Foto: AFI
Raitis Kononovs, kurš savulaik tiesāts saistībā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Ludzas nodaļas priekšnieka Vjačeslava Liscova slepkavības ieroci, bet medijos bieži dēvēts par "kontrabandas karali" un vēl pērnā gada nogalē aizturēts aizdomās par cigarešu kontrabandas organizēšanu, intervijā portālam "pietiek.com" apgalvo, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieks Tālis Kravalis liecības pret bijušo Muitas kriminālpārvaldes šefu un augstu Finanšu ministrijas ierēdni Vladimiru Vaškeviču devis, jo "viņš bija noķerts uz tāda "kompromata", ka viņš liecināja".

Komentējot Vaškeviča interviju žurnālā "Playboy", kurā pieminēta arī viņa aizturēšana, Kononovs klāsta: "(..) Nu pilnīga dezinformācija. Es zinu, kā viņu noķēra. Uz ko. Kāpēc Kravalis uz viņu liecības deva. Visu laiku ar Kravali kopā bija. Visu laiku no robežām saņēma naudu. Kravalis pats saņēma naudu. Visu laiku tas bija. Kā Kravalis varēja uz Vaškeviču parakstīties!? Uz provokāciju? Tas man ir liels brīnums. Nu, es zinu, kāpēc viņš to izdarīja. Bet to es pašreiz nevaru pateikt."

Vēlāk Kononovs par Kravaļa liecināšanu precizē: "Piespieda. Viņam nebija izejas. Viņš bija noķerts uz tāda kompromata, ka viņš liecināja. Jo viņi ir draugi. Es ļoti brīnos, kā viņš varēja uz viņu liecināt."

Vaicāts, kā viņš zinot, ka Vaškevičs ar Kravali bijuši draugi, Kononovs atbild: "Zinu, zinu, kā es nezināšu? Viņi kopā jau no veciem laikiem.(..) Oooooo, es pats apgrozījos tanīs rindās. Kāpēc man nezināt. Svēts jau es neesmu. Bet no valsts es neesmu nozadzis neko. Un uz Latvijas valsti es nekad ar kontrabandu neesmu nodarbojies."

Kā ziņots, bijušajam Muitas kriminālpārvaldes šefam un augstam Finanšu ministrijas ierēdnim Vaškevičam uzrādīta apsūdzība par kukuļdošanu. Prokuratūras sniegtā informācija liecina, ka Vaškevičs aizturēts brīdī, kad mēģinājis izņemt lapas no SIA "Kravu termināls" pārbaudes lietas. Šo lietu izmeklējis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Prokuratūra norādījusi, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots - laika posmā no pērnā gada decembra līdz šā gada janvārim Vaškevičs, būdams valsts amatpersona, atkārtoti nodevis kukuļus - 2010.gada 26.decembrī naudu 23 700 eiro un 2400 latu apmērā un šā gada 26.janvārī naudu 1580 eiro un 1500 latu apmērā. Savukārt šogad 30.janvārī viņš nodevis naudu 27 600 eiro un 1700 latu apmērā. Kopumā kukuļi nodoti 52 880 eiro un 5600 latu apmērā.

Prokuratūra informē, ka šā gada 31.janvārī VID amatpersona Vaškevičam pēc viņa lūguma uzrādīja Muitas pārvaldes Inspekcijas daļas Riska vadības nodaļas pārbaudes lietu par SIA "Kravu termināls." Pēc iepazīšanās ar pārbaudes lietas materiāliem Vaškevičs paņēma no šī pārbaudes materiāla astoņas lapas par SIA "Kravu termināls" noformētajām alkoholisko dzērienu kravām, pēc kā KNAB darbinieki viņu aizturēja.

Kukuli Vaškevičs VID amatpersonai devis, lai tā kukuļdevēja un viņa pārstāvētās personas interesēs ietekmētu VID lietvedībā esošās pārbaudes lietas izskatīšanas procesu, tās rezultātā nodrošinātu tām labvēlīgu lēmumu pieņemšanu un nekonstatētu pārkāpumus konkrēta uzņēmuma darbībā, kā arī VID struktūrvienības neveiktu pārbaudes attiecībā uz konkrētām personām un uzņēmumiem, kuru intereses pārstāv kukuļdevējs. Izmeklēšanas materiāli liecina, ka VID amatpersonai šie kukuļi doti arī par citām darbībām, lai tā pienācīgi neveiktu amata pienākumus kontrabandas apkarošanā, muitas administrēšanas jomā un nodokļu nomaksas kontrolē, informē prokuratūra.

