Foto: PantherMedia/Scanpix
Trešdienas vakarā Ādažu novada Alderos, peldoties Mazajā Baltezerā, noslīcis apmēram 35 gadus vecs vīrietis, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Vēl pagājušajā diennaktī Rīgas reģionā noslīkusi 58 gadus veca sieviete, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā. Sieviete gājusi peldēties uz dīķi un ilgāku laiku nebija atgriezusies, tāpēc tuvinieki devušies viņu meklēt, bet sieviete bija noslīkusi.

Saskaņā ar VUGD datiem šogad no Latvijas ūdenstilpēm izceltas jau 68 bojā gājušu cilvēku mirstīgās atliekas, kas ir aptuveni tikpat daudz, cik analoģiskā laika periodā pērn. No visiem šogad noslīkušajiem pieci bijuši nepilngadīgie. Faktiskais noslīkušo skaits gan ir lielāks, nekā liecina VUGD apkopotā statistika, jo ir gadījumi, kad noslīkušo izcelšanā no ūdens nav nepieciešams piedalīties VUGD.

VUGD norāda, ka karstajā laikā visbiežākais noslīkšanas iemesls ir strauja ieiešana aukstā ūdenī, kā arī peldēšanās alkohola reibumā un savu spēku pārvērtēšana.

VUGD atgādina, ka peldēties alkohola reibumā ir aizliegts. Tāpat aizliegts bez ūdens gultnes izpētes lēkt ūdenī no tramplīna, laipas, tilta vai krasta. Savukārt vecākiem un aizbildņiem jāatceras, ka aizliegts bērnu atstāt bez pieskatīšanas teritorijā, kurā ir ūdenstilpne.

Visdrošāk ir peldēties oficiālajās peldvietās, kā arī ieteicams nepeldēties vienam. VUGD atgādina, ka nav ieteicams peldēties stiprā vējā, naktī vai negaisa laikā.

VUGD aicina peldētājus nepārvērtēt savus spēkus, bet gadījumā, ja persona ir pārkarsusi saulē, ūdenī doties lēnām. Pretējā gadījumā var notikt strauja temperatūras maiņa, kas var izraisīt muskuļu krampjus vai sirdsdarbības un asinsrites traucējumus. Vizinoties ar ūdens transportlīdzekli, drošībai nepieciešams uzvilkt glābšanas vesti.

Dienests atgādina, ka nelaimes gadījumā glābējus nekavējoties jāizsauc pa tālruni 112 un pēc iespējas precīzāk jānorāda nelaimes vietas koordinātes un piebraukšanas iespējas. Pēc izsaukuma glābēji ir jāsagaida un jānorāda cietušā atrašanās vieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!