Foto: PantherMedia/Scanpix
Nopratinot divus no trim apsūdzētajiem, Augstākā tiesa (AT) šodien pabeidza apelācijas instances tiesas izmeklēšanu krimināllietā par uzņēmēju Genādija Peredeļska, Gata Aišpura un Aigara Lūša slepkavībām, kā arī bijušā Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča slepkavības mēģinājumu.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, pirms tiesas izmeklēšanas pabeigšanas savas liecības sniedza divi apsūdzētie - Latvijas pilsonis Mārtiņš Putniņš un Lietuvas pilsonis Sergejs Markevičs, turpretim trešais apsūdzētais - Lietuvas pilsonis Edgars Krogerts - liecināt atteicās.

Pēc tiesas izmeklēšanas pabeigšanas tika atklātas debates, kurās uzstājās prokurore, bet rīt, 16.maijā, plkst.10 vārds tiks dots aizstāvjiem.

Kā ziņots, kriminālprocesā uz apsūdzēto sola sēdušies trīs vīrieši, kurus Rīgas apgabaltiesa 2011.gada 18.martā atzina par vainīgiem un sodīja ar mūža ieslodzījumu, kā to bija prasījis prokurors. Putniņam, Markevičam un Krogertam jau pirms apgabaltiesas sprieduma pasludināšanas kā drošības līdzeklis bija piemērots apcietinājums, kurā viņi atrodas joprojām.

Kā informēja Kataja, apelācijas sūdzības par pirmās instances tiesas spriedumu ir iesnieguši visi trīs apsūdzētie un viņu aizstāvji.

Kā ziņots, Putniņam, Markevičam un Krogertam pirmās instances tiesa piesprieda mūža ieslodzījumu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem. Turklāt apgabaltiesa noteica, ka abi Lietuvas pilsoņi pēc pamatsoda izciešanas būs jāizraida no Latvijas.

Tāpat pirmās instances tiesa no visiem trim apsūdzētajiem solidāri par labu cietušajiem nolēma piedzīt vairāk nekā 367 000 latu. Saskaņā ar apgabaltiesas spriedumu, kas tagad ir pārsūdzēts, apsūdzētajiem būtu jāmaksā kompensācijas gan noslepkavoto uzņēmēju tuviniekiem, gan apdrošināšanas kompānijām, gan arī jāsedz ar tiesāšanos saistītie izdevumi. Piemēram, cietušais Vaškevičs saskaņā ar tiesas spriedumu no apsūdzētajiem saņemtu 64 000 latu, savukārt Vaškeviča tēvam, kura mašīna tika uzspridzināta, pienāktos vairāk nekā 15 000 latu kompensācija.

Kā ziņots, Putniņš apsūdzēts par minēto slepkavību organizēšanu, bet Markevičs un Krogerts - par šo slepkavību izpildīšanu. Visi trīs apsūdzētie tiesā savu vainu noliedza.

Prokurors Stepanovs Markevičam, Krogertam un Putniņam apsūdzības uzrādīja pēc Krimināllikuma (KL) 118.panta 1. un 3.punkta - par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, kas paredz sodu - mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz 20 gadiem, un pēc KL 233.panta 2.daļas - par šaujamieroču, munīcijas, sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem. Apsūdzības tika uzrādītas saskaņā ar minētajiem KL pantiem redakcijā līdz 2008.gada 12.janvārim.

Katram no apsūdzētajiem nedaudz atšķiras apsūdzības kvalifikācija, bet tieši Putniņš tiek uzskatīts par noziegumu organizatoru. Šajā lietā iesaistīts vēl viens Lietuvas un viens Latvijas pilsonis, bet viņu lietas izdalītas atsevišķi un vēl tiek izmeklētas.

Kā ziņots, 2007.gada februārī Rīgā, Slokas ielas mājas pagalmā, tika nošauts uzņēmējs Peredeļskis, 2007.gada septembrī Jēkabpilī, Rīgas ielā, tika nošauts uzņēmējs Aišpurs, bet 2008.gada janvārī Garkalnes novada Priedkalnē tika nošauts uzņēmējs Lūsis.

Viens no uzņēmējiem nodarbojās ar kravu pārvadājuma biznesu, divi pārējie - ar gaļas pārstrādes biznesu.

Savukārt automašīna "Subaru Impreza", ar kuru pārvietojās Vaškevičs, tika uzspridzināta 2007.gada 21.maijā. Vaškevičs šajā incidentā guva smagus miesas bojājumus.

2009.gada decembrī policija paziņoja par vairāku uzņēmēju slepkavību atklāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!