Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes amatpersonu, kura apsūdzēta vārākos noziegumus, arī kukuļošanā. Pie atbildības lūgts saukt bijušo Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes priekšnieci Āriju Stabiņu, ziņo aģentūra LETA.

Iepriekš korupcijā šajā lietā vainoja Rīgas domes (RD) Dzīvokļu pārvaldes vadītāju Stabiņu, kā arī Dzīvokļu pārvaldes Protokolu nodaļas vadītāju Ļenu Paščenkovu un privātpersonu Tatjanu Fjodorovu.

KNAB portālu "Delfi" informēja, ka prokuratūrai ir nosūtīts pērn septembrī uzsāktais kriminālprocess, kurā lūgts saukt pie kriminālatbildības RD Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes amatpersonu par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar pašvaldības dzīvokļu īres tiesību piešķiršanu Rīgas pilsētā, kā arī piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekli juridiskajai personai par kukuļa došanu.

Izmeklēšanā iegūtie pierādījumi dod pamatu KNAB izmeklētājam uzskatīt, ka RD Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes amatpersona, izmantojot starpniekus, iespējams ilgstoši pieņēmusi kukuļus saistībā ar iesniegumu izskatīšanas organizēšanu un lēmumu pieņemšanu par pašvaldības dzīvokļu beztermiņa īres tiesību piešķiršanu. Atsevišķā lietvedībā izdalītajā kriminālprocesā aizdomās turētā amatpersona ir iesaistīta piecās iespējamo noziedzīgo nodarījumu epizodēs.

KNAB izmeklētājs ierosina uzsākt kriminālvajāšanu pret amatpersonu par kukuļu pieņemšanu, par neizpaužamu ziņu izpaušanu, par dokumentu viltošanas organizēšanu un par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā par mantu lielā apmērā.

Pierādījumi dod pamatu KNAB pieņēmumam, ka kāda juridiskā persona par darbību veikšanu tās interesēs devusi kukuļus RD amatpersonai, izmantojot starpniekus. Pret šo juridisko KNAB izmeklētājs uzsācis procesu un ierosina piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekli par kukuļa došanu.

Lai saprātīgos termiņos panāktu krimināltiesisko attiecību taisnīgu noregulējumu, kā arī pērn septembrī ierosinātās lietas lielā apjoma dēļ, KNAB izmeklētājs ierosināja un Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors krimināllietu sadalīja. Šobrīd KNAB lietvedībā turpinās kriminālprocess pret pārējām aizdomās turētajām personām par iespējamo iesaistīšanos vairāk nekā 20 noziedzīgo nodarījumu epizodēs. Visām aizdomās turētajām personām noteikts ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likuma noteiktajā kārtībā.

Īstenojot KNAB funkcijas korupcijas novēršanas jomā, KNAB izvērtēja pieejamo informāciju par Rīgas pašvaldības rīcību ar pašvaldībai piederošo dzīvokļu apmaiņu. Izvērtējumā tika konstatēts, ka RD nav normatīvā regulējuma, kas nosaka kārtību gadījumos, kad īrēto dzīvojamo telpu apmaiņa notiek starp pašvaldībai un privātpersonai piederošo dzīvojamo telpu īrniekiem, norāda birojā. KNAB secināja, ka līdzšinējā prakse veicina paaugstināta korupcijas riska situācijas un amatpersonu rīcības brīvība šādu lēmumu pieņemšanā rada auglīgu augsni korupcijai.

Ņemot vērā konstatētās nepilnības un trūkumus normatīvajos aktos, KNAB šā gada 10.maijā sniedza rekomendāciju RD, aicinot pašvaldību nekavējoties izstrādāt nepieciešamo normatīvo regulējumu, kā arī lūdza atturēties no lēmumu pieņemšanas minētajās situācijās par pašvaldības dzīvojamo telpu īrnieku maiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!