Foto: LETA
Par kukuļņemšanu notiesātā bijusī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Irēna Poļikarpova piespriesto triju gadu cietumsodu Iļģuciema cietumā izcieš bez pārkāpumiem, portāls "Delfi" noskaidroja ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP).

IeVP pastāstīja, ka Poļikarpovu cietuma vadība raksturo labi, ieslodzītā sadarbojoties ar cietuma darbiniekiem un nepārkāpjot ieslodzījuma vietas noteikumus. Ieslodzījuma vietā bijusī tiesnese nonāca jūlija sākuma.

Bijusī tiesnese Iļģuciema cietumā sodu izcieš kamerā viena.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 8.jūnijā Augstākās tiesas (AT) Senāts noraidīja Poļikarpovas kasācijas sūdzību un Ģenerālprokuratūras kasācijas protestu.

Senāts atstāja negrozītu spriedumu, ar kuru pērn rudenī Poļikarpovai piemēroja brīvības atņemšanu uz trīs gadiem ar daļēju mantas konfiskāciju, valsts labā konfiscējot naudas līdzekļus, kuriem lietā uzlikts arests, tas ir, 6000 eiro (4200 lati) un 6760 latiem.

Pagājušā gada 13.oktobrī AT Krimināllietu tiesu palāta, izskatot lietu apelācijas kārtībā, Poļikarpovai par kukuļņemšanu piesprieda trīs gadu cietumsodu ar daļēju mantas konfiskāciju. Rīgas apgabaltiesa, 2008.gada 7.februārī izskatot lietu pirmajā instancē, Poļikarpovai bija piespriedusi astoņu gadu cietumsodu ar daļēju mantas konfiskāciju.

Kriminālprocesu, kurā kopā ar Poļikarpovu apsūdzēta arī bijusī Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnese Beatrise Tālere, AT Krimināllietu tiesu palāta pērn rudenī sadalīja divās atsevišķās lietvedībās. No pamata kriminālprocesa tika izdalīta Tāleres lieta, savukārt attiecībā pret Poļikarpovu lieta tika izskatīta.

Otra par kukuļņemšanu apsūdzētā bijusī tiesnese Tālere 2010.gada 13.jūlijā pēc ilgstošas slimības nomira. Tomēr apelācijas instances tiesai būs jāizvērtē un jāiztiesā lieta arī attiecībā pret Tāleri, vērtējot viņas vainu un iespēju reabilitēt vai nereabilitēt mirušo apsūdzēto. Tāleres lietas izskatīšanai AT Krimināllietu tiesu palāta atvēlējusi laiku no 2012.gada 6.februāra līdz 8.februārim.

AT šī kukuļņemšanas lieta nonāca pēc Tāleres un Poļikarpovas iesniegtajām apelācijas sūdzībām un prokurora Māra Lejas iesniegtā apelācijas protesta par Rīgas apgabaltiesas 2008.gada 7.februāra spriedumu, ar kuru bijušās tiesneses atzītas par vainīgām kukuļņemšanā un viņām piespriests astoņu gadu cietumsods ar daļēju mantas konfiskāciju.

2007.gada 1.februārī Saeima atbalstīja atļaujas došanu Poļikarpovas un Tāleres saukšanai pie kriminālatbildības. Šī bija pirmā reize, kad pie kriminālatbildības sauc tiesneses, kas pirms tam nav atceltas vai aizgājušas no amata.

Abas tiesneses Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki aizdomās par kukuļņemšanu aizturēja 2006.gada 10.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!