Foto: DELFI

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa par naudas izspiešanā no uzņēmējas, tā dēvētajā Rīgas domes kukuļošanas lietā tiesājamās Ināras Vilkastes apsūdzēto uzņēmēju Raimondu Štālbergu atzina par vainīgu un piesprieda viņam septiņu gadu un sešu mēnešu cietumsodu.

Kā papildsodu tiesa uzņēmējam noteica arī mantas konfiskāciju, kā arī lēma cietušajai uzņēmējai Vilkastei samaksāt gandrīz divus miljonus latu.

Pirmā tiesu instance Štālbergu atzina par vainīgu visās apsūdzībās, taču, lai gan uzņēmējs uz spriedumu bija ieradies ar cietumam sagatavotām somām, tiesas namu viņš pameta uz brīvām kājām - brīvību viņš zaudēs, ja spriedums stāsies spēkā.

Vēl pirms sprieduma, jautāts par līdzpaņemtajām somām, Štālbergs atzina, ka gatavojas visām dzīves situācijām. Taču pēc sprieduma uzņēmējs atzina - šādu tiesas lēmumu viņš negaidīja. Viņš pieļāva, ka tiesa nav pietiekami detalizēti vērtējusi lietā pieejamos pierādījumus, tāpēc Štālbergs vēl cerēs uz apelācijas instanci, kurā grasās ceturtdien spriesto pārsūdzēt. "Es ticu tiesu sistēmai," optimistiski pauda Štālbergs.


Prokurors gan ar spriedumu bija mierā un pieļāva, ka to nepārsūdzēs, taču sākumā vēlas iepazīties ar tā pilno tekstu.

Jautāts par Vilkasti, kuru piemeklējis līdzīgs liktenis - Augstākā tiesa tā dēvētajā Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas lietā atzina viņu par vainīgu kukuļdošanā, piespriežot divus gadus aiz restēm, - Štālbergs teica: "Suns zina, ko ēdis." Štālbergs iepriekš Vilkastes apsūdzībās sniedza bijušajai kompanjonei nelabvēlīgas liecības.

Pilnu sprieduma tekstu tiesa sola 22.novembrī, un pēc tam to varēs pārsūdzēt.

Prokuratūra tiesu debatēs lūdza apsūdzēto atzīst par vainīgu inkriminētajos noziegumos un sodīt viņu ar gandrīz astoņu gadu cietumsodu, iepriekš vēstīja aģentūra LETA. Štālbergs savu vainu kategoriski neatzīst un iepriekš apsūdzības sauca par safabricētām.

Šo lietu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa skatīja aiz slēgtām durvīm, lai aizsargātu personu privāto dzīvi, kas šajā procesā apspriesta.

Štālbergu aizturēja 2006.gada 15.novembrī. Sākotnēji viņš bija apcietināts, bet vēlāk pret drošības naudu atbrīvots.

Lietā par cietušo atzīta ne tikai Vilkastei, bet arī AS "SEB banka". Prokuratūra par 7,7 miljonu eiro (5,27 miljonu latu) izspiešanu no Vilkastes apsūdzētajam Štālbergam pārmeta arī draudēšanu ar vardarbību, apkaunojošu ziņu izplatīšanu un līguma nolaupīšanu "SEB bankai".

Apsūdzība liecina, ka līdz 2006.gada 21.septembrim Štālbergs ar vēl kādas personas palīdzību izgatavojis erotiska un pornogrāfiska rakstura bildes ar cietušās radinieku attēliem un 21.septembrī ar tās pašas personas palīdzību bildes izplatījis caur internetu gan Vilkastei, gan viņas tuviniekiem un trešajām personām, teikts apsūdzībā.

Ar šādām metodēm Štālbergs panācis, ka Vilkaste piekrīt izbeigt jebkādas attiecības ar viņu un izmaksā vienu miljonu eiro (702 800 latu), kā arī dzēš Štālberga parādus - 558 000 eiro (385 850 latus). Kad Vilkaste sapratusi pret viņu un tuviniekiem vērsto draudu nopietnību, viņa nav vēlējusies, ka šāda situācija turpinās, un piekritusi naudas izmaksāšanai, pausts apsūdzības tekstā.

Nauda - viens miljons eiro - pārskaitīta 2006.gada 13.oktobrī. Pārskaitījums noformēts kā SIA "Juhans" kapitāla daļu pirkšanas līgums. Vienlaikus dzēsts arī Štālberga parāds Vilkastei - 558 000 eiro. Saskaņā ar apsūdzību Štālbergs esot turpinājis naudas izspiešanu arī pēc tās saņemšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!