Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pagaidām skaidri neatbild, vai pārbaudīs finanšu grūtībās nonākušā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" (LM) akcionāra Kirova Lipmana izteikumus, ka valsts galvojums uzņēmumam savulaik izsniegts pret maksājumiem.

Lipmans nesen intervijā laikrakstam "Diena" izteicās, ka pārējie akcionāri agrāk bijuši "saistīti ar krimināliem" un valsts galvojums izsniegts "negodīgiem cilvēkiem". "Es nemaz nešaubos, kādā veidā tas [galvojums] tika dots. Es varu atklāti pateikt - ar maksājumiem! (..) Nedomāju, ka viņiem, "Liepājas metalurgam", tik vienkārši iedeva galvojumu, tur bija viss samaksāts," intervijā bija sacījis Lipmans.

KNAB preses pārstāve Inta Šaboha atbildi sniedza, "norobežojoties no konkrētās ziņas", un uzsvēra, ka birojs savas kompetences ietvaros izvērtē plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju un gadījumos, kad informācija satur pārbaudāmas ziņas par iespējamiem pārkāpumiem, savas kompetences ietvaros KNAB uzsāk pārbaudi.

Finanšu ministrija iepriekš paziņojusi, ka 2009.gadā, kad tika vērtēts un ar Saeimas balsojumu atbalstīts valsts galvojums "Liepājas metalurgam", tika vērtēti uzņēmuma tā brīža darbības rezultāti un biznesa plāns, ņemot vērā, ka krīzes apstākļos bija cietusi arī metalurģijas nozare.

"Liepājas metalurgs" nonācis finanšu grūtībās, pārtraucis ražošanu un patlaban tiek pilnveidots tā tiesiskās aizsardzības plāns. Liepājas tiesa 29.jūlijā nolēmusi līdz 26.augustam pagarināt finanšu grūtībās nonākušā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņu, kā to bija lūdzis uzņēmums.

Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit S.p.A." - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica "Liepājas metalurga" valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!