Alūksnē nozagta aptuveni tonna Latvijas pelēko laukakmeņu, ko Alūksnes politiski represēto klubs "Sarma" organizēti vāca, lai aizgādātu uz Likteņdārzu to Alūksnes novada cilvēku piemiņai, kuri nepārnāca, informē portāls "Alūksniešiem.lv".

Organizētu laukakmeņu vākšanu Likteņdārzam "Sarma" sāka jau šopavasar. Šo mēnešu laikā bija savākta aptuveni tonna akmeņu no visa novada – cilvēki tos nesa ar ļoti lielu mīlestību un cieņu. Arī tie, kas paši nevar aizbraukt uz Likteņdārzu, bija salasījuši akmeņus un nogādāja "Sarmai" kā simbolisku piemiņu saviem tuviniekiem, kuri nav pārnākuši.

Taču nekaunīgi zagļi atstājuši vien nedaudzus no savāktajiem akmeņiem Rūpniecības ielā Alūksnē, kur vietu akmeņu glabāšanai atvēlēja Latvijas autoceļu uzturētāja Alūksnes ceļu rajons. Piektdien "Sarma" sameklēja transportu un gribēja jau sagatavot kravu, ko sestdien vest uz Likteņdārzu, bet akmeņiem bija pieaugušas kājas.

Alūksnes politiski represēto kluba "Sarma" valdes priekšsēdētāja Dzidra Mazika ar asarām acīs atzīst: ir maza cerība, ka atgūs salasītos akmeņus, jo tieši šāda izmēra akmeņus izmanto betonēšanai. "Bet, ja tie tomēr nav vēl iemūrēti, ir lūgums atdot nozagtos akmeņus, jo dvēseles raudās, ka šie akmeņi nebūs tajā vietā, kur tiem bija jābūt," viņa saka.

Laikraksts "Alūksnes Ziņas" un portāls "alūksniešiem.lv" aicina atsaukties aculieciniekus redakcijā, ziņot portālā, ja kādam ir informācija par to, kur tik daudz šādi akmeņi nonākuši tam neparedzētam mērķim.

Jau ziņots, ka par godu Latvijas 100.dzimšanas dienai uz Daugavas salas Koknesē tiek veidots Likteņdārzs – piemiņas vieta visiem tiem cilvēkiem, kuri zuduši Latvijai 20.gadsimtā: tiem, kas cietuši no totalitārajiem režīmiem, tiem, kas bijuši spiesti doties trimdā, tiem, kas cietuši savu politisko uzskatu vai radurakstu dēļ. Lai izveidotu dārza centrālo daļu – amfiteātri – Latvijas iedzīvotājus aicina uz Likteņdārzu nogādāt apaļas formas Latvijas pelēkos laukakmeņus, aptuveni 20-30 centimetru diametrā, lai varētu izveidot pelēko akmeņu krāvumu "Sirmais saulriets".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!