Foto: Valsts policija
Valsts robežsardzes (VRS) janvāra beigās aizturētais kontrabandistu grupējums bijis starptautisks un ar lieliem plāniem, liecina VRS informācija.

Janvāra beigās VRS paziņojumā presei norādīja, ka robežsardzes kriminālizmeklēšanas struktūrvienību amatpersonas aizturējušas cigarešu kontrabandistu grupējumu, tostarp robežsargu.

Par tabakas izstrādājumu kontrabandas faktu likumsargi aizturēja vairākus noziedzīgās organizētās grupas dalībniekus, tostarp arī VRS Daugavpils pārvaldes Pāternieku pirmās kategorijas robežkontroles punkta vecāko inspektoru. Kopumā apzinātas 11 organizētās grupas personas.

Aizturētais robežsargs devis kukuli citai robežsardzes amatpersonai, lai iegūtu informāciju par robežsardzes tehniskajiem līdzekļiem, tostarp helikoptera plānotajiem lidojumiem.

Noziedzīgās organizētās grupas organizētājs un tās dalībnieki atzīti par aizdomās turamajiem kontrabandā un kukuļdošanā.

Šonedēļ VRS Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Guntis Pujāts aģentūrai LETA pastāstīja, ka grupējums sākotnēji nodarbojies ar dīzeļdegvielas zādzībām no kravas vilcienu lokomotīvēm, bet vēlāk tas vēlējies "paplašināt biznesu" ar cigarešu kontrabandu. Grupējumā darbojies ne tikai korupcijā pieķertais robežsargs, bet arī Latvijas iedzīvotāji un vilcienu mašīnisti no Baltkrievijas.

"Faktiski mums izdevās pārtraukt šī grupējuma darbību tā tapšanas un veidošanās sākumposmā. Viņiem bija nopietnas iestrādes, un vienā no pirmajām reizēm, kad viņi pārvietoja cigaretes, mēs veicām aizturēšanu. Lielie kontrabandas plāni tika novērsti. Viņi gatavojās aptuveni miljonu līdz pusotru miljonu cigarešu pārvietot no Baltkrievijas vienā reizē," uzsvēra Pujāts.

Grupējuma plāni liecina, ka tas reizi nedēļā plānojis pārvietot cigaretes pāri robežai, līdz ar to, pēc robežsardzes aprēķiniem, mēnesī kopumā pārvietotā prece valstij būtu radījusi aptuveni 125 000 eiro lielus zaudējumus nenomaksātos nodokļos.

Robežsargiem paredzētā kukuļa apmēru Pujāts atturējās minēt, jo vēl turpinās izmeklēšana, kas saistīta ar starptautisko sadarbību.

VRS 2013.gadā izņēmusi 11,5 miljonus nelikumīgu cigarešu, bet pagājušajā gadā - 13,5 miljonus cigarešu. Pērn saistībā ar nelikumīgu akcīzes preču apriti robežsardzē sākti 34 kriminālprocesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!