priekšnieka vietas izpildītāja Juta Strīķe "Nekā Personīga" apgalvojusi, ka pierādījumi par kukuļošanu vākti jau ilgāku laiku. Izmeklētaju pieredze rāda - ja kukuļi tiek doti regulāri vienam cilvēkam, tad šādu shēmu atklāt esot ļoti grūti, jo tā ir abpusēji izdevīga – preču piegādātājs ir ieinteresēts ilgām un stabilām attiecībām ar slimnīcu, bet iestādes vadība – iespējā saņemt naudu, sacījusi Strīķe. Viņa arī pilnībā izslēdz provokācijas iespēju. "Zinot izmeklēšanas gaitu, savāktos pierādījumus un visus lietas apstākļus, es varu apgalvot, ka provokācija šeit ir izslēgta vispār. Viņa nav pat iedomājama šīs lietas ietvaros," sacījusi KNAB priekšnieka vietniece.

KNAB datu bāze rāda, ka atlaistais slimnīcas direktors Ķipurs savai partijai veicis divus ziedojumus – 2005. un 2009.gadā – kopā 1000 latus, informē raidījums.

Jau vēstīts, ka KNAB SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" valdes locekli Ķipuru un slimnīcas nodaļas vadītāju, kā arī divus komercuzņēmumu vadītājus tur aizdomās par kukuļošanu. KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" valdes loceklis, būdams valsts amatpersona, laikā no 2010.gada novembra līdz 2011.gada 13.maijam no divu komercuzņēmumu valžu priekšsēdētājiem pieņēma kukuļus ne mazāk kā 3700 latu apmērā saistībā ar slimnīcas iepirkto medicīnas aprīkojumu.

Savukārt slimnīcas nodaļas vadītājs, būdams pašvaldības iestādes darbinieks, kas nav valsts amatpersona, no komercuzņēmumu vadītājiem pieprasīja un pieņēma prettiesisku labumu 300 latu apmērā. Pēc portāla "zz.lv" neoficiālas informācijas, otrs aizturētais Jelgavas slimnīcas darbinieks, iespējams, ir Diagnostiskās radioloģijas nodaļas vadītājs Edmunds Kalniņš.

Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) informācija liecina, ka laikā no pērnā gada novembra līdz šā gada maijam Jelgavas slimnīca veikusi vairākus medicīnas iekārtu iepirkumus. Trijos iepirkumos par kopējo līguma summu 112 376 latu uzvarējusi SIA "Digiteks", 8800 latu vērtu līgumu ieguvusi SIA "Prolux", 7358 latus – SIA "B. Braun Medical SIA", 39 060 latu - SIA "Medeksperts", 6546 latu - SIA "Olympus Latvia", 53 000 latu - SIA "NMS Grupa", bet 8550 latu - SIA "Nord Technology".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!