Foto: LETA
Elīnas Pupiņas nonāvēšanas lietā cietušās tuvinieki pirmdien Rīgas apgabaltiesā tiesai pieteica lūgumu par tiesu psihiatriskās ekspertīzes noteikšanu apsūdzētajam Jānim Gaigalam, pirmdien pastāstīja cietušo juridiskās palīdzības sniedzējs Andris Baumanis.

Baumanis pastāstīja, ka pirmdien tiesas sēdē cietušie - noslepkavotās Pupiņas māsa Agnese Pupiņa, māte Aija Pupiņa un tēvs Mihails Pupiņš tiesai kopumā pieteica 37 lūgums, tajā skaitā lūgumu par tiesu psihiatriskās ekspertīzes noteikšanu Gaigalam.

Tāpat tiesai pieteikts lūgums par atkārtotu komisijas tiesu medicīnisko ekspertīzi par Pupiņas nāves cēloni. "Cietušie šādus pieteikumus izteica, jo uzskata, ka nāves cēlonis nav noskaidrots pareizi. Pēc viņu domām (..), arī kompetentu ekspertu viedokļi, ka ir cits nāves cēlonis - (..) viņa ir nosmacēta. Procesuāli šo pārējo ekspertu viedokli nevar tā lietas materiālos tik vienkārši pievienot. Tāpat ir grūti panākt, lai viņus izsauktu uz tiesas sēdi, jo tas kriminālprocess ir ļoti komplicēts", pauda Baumanis.

Tika pieteikts arī lūgums par notikuma vietas otrreizēju apskati, lūgums "par kiberekspertīzi izņemtajam klēpjdatoram", lai noteiktu tā piederību un saturu.

Viņš piebilda, ka lūgums par Pupiņai piederošo drēbju bojāšanas cēloņa noteikšanu pieteikts, lai noskaidrotu drēbju bojāšanas mehānismu - vai tās tikušas norautas vai ar kāda priekšmeta palīdzību sagrieztas.

No Gaigala puses tiesai nav izteikts neviens lūgums.

"Ir tikai iesniegta apelācijas sūdzība, kurā norādīts, ka nepareizi kvalificēts, ka tur nav slepkavība, bet ir smagi miesas bojājumi, kas izsaukuši nāvi," tā Baumanis.

Ar Gaigala aizstāvi zvērinātu advokāti Gunu Kaminsku, lai noskaidrotu viņas viedokli par cietušo pieteiktajiem lūgumiem, aģentūrai BNS pagaidām nav izdevies sazināties.

Nākamā tiesas sēde paredzēta 23.martā plkst.10.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas spriedumu Elīnas Pupiņas nonāvēšanas lietā, ar kuru apsūdzētajam Jānim Gaigalam  tiesa pērnā gada 27.oktobrī piesprieda brīvības atņemšanu  uz desmit gadiem un vienu mēnesi, cietušās vecāki Aija Pupiņa un Mihails Pupiņš bija nolēmuši pārsūdzēt, aģentūrai BNS pastāstīja Pupiņas tēvs.

Viņš norādīja, ka viņu galvenais mērķis bija tas, lai Latvijā būtu adekvāta, reāla izmeklēšana un saistībā ar to būtu taisnīga tiesa. Cietušo mērķis nebija, lai apsūdzētais Gaigals "sēdētu" vai nesēdētu" un tas "cik liels" būtu viņam piespriestais soda mērs.

Tāpat Pupiņš vēlas, lai tiesa Gaigalu  notiesātu par to, ko viņš īstenībā esot izdarījis, jo, viņaprāt, meitas slepkavība tika veikta grupā, piedaloties vismaz diviem līdzdalībniekiem.

Tas būtu pierādāms, gan ar nosūtīto īsziņu saturu, tāpat ar to, ka tika atrastas trīs melnas jakas, maks ar dokumentiem uz galda, kā arī atrasts dators, kas bija sagatavots filmēšanai. Taču pirmstiesas izmeklēšanā neviens neizpētīja, piemēram, to, kam šis maks pieder, kāds ir datora saturs un tamlīdzīgi. Netika veiktas DNS ekspertīzes, piebilda Pupiņš.

Vienlaikus Pupiņas tēvs norādīja, ka viņa ieskatā, meita tikusi izvarota vai nu pirms tam, kad nogalināta vai pēc tam, kad jau tikusi nogalināta. Tam esot lietiskie pierādījumi, piemēram, meitas saplēstā, asiņainā veļa, kas sagriezta dzimumorgānu apvidū.

Pupiņu vairākkārt izteiktie lūgumi, piemēram, par atkārtotu ekspertīzi, lai noteiktu nāves iestāšanās cēloni - tika atteikti.

Prokurore aģentūrai BNS norādīja, ka ar tiesas spriedumu ir apmierināta, Gaigals tika atzīts par vainīgu, kā arī atzīta viņas uzturēta kvalifikācija. Par protesta iesniegšanu vai neiesniegšanu prokurore lems pēc pilna sprieduma saņemšanas.

Savukārt apsūdzētā Kaminska aģentūrai BNS norādīja, ka pēc pilna sprieduma saņemšanas vērtēs tajā norādīto tiesas motivāciju un apstākļus. Pagaidām viņa nesniedza nedz apstiprinošu, nedz arī noliedzošu atbildi par to, vai šo spriedumu pārsūdzēs apelācijas kārtībā.

Jau vēstīts, ka Gaigals atzīts par vainīgu gan Pupiņas nonāvēšanā, gan arī zādzībā.

Tiesa tāpat piemēroja Gaigalam  policijas kontroli uz vienu gadu, kā arī nolēma piedzīt no viņa materiālo atlīdzību par labu cietušajiem: Aijai Pupiņai 13 090 eiro, Mihailam Pupiņam - 14 601 eiro, bet Agnesei Pupiņai - 5000 eiro apmērā. Gaigalam  būs arī jāatlīdzina tiesāšanās izdevumi.

Tāpat ziņots, ka, saskaņā ar krimināllietas materiāliem apsūdzētais 2012.gada 15.maijā atradies savā dzīvesvietā Rīgā, kur gaidījis draudzeni Pupiņu. Kad viņa ieradās dzīvoklī, starp viņiem izcēlās sadzīvisks strīds.

Būdams alkohola reibumā, apsūdzētais vīrietis ar abām rokām satvēra sievietes kaklu un sāka viņu žņaugt, bet pēc tam sievietei vairākas reizes iesita pa galvu. Pēc nodarītajiem miesas bojājumiem sieviete nomira.

Lieta iepriekš vairākas reizes tika atlikta, lai izskatītu noslepkavotās jaunietes radinieku izteiktos lūgumus, vienā no tiem tika lūgts veikt līķa ekshumāciju. Tāpat noslepkavotās meitenes radinieki bija lūguši veikt papildu ekspertīzes dažādiem lietiskajiem pierādījumiem - drēbēm, datoram, mobilajam telefonam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!