Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālprocesa materiālus, rosinot saukt pie kriminālatbildības VSIA "Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcas" amatpersonu par tīšu un ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgā nolūkā un krāpšanu.

Kā portālu "Delfi" informē KNAB pārstāve Laura Dūša, 2012.gada novembrī atbildīgā slimnīcas amatpersona, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, veikusi tīšas darbības, ar kurām radījusi būtisku kaitējumu.

Šis cilvēks noslēdzis līgumu ar kādu fizisku personu par it kā dokumentu reģistrēšanu un iesniegšanu LatvijasPatentu valdē. Par šo pakalpojumu Stradiņu slimnīca apņēmās veikt samaksu 1821,28 eiro apmērā. Taču KNAB noskaidrojis, ka nolīgtā persona šos darbus nemaz nav veikusi. Tā vietā dokumentus Patentu valdē reģistrējusi un iesniegusi slimnīcas amatpersonas radiniece.

Līgumā minēto summu Stradiņu darbinieks piesavinājies 1505,5 eiro apmērā, bet pārējo saņēma it kā nolīgtā persona.

Slimnīcas atbildīgā amatpersona, zinot, ka līgums par pakalpojumu sniegšanu neatbilst faktiskajiem apstākļiem un maldinot slimnīcas darbiniekus, panāca attiecīgo maksājumu dokumentu sagatavošanu un naudas pārskaitīšanu.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs ierosina saukt pie kriminālatbildības slimnīcas amatpersonu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu, kā arī slimnīcas amatpersonas radinieci par krāpšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanu.

Stradiņu amatpersonu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, bet par krāpšanu draud piecu gadu cietumsods.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likuma noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!