Foto: F64
Rīgas apgabaltiesa, atkārtoti izskatot krimināllietu par žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanos, apsūdzētajiem Finanšu policijas darbiniekiem nemainīja spriedumu, atstājot iepriekš piespriestos cietumsodus, portāls "Delfi" uzzināja tiesā.

Finanšu policijas darbiniekam Raivim Freibergam tiesa piesprieda gadu un astoņus mēnešus cietumā, Jānim Laizānam ieslodzījumā būs jāpavada trīs gadi, bet Vasilijam Kivļonokam - gads.

Kā papildsodus visiem trim apsūdzētajiem, tiesa noteica aizliegumus uz laiku ieņemt amatus valsts pārvaldē.

Pilns spriedums būs pieejams 15.jūnijā. Pēc pilna sprieduma teksta saņemšanas par to varēs iesniegt kasācijas sūdzību.

Pirmās instances tiesas spriedumu, kas paredzēja apsūdzētajiem piespriest naudassodus, pārsūdzēja trīs no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas darbiniekiem: Raivis Freibergs, Jānis Laizāns un Vasilijs Kivļonoks. Savukārt Rīgas apgabaltiesa šo spriedumu atcēla un visus trīs notiesāja ar reālu brīvības atņemšanu – Laizānam piespriesti trīs gadi ieslodzījumā, Freibergam gads un astoņi mēneši, savukārt Krivļonokam cietumā būs jāpavada viens gads. Visiem trim kā papildsods piemērots arī aizliegums ieņemt amatus VID. Savukārt Augstākā tiesa, skatot lietu kasācijas kārtībā, spriedumu Rīgas apgabaltiesai lika pārskatīt.

Ceturtais apsūdzētais Aldis Kleme spriedumu nepārsūdzēja, līdz ar to viņam paliek spēkā pirmās instances tiesas piespriestais naudas sods.

Jau ziņots, ka VID nolēma divus apsūdzētos VID Finanšu policijas darbiniekus – Kivļonoku un Laizānu - no amata atstādināt, lai gan vēl turpinājās tiesvedība un pērn maijā viņus par vainīgajiem atzina pirmās instances tiesa.

Rīgas centra rajona tiesa par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu Laizānam un Freibergam piespieda naudas sodus — 140 minimālās mēnešalgas (25 200 latus) un triju gadu liegumu ieņemt amatu valsts pārvaldē. Viņu padotajiem izmeklētājiem Kivļonokam 50 minimālās mēnešalgas (9000 latus) un divu gadu aizliegumu ieņemt amatus.

Apsūdzība viņiem prasīja reālu cietumsodu, lai, pēc Zaļūksnes vārdiem, "beigtu bradāt valsts pamatlikumu un izbeigtu šo iestāžu varenības apziņu".

Par spīti finanšu ministra Einara Repšes (JL) iepriekšējiem izteikumiem, ka Jaunalksnes lietā notiesātajiem VID darbiniekiem nav vietas valsts pārvaldē, 2009.gada septembrī Finanšu ministrija (FM) atzina VID rīcību, atlaižot viņus no darba, par prettiesisku un VID tika uzdots viņus atjaunot amatos.

Tāpat sarunu noklausīšanas lietā Jaunalksne no valsts piedzina 12 000 latu lielu kompensāciju. VID nolēma spriedumu nepārsūdzēt un kompensāciju samaksāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!