Mediji iepriekš vēstīja, ka Vaškevičs esot devis naudu savam senam kolēģim VID - Muitas pārvaldes direktoram Kravalim, lai viņš pievērtu acis kontrabandas apkarošanā un palīdzētu atrisināt kādam uzņēmējam Rīgas brīvostā radušās problēmas. Iepriekš esot bieži īstenota shēma, ka kravu noformē kā tranzītu, piemēram, uz Krieviju, taču to realizē Latvijā, ziņoja mediji.

Kononovs arī apgalvo, ka Vaškevičs intervijā "Playboy" melojis, un ir gatavs precizēt: "Te viņš runā par Mangaļsalas gaļas kombinātu. Par Tarakanovu tādu. Viņš personīgi no Tarakanova saņēma naudu par visu to gaļu. No rokas rokā saņēma. No Tarakanova. Es ar viņu sēdēju kopā."

"Atklāšana!? Tur nekāda atklāšana nebija. Tur sakarā ar Liscova slepkavību Valsts ieņēmumu dienestā viss tas notika. Un Tarakanovs prasīja, lai atļauj izvest gaļu. Vienīgais, ko viņam neatļāva, saka, mēs sadegsim. Tarakanovs aizgāja, kā saka, pa miskastes maisu. Viņš personīgi visu saņēma un piesedza to Mangaļsalu. Visas gaļas tur bija," apgalvo Kononovs.

Ziņu arhīvi liecina, ka tā dēvētā Mangaļsalas gaļas kontrabandas lieta aizsākās 2002.gada 15.maijā, kad SIA "Sala" piederošajās saldētavās Mangaļsalā, Traleru ielā 2a, VID atklāja vairāk nekā 800 tonnu neuzskaitītas dažādas saldētas gaļas produkcijas bez dokumentiem, kas apliecinātu preces likumīgu ievešanu Latvijā.

VID noskaidroja, ka atrastā gaļa pieder diviem uzņēmumiem - SIA "Olita" un SIA "M.T.". Abas uzņēmējsabiedrības 100% piederēja Mihailam un Olitai Tarakanoviem. Saldētavās atrastie gaļas izstrādājumi bija vai nu aizliegti ievešanai Latvijā, vai arī ievesti, noslēpjot preci no muitas kontroles.

Kad apjomīgā krimināllieta tika nosūtīta izskatīšanai tiesā, tā tika sadalīta trijās krimināllietās. Atsevišķi tika izdalīta tā dēvētā organizatoru lieta, kurā par nelikumīgu preču ievešanu Latvijā tiesāti uzņēmēji Olita un Mihails Tarakanovi, Mihails Gidals, kā arī vēl astoņas personas, kas atbildīgas par gaļas ievešanu kontrabandas ceļā un par nelikumīgu glabāšanu. Atsevišķā tiesvedībā skatīta "šoferu lieta". Tajā pie atbildības lūgts saukt 26 preču pārvadātājus. Trešajā tiesvedībā skatīta tā dēvētā muitnieku lieta, kur par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu tiesāti pieci muitnieki.

Rīgas apgabaltiesas spriedums Tarakanovu, Gidala un citu apsūdzībās tika pasludināts 2006.gada jūlijā. Tarakanovam un Gidalam apgabaltiesa piesprieda reālu brīvības atņemšanu, bet Olitai Tarakanovai tika piespriests nosacīts sods.

Kononovs turpina, ka "visa gaļa, visa akcīze bija Sebežā". "Uz šitā robežas punkta 97.vai 98. Augustinovičs ar Kravali aiztaisīja visu akcīzi, gāja tikai caur Sebežu. Te viņi kaut kā balstījās, lai benzīnu netērētu, tādu sviestu tur. Un tad visa nauda gāja tikai caur turieni. Visu naudu bija paņēmuši zem kontroles visas struktūras. SABi un visa ***braķija, Bogdanova ONABs tas. Tie bija tipiskas bandītiskas struktūras. Cilvēkus sēdināja par naudu uz pieteikuma cietumā, slepkavoja," apgalvo Kononovs.

Kā ziņots, 2001.gadā tika nogalināts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Ludzas nodaļas priekšnieks Vjačeslavs Liscovs. Pusotru mēnesi pirms savas bojāejas viņš bija sācis pārbaudīt informāciju par varbūtējām nelikumībām gaļas tranzītā uz Latvijas austrumu robežas. Viņa slepkavības pasūtītāji joprojām nav atklāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!