Foto: DELFI
Valsts policijas (VP) Iekšējās drošības birojs nav konstatējis pārkāpumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizturēto policijas izmeklētāju priekšnieku rīcībā.

VP Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Sintija Virse pavēstīja, ka Iekšējais drošības birojs nevērtēja Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) izmeklētāju atbildību par kukuļa pieprasīšanas faktu, jo tas atrodas KNAB lietvedībā.

Taču, ņemot vērā, ka minētajam noziegumam varētu būt tieša saistība ar izmeklētāju dienesta pienākumu pildīšanu kopumā, Iekšējās drošības birojs veica objektīvu visu apstākļu pārbaudi, kā rezultātā konstatēts, ka ENAP izmeklētāja Viktora Dzeņa darbībās, pildot dienesta pienākumus atbilstoši normatīvajiem aktiem, nav konstatētas disciplināri sodāmas darbības.

Savukārt, pārbaudot Eduarda Ņepomņaščija dienesta pienākumu izpildi, birojs konstatēja iespējamus pārkāpumus, saistītus ar lietvedības noteikumu neievērošanu. Šobrīd saistībā ar šo faktu ir sākta atsevišķa pārbaude, un pēc tās pabeigšanas tiks lemts jautājums par disciplinārlietas ierosināšanu pret Ņepomņaščiju.

Pēc ENAP amatpersonu aizturēšanas tika sākta pārbaude, kurā izvērtēta arī ENAP tiešo vadītāju atbildība. Vadoties pēc šobrīd VP rīcībā esošās informācijas, konstatēts, ka tiešie vadītāji sev pakļauto amatpersonu kontroli veic saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem un normatīvajos aktos paredzētajā apjomā.

Jau ziņots, ka marta sākumā KNAB aizturēja divus Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) izmeklētājus par kukuļa pieprasīšanu un kukuļošanas atbalstīšanu.

Viens no aizdomās turētajiem ir Viktors Dzenis, kurš cita starpā izmeklēja arī likvidējamās AS "Latvijas Krājbanka" ("Krājbanka") krimināllietu, bet viņa kolēģis ir Eduards Ņepomņaščijs. Dzenis aizturēts, pielietojot šaujamieroci.

KNAB sākts kriminālprocess par iespējamo ENAP amatpersonu kukuļošanu saistībā ar labvēlīgu lēmumu pieņemšanu komercuzņēmumu interesēs. KNAB izmeklētājs uzskata, ka no kādas personas pieprasīts kukulis saistībā ar ENAP lietvedībā esošā materiāla izskatīšanu. Neminot vārdus, KNAB vienu valsts amatpersonu atzinis par aizdomās turēto kukuļa pieprasīšanā, savukārt otru - kukuļošanas atbalstīšanā.

Saskaņā ar likumu KNAB amatpersonām ir tiesības pielietot šaujamieročus. Birojā joprojām tiek veikta pārbaude par tā pielietošanas apstākļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!